Diab-Pont Magazin

nálunk minden a cukorbetegekről szól

Legújabb cikkeink

1 1 1 1 1 (1 Értékelés)

Az oxigén, a fény és a víz többek között azok az elemek, amelyek nélkülözhetetlenek az élőlények túlélése szempontjából. Ugyanezek az életet biztosító dolgok azonban károsak is lehetnek, ha ott vannak jelen, ahol a gyógyszereinket tartjuk. De mit érdemes tudni a medicinák megfelelő tárolásáról?

 gyógyszerekkosárbanVessünk egy pillantást a gyógyszeres szekrényünkre vagy arra a dobozra, amiben tároljuk a medicinát otthonunkban, mert sokszor kellemes emlékek egész sorát idézheti fel bennünk mindaz, amit benne látunk: a köhögés elleni szirup, amit még totyogós korában adtunk a gyerekünknek, aki már tinédzser; a fogamzásgátló tabletta, amit még azelőtt szedtünk, hogy változó korba léptünk, de ennek is már legalább öt éve; és egy csomó színevesztett vagy megbarnult tabletta valamikor a XX. századból.

A TAJ számtól eltérően, amit egész életünkön keresztül használunk, szinte semmilyen gyógyszeres kezelés nem tart egy örökkévalóságig, bár a legtöbben nem így vélekedünk erről és ez veszélyes hozzáállás! A gyógyszeres szekrényben végzett razziával és tisztogatással, valamint a gyógyszerek megfelelő helyen történő tárolásával lehetünk csak biztonságban.

Nézzük a legfontosabb szempontokat:

Minden gyógyszer mellett - legyen az akár receptköteles vagy vény nélkül kapható - találhatunk egy meglehetősen hosszú betegtájékoztatót, amely számos kötelezően előírt információt tartalmaz. A betegtájékoztatóban mindig megtaláljuk az adott készítményre vonatkozó tárolási előírást, amelyet a saját biztonságunk érdekében be kellene tartanunk, ám ez nem igazán történik így.
Bár a legtöbb ember így csinálja, a gyógyszereink nincsenek jó helyen sem a fürdőszobában, sem a konyhában felszerelt gyógyszerszekrényben vagy az ott tartott tárolóban. Az igaz, hogy amikor becsukjuk vagy lezárjuk a tárolót, akkor sötét lesz benne, így teljesül ez a fontos feltétel, azonban egy zuhanyzás vagy egy vasárnapi ebédfőzés után a levegőben lévő nedvesség és pára bejut, és elindul egy olyan folyamat, amelynek következtében a gyógyszerek elveszthetik hatékonyságukat. A nedvesség beszivárgásához már annyi is elegendő, ha csak kinyitjuk a meleg vizes csapot. Általánosságban elmondható, hogy a gyógyszerek egyáltalán nem viselik jól a nedvességet, hiszen éppen a gyomorban lévő nedvek hatására kezdenek alkotóelemeire szétesni a különféle készítmények.storingmedsathome1

A gyógyszereket száraz, fénytől, hőmérséklet ingadozástól védett, hűvös helyen kell tárolni, ami lehet a hálószoba vagy például a spájz. Ha nem kimondottan előírás, akkor ne tartsuk a gyógyszereket a hűtőszekrénybe, ami ugyan hűvös hely, de egyben nedves is. Saját biztonságunk érdekében a gyógyszereket mindig hagyjuk az eredeti dobozában, és véletlenül se öntsük össze a szirupot, szem-vagy orrcseppet még akkor sem, ha ugyanabból van két félig telt üvegünk, de a különböző dobozból származó gyógyszerleveleket (blisztereket) se tegyük össze egy dobozba. Ezzel nem nyerünk helyet, viszont a különböző lejárati idejű gyógyszereket összekeverhetjük!

gyerekgyógyszerrelTalán unalmasnak hangozhat, de a gyógyszereket gyermekek elől mindig elzárva kell tartani, mert a színes, apró gyöngyökhöz, cukorkákhoz hasonlító tabletták rendkívül vonzók a kicsik számára. Magyarországon évente 14.000 gyógyszermérgezés történik, ezért mindannyiunk felelőssége, hogy megelőzzük az ilyen baleseteket! 

 

Gyógyszereinket legalább félévente, de évente mindenképpen nézzük át! Meglepődve fogjuk tapasztalni, hogy mekkora készleteket halmoztunk fel még akkor is, ha nem szedünk rendszeresen valamilyen medicinát. Vajon mégis miért gyűlik össze ez a mennyiség? Készletutánpótlásunk általában két forrásból táplálkozik: egyrészt az orvos által valamely betegségre felírt gyógyszerből megmaradt valamennyi, másrészt a rengeteg reklám hatására egészségünket úgy próbáljuk biztosítani, hogy megvesszük a legújabb, legtöbbször TV-ben, újságban stb. látott, a korábbinál sokkal nagyobb hatékonyságot ígérő vitamint, fájdalomcsillapítót, köhögésgátlót, torokfertőtlenítőt. Majd miután rájövünk, hogy ezek sem szüntetik meg azonnal a problémáinkat, abbahagyjuk a szedésüket. A készleteink viszont egyre csak halmozódnak.

Szabaduljunk meg a feleslegtől! Ennek első, nyilvánvaló lépése, hogy nézzük át valamennyi gyógyszer lejárati idejét és zacskózzuk be valamennyit, amelyek akár egyetlen nappal is elmúlt a felhasználhatósága. A lejárt szavatosságú gyógyszer már nem fejt ki gyógyhatást, viszont megsokszorozódhatnak és felerősödhetnek a mellékhatások!

A gyógyszerek hatóanyaguktól vagy gyógyszerformájuktól függően más-más felhasználhatósági idővel rendelkeznek. A kevésbé érzékeny hatóanyagot tartalmazó gyógyszerek akár öt évig is megőrzik minőségüket, míg mások (vakcinák, antibiotikumok, szemcseppek) csak néhány hónapig használhatók fel. Sokszor olvasható a készítményeken, hogy felbontás után már csak bizonyos ideig őrzik meg minőségüket. Ez leginkább azoknál a szemcseppeknél és magas cukortartalmú szirupoknál fordul elő, ahol fontos szempont a baktérium- és gombamentesség megőrzése. Ezeket az utasításokat feltétlenül be kell tartani!gyogyszer lejarati ido
Még rövidebb lehet a felhasználhatósági ideje azoknak a készítményeknek, amelyeket az orvos receptjére egyedileg, személyre szabottan készítenek el a gyógyszertárban. Ezek az ún. magisztrális gyógyszerek, amelyeknél a stabilitás és eltarthatóság éppen az egyedi összetétel miatt nehezen határozható meg. A kellő szakmai ismerettel, tapasztalattal rendelkező gyógyszerész több tényezőt figyelembe véve állapítja meg ezeknek a kenőcsöknek, szemcseppeknek, kúpoknak stb. a biztonságos felhasználhatósági idejét. Ez minden esetben megtalálható a készítmény címkéjén.
Gyári készítményeknél a lejárati idő a dobozon, a bliszteren, az üvegen vagy az ampullára nyomtatva található meg a „Felh." vagy az „EXP.", esetleg a „Lot." rövidítés után. Ha a gyógyszerekkel és azok lejárati idejével kapcsolatos kérdése merül fel, gyógyszerésze tanácsaira mindig számíthat.
Szabaduljunk meg azoktól a folyékony gyógyszerektől is, amelyeket valamikor jelöletlen üvegbe töltöttünk át és már nem emlékszünk pontosan, hogy mire is való, azt pedig pláne nem tudjuk, hogy meddig használható fel. Ne tartsuk meg azokat a gyógyszereket sem, amelyek elszíneződtek, vagy kifakultak, esetleg foltok jelentek meg a felszínén. Arra azonban nagyon oda kell figyelni, hogy ha a folyamatosan szedett gyógyszerrel történik valami gond – pl. lejár, nedves lesz stb. –, azonnal kérjünk új receptet és váltsuk ki, mielőtt megszabadulnánk a problémástól. A továbbiakban a felesleges gyógyszerkészletek felhalmozását úgy tudjuk elkerülni, ha az orvos által előírt mennyiség beszedése után rögtön megszabadulunk a megmaradt tablettáktól és nem tároljuk őket otthon!

Ne adjuk tovább ismerőseinknek, szomszédainknak az általunk már nem használt gyógyszert azzal a felkiáltással, hogy „erre legalább nem kell költenie". Gyógyszerek esetében a segítő szándék sajnos általában rosszul sül el, mert a hatóanyagok egymással nagyon intenzív kapcsolatba léphetnek, és alapvetően befolyásolják egymás hatását. Így egy elajándékozott fájdalomcsillapító hatástalaníthatja a vérnyomáscsökkentő vagy a szívgyógyszer nemfog vagy nem fog úgy hatni, ahogyan kellene. A gyógyszerek nagy segítséget jelentenek szervezetünk számára és egészségünk megőrzése érdekében, ám csak akkor, ha szigorúan az orvos utasításait betartva, az ő felügyelete mellett alkalmazzuk őket!

gyogyszerhulladek 130318 ja 1 0
A gyógyszerek veszélyes hulladéknak minősülnek, ezért soha ne dobjuk őket a szemetesbe vagy a kukába, ne húzzuk le a WC-n vagy öntsük le a lefolyón, hanem vigyük el a gyógyszertárba, ahol külön erre a célra rendszeresített gyűjtődobozba tudjuk elhelyezni őket.

Szakmai lektor: Dr. Kiss Gyöngyi gyógyszerész

 

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

cukorbetegwebaruhaz