Diab-Pont Magazin

nálunk minden a cukorbetegekről szól

Legújabb cikkeink

1 1 1 1 1 (3 Értékelés)

A cukorbetegségnek vannak olyan következményei is, amelyek nem egyformán érintik a nőket és a férfiakat. Vannak problémák, amelyek nagyon gyakoriak cukorbeteg nőknél, de - talán szemérmességből - ritkán esik szó róluk.

Serdülőkori problémák

A férfiak és a nők közötti biológiai különbségek a cukorbetegség következményeiben és kezelésében is megmutatkoznak. A problémák gyakran a serdülőkorral kezdődnek, nem ritka jelenség, hogy a hormonszintek a menstruáció előtt, alatt és közvetlenül utána is ingadoznak. A magas ösztrogénszint sokszor jár együtt inzulin rezisztenciával, és a vércukorszint magasabb lehet a menstruációt megelőző napokban, majd a ciklus kezdetekor visszaáll a normál szintre. Ezt a helyzetet csak úgy lehet kompenzálni, ha rendszeresen mérjük vércukorszintünket, és megpróbáljuk megtalálni az összefüggéseket, ami akár néhány hónapot is igénybe vehet. Ez a tapasztalat alapján kialakult kép segíthet annak eldöntésében, hogy szükséges-e bármilyen változtatás a gyógyszeres kezelésben, a diétában vagy a mozgásban.

Étkezési zavarok és inzulin adagolás

A ketoacidózis (nagyon magas vércukorszint esetén inzulinhiány miatti veszélyes savak felhalmozódása a vérben) előfordulása gyakoribb a nők, mint a férfiak között. A ketoacidózis egyik öngerjesztő oka az inzulinhiány. Mivel a tizenéves lányok körében nagyon fontos a hízás elkerülése, ezért a cukorbetegek fiatalok sokszor kihagynak inzulin beadásokat, így plusz kilók megjelenése nélkül tudnak enni.

A kalóriák ahelyett, hogy energiaként hasznosulnának vagy zsírként elraktározódnának, a vizelettel együtt kiürülnek. Bár az elején ez egy hatásosnak tűnő testsúlyt szabályzó módszer, az inzulinhiány visszaüt, hiszen veszélyesen magas vércukorszinthez vezet, az ingadozás pedig a szövődmények kialakulását gyorsítja.

Tényként megállapítható, hogy az étkezési rendellenességek jelentősen gyakrabban fordulnak elő az I. típusú cukorbeteg fiatal nők között, mint a hasonló korú nem cukorbeteg nőknél.

A diabétesz hatással lehet a nők szexualitására is

A magas vércukorszint fáradtságot okoz

A szexualitás fizikai, lelki és társadalmi elemekből épül fel, és a cukorbetegség mindhármat érintheti, azonban ennek sem a mértékét, sem a módját nem sikerült ezidáig pontosan megérteni. Gyakran nagyon nehéz elválasztani a különböző hatásokat - pl. depresszió vagy menopauza - a cukorbetegség miatt kialakuló állapotoktól. Az is sokszor előfordul, hogy a magas vércukorszint egymaga rengeteg energiát von el, és ettől érzi magát egy nő túlságosan kimerültnek a szexuális együttléthez.

Fertőzés miatt fájdalmas lehet az együttlét

A cukorbeteg nők körében nagyobb a gombás és a húgyvezetéket érintő fertőzések kialakulásának veszélye. Ennek oka egyrészt a csökkent immunválasz és a vér magasabb cukorkoncentrációja, amely kedvező körülményeket biztosít a baktériumoknak és gombáknak.

A gombás fertőzések viszketést, folyást és fájdalmat okoznak együttlét közben is. A húgyvezetéket érintő fertőzések összefüggnek a vizelés gyakoriságával, az inger kialakulásának gyorsaságával, valamint a vizelés közbeni égető és fájdalmas érzéssel. A vizelet ilyenkor zavaros vagy véres is lehet. A nőknél gyakrabban alakul ki ilyen jellegű fertőzés, mivel húgycsövük rövidebb, mint a férfiaké. Időben történő megfelelő kezelés hiányában a fertőzés a húgyhólyagon keresztül elérheti a veséket is, amit nem szabad kockáztatni, hiszen ez az állapot viszonylag könnyen megszüntethető gombaellenes vagy antibiotikumos kezeléssel.

A hipózástól való félelem komoly akadály lehet

Vannak cukorbeteg nők - főleg olyanok, akik hajlamosak a túl alacsony vércukorszint miatt kómába esni -, akik szeretkezés közben a hipoglikémiától félnek. Ez feszültséget és stresszt okoz, ami megakadályozza a szexuális együttlét okozta örömet. Ilyen esetben mindenképpen érdemes az együttlét előtt megmérni a vércukorszintet, a közelbe tenni valamilyen rágcsálnivalót, és őszintén elmondani a partnernek ezt a helyzetet, mert így eloszlatható a félelem, megelőzhető a hipoglikémia, amelyek megakadályoznák a szexuális vágyat és örömszerzést.

A neuropátia hüvelyszárazságot okozhat

A cukorbetegség egyik legnehezebben kezelhető szövődménye a neuropátia, amely az idegek károsodása. Ilyenkor legtöbbször az alsó végtagok jutnak először eszünkbe, azonban a test bármely részén lévő idegeket érintheti a betegség. A neuropátia hüvelyi szárazságot is okozhat vagy tetézheti az egyéb okból - pl. menopauza - kialakult szárazságot, amelytől az együttlét fájdalmassá válik a nő számára. Jó hír azonban, hogy ennek enyhítésére szolgálnak a vízalapú nedvesítő (lubrikáns) zselék és hüvelykúpok, amelyek használatát mindenképpen meg kell beszélni a kezelőorvossal.

A cukorbeteg nők fokozottan veszélyeztetettek a szív-érrendszeri szövődményekkel szemben

A diabétesz egyik leggyakoribb szövődménye, a szívbetegség előfordulása sokkal súlyosabb a cukorbeteg nők, mint a férfiak között. Általában a változókor előtt az ösztrogén megvédi a nőket a szívérrendszeri betegségektől azáltal, hogy csökkenti az alacsony sűrűségű lipoprotein (LDL), de növeli a magasabb sűrűségű lipoprotein (HDL) mennyiségét a vérben. Azonban a cukorbetegség megszünteti ezt a védelmi funkciót. A szívrohamon már átesett cukorbeteg nők túlélési aránya kisebb, életminősége rosszabb, mint a férfiaké. A vércukor, a koleszterin és a vérnyomás rendszeres ellenőrzésével és megfelelő szinten tartásával megelőzhetőek a szívbetegségek kialakulása!

A menopauza is veszélyeztetett időszak!

És ne felejtsük el, hogy az egész életvitel megváltozik a cukorbetegséggel. Csakúgy, mint a pubertás korban, a menopauza időszakában is ingadoznak a hormonszintek, amely jelentős vércukorszint változást idézhet elő. A nők közül sokan - cukorbetegek és nem cukorbetegek egyaránt - a változó kor beállta előtt meghíznak, és ennek bizony következményei lehetnek a cukorbeteg nők kezelésében. Az már csak egy ráadás, hogy a menopauza után bekövetkező ösztrogénszint lezuhanása kedvező körülményeket teremt a baktériumok és gombák húgyvezetékben történő elszaporodásához megnövelve ezek gyulladásának kockázatát.

A háziorvossal, diabetológussal és dietetikussal való folyamatos konzultálás, az előírások pontos betartása segítenek abban, hogy a cukorbetegség "női mellékhatásait" jól lehessen kezelni, és fenntarthassunk egy hosszú, jó minőségű életet.

 

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

cukorbetegwebaruhaz