Diab-Pont Magazin

nálunk minden a cukorbetegekről szól

Legújabb cikkeink

1 1 1 1 1 (5 Értékelés)

Látásunkat szemeinknek köszönhetjük, amely talán a legfontosabb érzékszervünk az ötből, ezért is érthető, ha mindannyian kicsit idegesek vagyunk a szemvizsgálat előtt, mert félünk a rossz hírektől. Minden ember számára fontos a rendszeres, egész szemre kiterjedő vizsgálat, azonban a cukorbetegek esetében különösen.

Számos szemprobléma korai felismerése lehetővé teszi az időben történő kezelés megkezdését a látás megmentése érdekében. Ahhoz, hogy megérthessük a különböző károsodásait, érdemes megismerkednünk a szem felépítésével és működésével.

emberi-szem

Az emberi szem felépítése:

szaruhártya: a szem legkülső, a levegővel érintkező, teljesen átlátszó része, amely megtöri a lencséken a szembe érkező fényt, amely azután a retinán összpontosul. A szaruhártya érzékeny a fájdalomra.
szivárványhártya (irisz): Ez a szem színes része, amely szabályozza a szembe jutó fény mennyiségét azáltal, hogy tágul és szűkül, mint egy fényképezőgép lencsenyílása. Több fényt enged a szembe, ha a környezet sötét, és kevesebbet, amikor világos.

pupilla: a szivárványhártya közepén található nyílás, amelyen keresztül a fény bejut. A szivárványhártya szabályozza a pupilla tágulását és összehúzódását.

lencse: a pupilla mögött elhelyezkedő, átlátszó kristályos szerkezet. Egészséges szemben ez a kristálytiszta, rugalmas anyag alakjának változtatásával a lencse a fényt az ideghártyára fókuszálja. Hogy a szem a közeli tárgyakra fókuszálhasson, egy kis izom összehúzódik, ami vastagabbá, így optikailag erősebbé teszi a lencsét. Távolba tekintéskor ugyanez az izom elernyed. Ahogy az emberek korosodnak, a lencse egyre kevésbé lesz rugalmas, és kevésbé képes megvastagodni, így kevésbé tud közeli tárgyakra fókuszálni.

üvegtest: átlátszó, zselészerű anyag a szem közepén

retina (ideghártya): a szem hátsó felszínét borító sejtréteg, amely henger és kúp alakú fényérzékeny sejtekből épül fel. A fény-árny, a kontraszt megkülönböztetésért henger alakú, a kúp formájú sejtek pedig az éleslátásért felelősek illetve a színeket érzékelik.

Sárgafolt (macula): a szem hátsó részében a retinán lévő sárga folt, amely az éleslátás tényleges kialakulásának a helye. Ez az ideghártya legérzékenyebb része, melyben idegvégződések százai vannak egymáshoz közel. A képet az idegvégződések nagy sűrűsége teszi élessé. Az ideghártya azután elektromos impulzusokká alakítja a képet, amiket a látóideg visz az agyba.

Vakfolt (papilla): A retina azon területe, mely nem érzékeli a fényt, mert nem tartalmaz csapokat és pálcikákat, csak információszállító idegrostokat. Ez ugyanis a látóideg kezdete, ezért látóidegfőnek is nevezzük. Itt lép a szembe a retina egyik legfontosabb artériája, és lép ki az ennek megfelelő véna. Szemfenék-vizsgálatkor fontos adatokkal szolgálhat a retina állapotáról.

A diabétesztől változik a szem!

Az ingadozó vércukorszinttől a lencse összehúzódik és kidomborodik, ezért a látás is változik. Sok ember, akinek vércukor problémái vannak, csak akkor veszi komolyan a cukorbetegségét, mikor a látása homályossá válik.

Időnként a cukorbetegek csodálkoznak, hogy nincs tovább szükségük szemüvegre a távolra látáshoz. Ám ahogy az inzulinos, vagy egyéb terápiát elkezdik, és a vércukor szintjük normálisabbá válik, visszaáll az eredeti állapot. Vagy ellenkezőleg, látásuk rövid időn belül homályossá válik, és az addig viselt lencse nem korrigálja a látási hibát.

Az inzulinos, vagy más terápia kezdetén megváltozó látásnak szinte soha nem szemkárosodás az oka, hanem sokkal inkább az addigi magas vércukorszint miatti lencseduzzanat csökkenése. A látás általában 3-4 hétig nincs állandó összhangban, és gyakran fejfájás is társul hozzá.

Miután voltunk orvosnál, hogy megerősítse a tényt, hogy a rendellenes látásunk csak átmeneti probléma, melyet az alacsony vércukorszint okoz, csak idő kérdése, hogy a látás visszaálljon eredeti állapotába.

A diabétesz diagnosztizálásakor jelen lévő látásváltozások ritkán jeleznek igazi szemkárosodást, kivéve, ha a vércukorszint már több éve magas. A magas vércukorszintnek legalább öt évre van szüksége olyan mértékű szemkárosodás létrehozásához, amely szemtükörrel már látható.

Tények a retinopátiáról:

Időben történő felismerés esetén a retinopátia kezelhető. A diabéteszes retinopátia új gyógymódjait folyamatosan kutatják, jelenleg a lézeres kezelés az egyetlen rendelkezésre álló megoldás.
Az elmúlt 25 év tapasztalatai azt mutatják, hogy a lézeres kezelésnek köszönhetően megszűnt az állapot romlása és megmenthető volt a látás.

Két olyan csoport van a cukorbetegek között, amely különösen fogékony a retinopátia kialakulására: mindenekelőtt a terhes nők valamint a gyerekek és a fiatalok. Hosszútávon a gyerekek és a fiatalok jobban kitettek a cukorbetegség okozta kis-és nagyereket érintő károsodásoknak, ezért nagyon fontos, hogy a kisereket érintő problémák (és a retinopátia is ide tartozik) a lehető legkorábban kiderüljenek. Pubertás korban, 3-5 éve fennálló cukorbetegség után már számolni kell velük.

Mi a cukorbetegség okozta retinopátia?

A retinopátiát általában súlyosságától függően 2 csoportba szokás osztályozni. Az is előfordulhat, hogy a két szemen nem ugyanazon mértékben jelentkezik.

1. Háttér retinopátia

A háttér retinopátia pontosan azért kapta a nevét, mert a retina hátsó falán alakul ki, önmagában nem veszélyezteti a látást, de intő jele egy komolyabb, kialakulóban lévő károsodásnak. A cukorbetegek 80%-ának van valamilyen mértékű háttér retinopátiája, de közülük csak minden negyedik, vagy ötödik ember szenved jelentősebb látásromlást. Ez a retinopátia kialakulásának első foka, és általában a cukorbetegség 8-10 éves fennállása után alakul ki. Ilyenkor a látás normális és nincs veszélyben. Ha azonban vannak olyan, a cukorbetegség okozta elváltozások, mint pl. kis bevérzések, zsírlerakódás vagy a szokásostól eltérő vérerek (mikroaneurizmák), akkor ezek a jelek arra utalnak, hogy a retinopátia rosszabbodik, és gyakoribb vizsgálatokra van szükség.

A háttér retinopátiával együtt meg kell említeni a makuláris ödémát, amely akkor jön létre, ha a háttér diabetikus retinopátia miatti duzzanat, szivárgás, erős kiválasztás a makulán (sárgafolt) belül történik, mely a retina területének középső 5%-a. Az éles látás szempontjából ez a legkritikusabb rész. Ez az apró terület csapsejtekkel (a színfelismerő idegek végződéseivel) van tele, amelyek a nappali látásért felelősek. A homályosság a látómező középső részén alakul ki, mintha celofánon keresztül néznénk. A látásvesztés hónapok alatt alakul ki, és nagyon zavaró, mert nem tudunk közelre fókuszálni. A makuláris ödéma a komoly és gyors látásromlás gyakori oka.

2. Proliferatív retinopátia

A proliferatív retinopátia, mely szemtükörrel érújdonképződésként látszik, új abnormális véredények sokszorozódó (proliferatív) növekedése. Ezek azért igen veszélyesek, mert gyengék és rendellenes módon kinőnek a retinából, bele a tiszta üvegtesbe. Mivel a véredények a retinát tápláló szerkezet mögött jönnek létre, hajlamosak vérezni, különösen akkor, ha a papilla (látóidegfő, vakfolt) közelében alakulnak ki, ahol a vérerek és az idegek a szembe lépnek. Bármilyen rázkódás, vagy a vérnyomás emelkedése valamelyik rendellenes véredény szakadásához vezethet, ami nagyobb bevérzést okoz. Az üvegtestben a bevérzés nem engedi a szemen áthaladni a fényt. A látás gyorsan, és fájdalommentesen elsötétül, ha a vérzés terjedelmes. Néhány hét alatt a vér letisztul az üvegtestből, és a látás visszatér. Ekkor a szemész megnézheti a retinát, és lézeres kezeléssel beforraszthatja a veszélyes véredényeket.

Ha kiterjedt, vagy ismétlődő a vérzés, rostos szövet, vagy heg alakulhat ki a retinán. Mivel a retina egy selyempapírhoz hasonló vékony szerkezet, amely csupán néhány rétegből áll, a hegesedés eltorzíthatja, vagy le is választhatja A retina leválása a látótér egy részén hullámzó vonalként, vagy függönyszerű hatásként jelentkezik. Ha a retina visszanő, további látásromlás jöhet létre.
Mielőtt vérzés alakulna ki az erek újdonképződése során, nem vagyunk tudatában a rendellenes véredényeinknek, de már korai stádiumban felfedezhetők a hagyományos szemvizsgálatokkal, és akkor lézeres kezeléssel gyakran megelőzhető a vérzés létrejötte. A figyelmeztető tünetek, a hullámvonalak, a pókháló, vagy a fekete csomók a látómezőben azonnali kivizsgálást igényelnek.

A rutin szemvizsgálatok általában kimutatják a retina károsodását. Aki cukorbetegségben szenved, nagyon fontos, hogy rendszeresen vizsgáltassa a szemét akkor is, ha nincs látási zavara, illetve általában is fontos a rendszeres szemvizsgálat, hiszen sokszor egy szemfenék ellenőrzésnél azelőtt derül ki a kóros vércukorszint, mint hogy bármilyen tünetet észlelt volna.

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

cukorbetegwebaruhaz