Diab-Pont Magazin

nálunk minden a cukorbetegekről szól

Legújabb cikkeink

Ne engedjük, hogy az éppen trendi fogyókúrák a szénhidrátokról szóló veszélyekkel téveszthessenek meg bennünket! A szénhidrát az egészséges diéta része, üzemanyaggal látja el a szervezetet, amely a fizikai tevékenységet és a megfelelő szervi működést lehetővé teszi. Az azonban tény, hogy bizonyos szénhidrátok sokkal jobbak, mint mások.

Szénhidrátok

A legjobb szénhidrátforrások – a teljes kiőrlésű termékek, zöldségek, gyümölcsök – vitamint, ásványi anyagot, rostot juttatnak szervezetünkbe. A fehér kenyérből, rizsből, süteményekből, cukrozott üdítőkből és a könnyen emészthető tartósított élelmiszerből származó szénhidrátok súlygyarapodást okoznak és hozzájárulnak a diabétesz valamint egyes szívbetegségek kialakulásához.

Fehérjék

Valószínű, hogy az állati és növényi eredetű fehérjék egyformán jó hatással vannak egészségünkre. A fehérje összetétele az, ami a különbséget okozza. 170g roston sült bélszín remek fehérje forrás - mintegy 38g-nyit tartalmaz. De emellett 44g zsírral is gazdagít bennünket, amelyből 16g telített. Ez majdnem a háromnegyede a teljes napi javasolt telített zsírmennyiségnek. Ezzel szemben 170g lazac 34g fehérjét, 18g zsírt – amelyből csak 4g telített – tartalmaz. 1 adag kész lencsében 18g fehérje van, és 1 grammnál is kevesebb zsírt tartalmaz. Tehát, amikor fehérjedús ételt választunk, nézzük meg, hogy az mivel jár még együtt. A növényi fehérjék – pl. babfélék, csonthéjasok, teljes kiőrlésű gabonafélék – remek választás, mivel rostban, vitaminokban és ásványi anyagokban is gazdagok. A legjobb állati eredetű fehérje a halakban és a szárnyasokban található. Ha nem tudunk lemondani a vörös húsokról, akkor válasszuk a legsoványabb részét, mértékkel adagoljuk és csak egyszer-egyszer iktassuk be étrendünkbe.

Zsírok

Az elfogyasztott zsírmennyiség – függetlenül attól, hogy sok vagy kevés – nincs kapcsolatban betegséggel. Az elfogyasztott zsír típusa az, ami számít. A „rossz” zsírok – telített és transz zsírok – növelik bizonyos betegségek kialakulásának kockázatát. A „jó” zsírok – az egyszeresen és a többszörösen telítetlen zsírok – csökkentik a kockázatot. Az a lényeg, hogy „jó” zsírokkal helyettesítsük a „rossz” zsírokat – és kerüljük a telített és transz zsírokat. Bár figyelni kell az elfogyasztott koleszterin mennyiségére – főleg a cukorbetegek esetében -, nem maga a koleszterin az a szörnyűség, aminek lefestik. A véráramban lévő koleszterinszint a fontos, amelyre a legnagyobb befolyással az elfogyasztott zsírok bírnak, nem pedig az ételben lévő koleszterin mennyisége.

Rostok

A rostok tulajdonképpen olyan szénhidrátok, amelyeket a szervezet nem tud megemészteni. Általánosságban elmondható, hogy egy felnőtt nő napi rostszükséglete 20 gramm, egy felnőtt férfié pedig napi 30 gramm. A legjobb rosttartalmú ételek a gyümölcsök, zöldségek, a teljes kiőrlésű pékáru és valamennyi babféle.

Zöldségek és gyümölcsök

Kétség sem merülhet fel azzal kapcsolatban, hogy a zöldségben és gyümölcsben gazdag étrend egészséges: csökkenti a vérnyomást, számos szív-és érrendszeri betegség kialakulásának kockázatát, javítja az emésztést és jelentős hatással van a vércukor szintre. A legtöbb ember számára a napi szükséglet fél kilogramm zöldség és gyümölcs, de ebbe nem számít bele a burgonya.

Kalcium

Nem újdonság, hogy a kalcium kulcsfontosságú az egészséges csontozat fenntartásához. A megfelelő mennyiségű kalcium-bevitel segíti az erős csontrendszer kialakulását, és az évek múlásával lassítja a meszesedési folyamatot. Még nem egyértelmű, hogy valóban szükséges-e a napi ajánlott kalcium mennyiség, és hogy valóban a tejtermékek a legjobb forrás-e, mivel bár bizonyított tény, hogy csökkenti a csontritkulás és a vastagbélrák kockázatát, túl nagy mennyiségben más betegségek kialakulását segítheti elő. Ezen felül a tejtermékek magas telített zsírtartalmúak és gazdagok retinolban (A vitamin), amely paradox módon gyengítheti a csontozatot. A tejtermékeken kívül sok kalcium található a kelbimbóban, a szójatejben és a babfélékben.

Alkohol

Az alkohol egészséghez való viszonya egy kicsit olyan, mint Dr. Jekyll és Mr. Hyde. Az, hogy pontosan melyik arcát mutatja, az nagymértékben attól függ, hogy ki issza és mennyit. A legtöbb mértékkel fogyasztó számára az alkoholnak az egészségre nézve áldásos hatása van. Ez persze nem jelenti azt, hogy egészségük javítása érdekében azoknak is el kell kezdeniük alkoholt fogyasztani, akik egyébként soha nem isznak. Mi tekinthető mértékletes alkohol fogyasztásnak? Nők esetében egy, férfiak esetében két pohár ital. Mi tekinthető egy pohár italnak? Általánosságban 3,5 dl sör vagy 1,5 dl bor.

Multivitamin tabletták

A legtöbb multivitaminban megtalálható folsav csökkenti a szívbetegségek, a vastagbél- és emlőrák, a D-vitamin pedig több daganatos betegség kialakulásának kockázatát. Természetesen a jóból is megárt a sok, és fontos, hogy ne essünk túlzásokba a vitaminokkal kapcsolatban sem. Napi egy szem multivitamin segíthet abban, hogy egy kevésbé optimális diéta során kialakuló hiányokat pótolja, túl sok azonban káros lehet.

cukorbetegwebaruhaz