Diab-Pont Magazin

nálunk minden a cukorbetegekről szól

Legújabb cikkeink

1 1 1 1 1 (3 Értékelés)

A cukorbetegek fogai gyorsabban romlanak a megszokottnál, a cukorbetegség nehezíti a fogorvos dolgát és a rossz fogak nehezítik a cukorbetegség kezelését. 7 pontban összefoglaltuk: hogyan kerülhetjük el a problémákat?

A cukorbetegséggel élők esetében a különböző fogágybetegségek kialakulásának kockázata kétszer-háromszor nagyobb, mint nem cukorbeteg embertársaiké. A cukorbetegség önmagában nem okozója ezeknek a fogágybetegségeknek, de a már kialakult gyulladást súlyosbítja, gyorsítja a folyamatát, főleg, ha nem megfelelő a vércukorszint. De ez fordítva is így működik. A kialakult fogbetegségek megnehezítik a cukorbetegség kezelését is, és ahhoz hogy elkerülhető legyen ez az ördögi kör, elengedhetetlenül szükséges a megelőzés és az odafigyelés. A fogorvosok szerint 7 olyan alapvető dolog van, amelyet minden cukorbetegnek tudnia kell ahhoz, hogy csökkenthessék a szájüreget érintő betegségek kockázatát és megőrizhessék fogaik egészségét.

1. A szájüreg állapota befolyásolja az egész szervezetet.

A fogágybetegség egy észrevehetetlen bakteriális fertőzéssel kezdődik az ínyen, amely kiváltja a szervezet gyulladásra adott válaszát. Az ártalmas baktériumok a szájból kiindulva a véráram segítségével bejárják az egész szervezetet. A fokozódó gyulladás egyrészt csökkentheti az inzulinérzékenységet, így jóval nehezebben kontrollálható a vércukorszint, másrészt beindíthat olyan egyéb gyulladásos folyamatokat is, mint például az érelmeszesedés, amely az agyvérzés és a szívroham legfőbb okozója. Cukorbetegeknél eleve magas ezek kockázata, ami így még jobban megnő.

2. Korai szakaszban a fogágybetegségnek nincs tünete.

A fogágybetegség lassan, csak idővel okoz vérzést, az íny piros és duzzadt lesz, és a védelmet nyújtó csont is szétmállik. Ennek a folyamatnak azonban nem érzékelhető a kezdeti szakasza, nem jár fájdalommal, nem keletkezik tályog, ezek az árulkodó jelek csak később jelennek meg, akkor azonban már túl késő. Ha a fogak kilazulnak, kiesnek, az megnehezíti az evést, elsősorban a friss gyümölcsök és zöldségek fogyasztását, amik a cukorbeteg diéta fontos részét képezik.

3. Gyakrabban kellene járni fogorvoshoz.

Megfelelően karbantartott cukorbetegség esetén - csakúgy mint a nem cukorbetegeknek - elegendő félévente elmenni a fogorvoshoz. Bármilyen panasz vagy rendezetlen vércukorszint mellett azonban gyakoribb ellenőrzés szükséges. Ezt természetesen a fogorvos fogja megmondani, azonban rossz vércukor eredmény mellett 1-2 havonta célszerű beiktatni a látogatást. A rendszeres fogkő eltávolítás is segít a gyulladás kockázatának csökkentésében, hiszen nem engedi elszaporodni a szájban lévő káros baktériumokat.

4. A fogorvosi kezelés időpontja nem mindegy!

Cukorbetegek esetében a kora délelőtti órák a legalkalmasabbak a fogorvosi kezelésre, mert a reggeli elfogyasztása után megtörtént a gyógyszerek beszedése is, így a vércukor szintje ilyenkor a legstabilabb. A reggeli étkezéshez időben minél korábbra esik a fogorvosi kezelés, az orvosnak annál több ideje van alaposan megvizsgálni a beteget anélkül, hogy a vércukor szintjének csökkenésétől kelljen tartania.

5. Mindig tudjuk a legutolsó HbA1C értékünket.

Ez az érték mutatja meg, hogy a beteg mennyire kezelte jól a cukorbetegségét az elmúlt 3 hónapban. 7% feletti értéknél, ha a betegnek szájprobléma miatt műtétre van szüksége, akkor a fogorvos - hacsak nem vészhelyzetről van szó - addig várólistára teszi a cukorbeteget, amíg nem javulnak a vércukor értékei. A rossz vércukorszint miatt a sebek sokkal lassabban gyógyulnak, könnyebben fertőződnek és komoly szövődmények alakulhatnak ki.

6. Ápoljuk fogainkat.

A cukorbetegek számára különösen fontos a megfelelő szájápolás, mivel szervezetük sokkal hevesebben reagál a fertőzésekre, amelynek hatására a szájban lévő szövetek és a fogak körüli védelem gyorsabban roncsolódik. Reggel és este 2 percig tartó, elektromos fogkefével történő fogmosással saját magunk is eltávolíthatjuk a puhább fogkövet és megmasszírozhatjuk a fogínyt a szövetek roncsolása nélkül.

Fogmosás esetében nem a mennyiség, hanem a minőség számít! Nagyon fontos a fogselyem használata főleg lefekvés előtt, amelynek segítségével eltávolíthatók a fogak közé betelepedett baktériumok. Ajánlatos valamilyen antibakteriális öblögető használata is, amely segít a fertőzések elkerülésében.

7. A rendszeres fogorvosi ellenőrzés olcsóbb, mint ha nem járunk.

Rendszeres, félévente legalább egyszer történő fogorvosi kezeléssel elkerülhetők a fájdalmas, hosszú időn át tartó kezelések, amelyek rendkívül költségesek és gyakran műtéti beavatkozással járnak.

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

cukorbetegwebaruhaz