Diab-Pont Magazin

nálunk minden a cukorbetegekről szól

Legújabb cikkeink

Friss hírek

1 1 1 1 1 (2 Értékelés)

Cukorbetegek esetében gyakran előfordul a szájszárazság vagy a nyáltermelődés zavara. Miért probléma ez? Mik a tünetek, az okok és hogyan segíthetünk rajta? Összegyűjtöttük a válaszokat.

Miért probléma a nyáltermelés zavara (xerosztómia)?

A szájszárazság akkor alakul ki, amikor nincs elegendő nyál, amely nedvesen tartaná az szájüreget, amely egyaránt elengedhetetlen az egészség, a megfelelő közérzet és a beszéd szempontjából is. A szájszárazság orvosilag történő megállapítása nehéz, hiszen egyénenként eltérő hogy, mennyire zavaró ez az állapot.

A szájban, arcon, állkapocsban lévő izmok és a fogak segítségével történik maga az étel megrágása, ami által könnyebbé válik a gyomorban és a belekben történő emésztés. Ebben a folyamatban a nyálnak számos feladata van, amit a nyáltermelés csökkenése esetén nem tud ellátni.

A nyál feladatai

  • a szájban lévő baktériumok kontrollálásával megelőzi a fertőzések kialakulását,
  • nedvesen tartja és tisztítja a szájüreget,
  • semlegesíti a fogkő és a foglepedék által termelt savakat,
  • elmossa az elhalt hámszöveteket, amelyek lerakódnának az ínyen, a nyelven,
  • segít az emésztésben azáltal, hogy lehetővé teszi a rágást, ízlelést és nyelést.

A szájszárazság legtöbbször valamilyen gyógyszeres kezelés mellékhatása.

Több száz olyan gyógyszer kapható, amelynek betegtájékoztatójában is olvasható a szájszárazság mint mellékhatás. Ilyenek például a magas vérnyomásra, egyéb szívproblémákra vagy éppen a cukorbetegség kezelésére szedett gyógyszerek többsége is. Érdemes tudni, hogy a koffein tartalmú italok is okoznak szájszárazságot (kóla, kávé), ezért ezek mennyiségét korlátozni kell.

A szájszárazság néhány tünete:

  • a száj nyálkahártya nedvességének jelentős lecsökkenése,
  • a szájsarkok kisebesedése (chelitis),
  • fogínygyulladás,
  • probléma a műfogsor viselésével,
  • szájfekély,
  • szájban jelentkező fájdalom,
  • gombás fertőzés (candidiasis) főleg a nyelven és a szájpadláson,
  • egyszerre több lyukas fog.

A cukorbetegek szájszárazságának leggyakoribb okai:

  • gyógyszermellékhatás,
  • neuropátia,
  • folyadékhiány,
  • hiperglikémia ( túl magas vércukorszint),
  • szájon keresztül történő légzés,
  • dohányzás,
  • vesedialízis.

Hogyan lehet enyhíteni a szájszárazságot?

Azoknál a cukorbetegeknél, ahol szájszárazság áll fenn, ki kell alakítani egy optimális szájápolási rutint, amelynek van néhány egyszerű, de hatásos módja:

  • Ajánlatos naponta legalább négyszer fogat mosni, étkezések után és lefekvés előtt.
  • Az étkezések után közvetlenül érdemes öblögetni.
  • A kivehető fogsort is javasolt minden étkezés után megtisztítani.
  • A fluorid tartalmú fogkrémek segítenek a szájszárazság leküzdésében.
  • Mindig tartsunk magunknál vizet, hogy bármikor kiöblíthessük a szánkat.
  • Kerüljük a túl sós ételeket!
  • Kerüljük a narancs, grapefruit és paradicsom gyümölcsleveket és a diétás üdítőket!
  • Ne használjunk alkohol tartalmú szájöblítőt!
  • Használjunk rendszeresen ajakírt (szőlőzsír)!
  • Próbáljuk ki nyálképző készítmények használatát!

Sokan nincsenek tisztában azzal, hogy a szánk egészsége befolyásolja a cukorbetegségünk kezelését csakúgy, ahogy a kezelés is befolyásolja szánk egészségét. A cukorbetegek esetében gyakran előforduló szájszárazság fogaink állapotára is kihat, erről többet megtudhat alábbi cikkünkből: Mit tegyen a cukorbeteg a fogak és az íny egészségéért?

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés