Diab-Pont Magazin

nálunk minden a cukorbetegekről szól

Legújabb cikkeink

1 1 1 1 1 (1 Értékelés)

2014-ben készült egy országos felmérés (Országos Táplálkozás- és Tápláltsági Állapot Vizsgálat) a magyar lakosság táplálkozásával kapcsolatban, amelynek az eredményei kitérnek a vitaminfogyasztás jellemzőire, amelyeket táplálékok formájában viszünk be szervezetünkbe. Ebben a cikkben a zsírban oldódó vitaminokra vonatkozó információk gyakorlati hasznát fogjuk bemutatni.

 Vitamins 1A vitaminok az emberi szervezet számára nélkülözhetetlen, számos egészségvédő folyamatban szerepet játszó vegyületek. Előállításukhoz gyakran külső forrásból származó (például élelmiszerek útján) bevitelre van szükség. Megfelelő összetételű táplálkozás hiányában könnyen alakulhat ki bizonyos vitaminok tekintetében nem megfelelő szint a szervezetben, ezáltal hiánytüneteket, különböző betegségeket okozva. Ugyanakkor, túlzott bevitelük (például vitamin komplexek túlzott fogyasztásával) szintén komoly egészségügyi problémákat okozhat, toxikus tünetekkel kísérve. Ezekről a vitaminokról általánosságban elmondható, hogy mivel zsírban oldódóak, a szervezet képes a raktározásukra, pótlásuk normál egészségügyi körülmények között, (vagyis, ha nincs felszívódási zavar, vagy egyéb gátló tényező) a vízben oldódóaknál ritkábban is elegendő.

Vitamin AAz A-vitamin (retinol) legjobb forrásai: állati eredetű élelmiszerek, elsősorban tej, tejtermékek, sajtok, tejszín, tejföl, tojás, húsok és húskészítmények, ezen belül a belsőségek, a máj, és a belőle készült élelmiszerek, valamint a halak és a margarin. A hazai lakosság a felmérés szerint, az A-vitamint az esetek egyharmadában belsőségek fogyasztásából fedezte. A zsiradékok, tejtermékek és a tojás mindössze átlagosan 10%-ban járultak hozzá a bevitelhez. Az A-vitamin legjelentősebb forrásai növényi eredetű élelmiszerekből a sárgarépa, a zöld levelű zöldségek (pl. spenót) egyes gyümölcsök (pl. narancs). Összességében a bevitel egynegyede zöldség és főzelékfélék elfogyasztásából (béta-karotin), jelentősebb része pedig állati eredetű élelmiszerekből (A-vitamin) származott. A kutatás eredményei alapján sajnos a hazai ajánlásnak a férfiak mindössze a 75%-át fogyasztják, a nők bevitele viszont megfelel a hazai előírásoknak. Ennek igen nagy a jelentősége, hiszen az A-vitaminnak számos fontos szerepe van szervezetünkben, részt vesz az immunrendszer támogatásában, elengedhetetlen a látásban, a reprodukcióban és a sejtek közötti kommunikációban. A megfelelő mennyiségű A–vitamin szükséges a bőrünk, hajunk, körmünk egészségéhez és a megfelelő csontfejlődéshez is.

Vitamin DA D-vitamin (kalciferol) legjobb forrása a tengeri halak, elsősorban a halmájak, halmájolajok, a tojás, kevésbé jelentősek a tej, tejtermékek, vaj és margarin. Napjainkban már speciálisan D–vitaminnal dúsított élelmiszerekkel (például margarin) is találkozhatunk a boltokban. A magyar lakosság táplálkozása D-vitaminban jelentősen hiányos. 2014-ben a hazai D-vitamin bevitel legnagyobb része a zsiradékok fogyasztásából származott. Sajnálatos módon a legjelentősebb D-vitamin-forrás a tengeri és édesvízi halak fogyasztása hazánkban nagyon alacsony. Fontos tudni, hogy a D-vitamin ellátottság azonban nemcsak étrendi kérdés, ugyanis a bőrben az UV-B sugárzás hatására kialakuló D-vitamin az emberi szervezet legfőbb D-vitamin forrása. A vitamin előállításához az UV-B sugárzás erősségétől függően napi 10-30 perces, bőrünk 15%-át (arc, karok, vállak) érintő napsugárzás szükséges a szervezet optimális D-vitamin ellátottságához, azonban ilyenkor se feledkezzünk meg a megfelelő védelemről, magas faktorszámú naptejek használatával. A D-vitamin szerepe a szervezetben nagyon szerteágazó, hatása szinte minden szervrendszerben érvényesül, nem csupán az egészséges csontrendszer kialakításához és fenntartásához szükséges, hiánya hatással van a bőrre, az immunrendszerre és a vesére is. Kiemelt szerepe van a terhesség és a szoptatás időszaka alatt, a magzati korban és a gyermekkorban.

VITAMINE3Az E-vitamin (tokoferol) bevitelét túlnyomó részben a zsiradékok, növényi olajok biztosítják, amelyhez mindössze 10%-ban járul hozzá a zöldség- és főzelékfélékből származó tokoferolok. Az E–vitamin csoportba is több vegyület tartozik, beleértve a szintetikusan előállított származékokat is. Az A-vitaminnal és a D–vitaminnal ellentétben azonban ez a zsírban oldódó vitamincsoport tulajdonképpen nem toxikus. Állati eredetű E–vitamin források esetében az adott élelmiszer tényleges vitamin tartalma igen változó lehet, mely az állatok takarmányozásának függvénye. Ilyen élelmiszerek a húsok, máj, tojás. Az E–vitamin jótékony hatásai közé tartozik, hogy igen erős antioxidáns. Ebből is adódik, hogy a különböző növényi olajok, gabonafélék csírája, az oxidációval szembeni védekezés céljából, igen magas mennyiségben tartalmaznak E–vitamint. Ugyanígy a zöld színű növények is gazdag forrásai ennek a vitaminnak. A főzési vesztesége körülbelül 10%, ezt érdemes figyelembe venni ételkészítés során. A napi ajánlott bevitel felnőttek esetében 15 mg, szoptatás során azonban megnövekszik a szükséglet napi 19 mg-ra. Antioxidáns hatása miatt megköti a szervezetben a szabadgyököket, erősíti az immunrendszert, nélkülözhetetlen az izomépítés során. A lakosság E-vitamin fogyasztása megfelel a hazai előírásoknak.

Összegezve három vitamin fogyasztása kritikusan alacsony a hazai ajánlásokhoz képest mindkét nem esetében: a D-vitamin, a biotin és a pantoténsav. Utóbbi két vitaminról a következő részben olvashatnak. A megfelelő vitaminellátottság fenntartásához és a vitaminhiány megelőzéséhez elengedhetetlen a változatos, kiegyensúlyozott táplálkozás, a zöldség- és gyümölcsfogyasztás növelése.

Forrás: Országos Táplálkozás- és Tápláltsági Állapot Vizsgálat – OTÁP2014, V. A magyar lakosság vitaminbevitele (Schreiberné Molnár Erzsébet, Nagy-Lőrincz Zsuzsanna, Nagy Barbara, Bakacs Márta, Kis Orsolya, Sarkadi Nagy Eszter dr., Martos Éva dr.

Kaczor Zsanett dietetikus

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

cukorbetegwebaruhaz