Diab-Pont Magazin

nálunk minden a cukorbetegekről szól

Legújabb cikkeink

Friss hírek

1 1 1 1 1 (1 Értékelés)

Első Magyar Optikus Zrt.

Szemfenéki szűrés pupillatágítás nélkül

A retinopátia a cukorbetegség egyik legalattomosabb szövődménye, hiszen érzékelhető tünetek, az éleslátás csökkenése nélkül is kialakíthat olyan súlyos elváltozást, mely kezelés nélkül a látás végleges elvesztését okozza.

Évente ezer cukorbeteg vakul meg Magyarországon a későn diagnosztizált szemfenéki szövődmény miatt. Ezt felismerve jött létre az a folyamatosan bővülő országos szűrőhálózat, mely speciális funduskamerák segítségével lehetővé teszi a diabéteszes retinopátia korai diagnosztizálását. Mindez pedig pupillatágítás, várólista és várakozási idő nélkül valósul meg. A szűrőhálózat célja, hogy a látásvesztést minimálisra redukálja, hiszen a diabéteszes vakság megelőzhető, ha a retinopátiát időben felismerik, és a betegek megfelelő kezelést kapnak.

A hálózat tagjai a legmodernebb eszközök segítségével végzik a szűrést, a szemfenéki képek elkészítése az Első Magyar Optikus Zrt. partnerüzleteiben történik, a szűrőhálózat szakmai hátterét pedig a Semmelweis Orvostudományi Egyetem Szemészeti Klinikája adja, ahová a fotókat zárt informatikai rendszeren keresztül továbbítják kiértékelésre. A képeket 10 évig őrzik, így a páciensek szemfenéki állapotának változásait is pontosan láthatják a klinikusok, mely nem csak a retinopátia, de más betegségek gyanújára is következtetni enged.

A vizsgálat gyors, fájdalommentes, az esetek túlnyomó többségében pupillatágítást sem igényel. A lelet 15 napon belül érkezik vissza az optikai üzletbe, ahol a páciens személyesen veheti át, a legtöbb szűrőponton akár rögtön konzultálhat szemészorvossal is a további teendőkről.

A Szemorvostársaság javaslata szerint a cukorbetegek számára legalább évente ajánlott részt venni a szűrésen, hiszen a látásromlás érzékelése nélkül is kialakulhat súlyos szemfenéki szövődmény!

A speciális funduskamerával felszerelt optikai üzletek listája és további információk a www.latasszakerto.hu honlapon érhetőek el.

Retinopátia vizsgálat