Diab-Pont Magazin

nálunk minden a cukorbetegekről szól

Legújabb cikkeink

dietazoknak

Amikor először szembesülünk a cukorbeteg étrenddel, hirtelen betarthatatlannak tűnik, hogy mostantól kezdve rendszerezettebben kell táplálkoznunk, szénhidrátot számolgatva, folyamatosan éhesen.

Megérkezett a nyár, és vele együtt a várva várt finom gyümölcsök is elkezdtek érni. Ha ezeket a zamatos ízeket szeretnénk tovább is megőrizni, és a hideg téli napokon egy kis nyarat csempészni az étrendünkbe, nem kell mást tennünk, mint befőttnek, lekvárnak, dzsemnek elkészíteni kedvenc gyümölcsünket.

A nátrium (Na) a szervezetben található só, amit kívülről általában konyhasó formájában viszünk be NaCl vagyis nátriumklorid formájában. A felnőttek Na szükséglete 2 gramm, amit ha át szeretnénk számolni, 5g konyhasónak, azaz egy teáskanálnyi mennyiségnek felel meg.

2016-ot írunk, de még az újonnan diagnosztizált diabéteszesek is hallhattak olyan ajánlások – igaz, ezek negyven-ötven évvel ezelőttiek -, hogy a cukorbeteg, ha éhes, egyen húst-hússal, egyen naponta 3 zsemlét, naponta legfeljebb csak fél almát egyen stb. Már akkor kerülendő volt a cukor, szőlőcukor és a méz, viszont korlátlanul volt fogyasztható a fehérje (hús, sajt, tojás stb.), és a zsiradék (szalonna, tepertő, bő zsiradékban sültek). Meg is lett az eredménye, szív- és érrendszeri szövődmények formájában.

A kalóriabevitel szabályozása mellett bármilyen fogyókúra legfontosabb alapja az egészséges ételek kiválasztása, de ez a szempont a cukorbetegek esetében szó szerint létfontosságú. A helyes arányok kialakításához tud segítséget adni az úgynevezett ételpiramis.

olivaolajNem meglepő, hogy a mediterrán étrendet szinte mindig együtt emlegetik az egészséggel. A korlátozott mennyiségű hús és vaj fogyásztása miatt alacsony a telített zsírok bevitele, melyek emelik a vér koleszterin szintjét és valószínűleg egyes rákos megbetegdések kialakulásában is szerepet játszanak.

cukorbetegwebaruhaz