Diab-Pont Magazin

nálunk minden a cukorbetegekről szól

Legújabb cikkeink

1 1 1 1 1 (1 Értékelés)

Ma már közismert az a néhány évtizede még kevesek által szem előtt tartott tény, hogy a napégés következtében károsodott bőrsejtek nem feltétlenül regenerálódnak teljes mértékben. Az évtizedek alatt bekövetkező leégések hatása összeadódik, és egyes esetekben bőrrák kialakulásához vezethet. leégés

 A nyári hónapokban azért olyan magas a leégések aránya, mert az UV-B sugárzás bőrkárosító hatása csak néhány óra napozás után jelentkezik. A legtöbben csak akkor veszik észre, hogy mennyire leégtek, amikor már hazaértek a strandról. A napégés kezelése pedig ilyenkor már csak a tünetek enyhítését teszi lehetővé. Ebből következően a napégés kezelése során is az első és legfontosabb tanács a megelőzés. Kerülje el a leégést ésszerű napozással, a bőrtípusának megfelelő faktorszámú fényvédő alkalmazásával! Ha azonban a baj már bekövetkezett, igyekezzen minél jobban elősegíteni a bőr regenerációját. A leégés jellegzetes tünetei közé tartozik a bőr kipirosodása, gyulladása, fájdalmas húzódása. A napozást követő néhány napon belül jelentkezik a kínzó bőrviszketés, melyet az égett területen a bőr lehámlása követ. A viszketés ellen válasszon olyan bőrregeneráló készítményeket, amelyek a bőrirritáció csökkentése mellett gyulladáscsökkentő, bőrápoló hatóanyagokat is tartalmaznak. Érzékeny, száraz bőr kiváló védelmezője a DAYLONG termékcsalád megfelelő tagja.Daylong-groupshot-2-e1413390300931
Az aloe vera vagy pantenol tartalmú napozás utáni testápolók illetve leégés után ajánlott krémek csökkentik a gyulladásos tüneteket és támogatják a bőr regenerációját. A napozás utáni készítmények hatóanyagai a gyulladás csökkentése révén enyhítik a viszketést, de tápláló hatóanyagaiknak köszönhetően a viszketés elleni krémek is elősegítik a leégett bőr mielőbbi megújulását. A kamillát és körömvirág kivonatot tartalmazó gyógynövénykészítmények táplálják és megnyugtatják a napsugárzás következtében károsodott bőrfelszínt. Az aprócsalán a természetgyógyászati tapasztalatok alapján csökkenti a bőrirritációt. A forró tapintású, viszkető bőr ápolására olyan hatóanyagokban gazdag készítményt válasszon, amely mentolt is tartalmaz, mert a mentol – csakúgy, mint a napégés kezelése során a fájdalmas tünetek enyhítésére hagyományosan alkalmazott hideg vizes borogatás – azonnali hűsítő hatása révén hatékonyan enyhíti a viszketést és a bőr fájdalmas húzódását.
Súlyos esetekben, amikor a leégést nagy területen a bőr felhólyagosodása kíséri, illetve amennyiben a bőrtünetek mellé láz, hidegrázás, hányás, hányinger is társul, a napégés kezelése orvosi beavatkozást igényel!

Napallergia kezelése

Ha Ön is tapasztalta már, hogy napozás után vagy akár egy nyári séta, kirándulás alkalmával is apró piros pöttyök, pattanások vagy nagyobb kiterjedésű vörös duzzanatok, hólyagok, csalánkiütések jelennek meg a bőrén, akkor lehet, hogy napallergiás. A napallergia kezelése során elsődleges szempont a megelőzés, amely az allergia mértékétől függően a közvetlen napfény teljes kerülésétől a megfelelő, napallergiások számára kifejlesztett, magas faktorszámú naptej (pl. Daylong ultra napallergia elleni gél és gél-spray, Eucerin Sun napallergia elleni krém-gél) használatán át a fokozatos nyár eleji napozásig sokféle lehet. Ha azonban mégis megjelennek a sokszor intenzíven viszkető kiütések, a napallergia kezelése olyan nyugtató hatású, viszketés elleni krém alkalmazásával lehet igazán hatékony, amely a kínzó vakarási inger csillapításával egyidejűleg csökkenti a napfény okozta gyulladásos bőrpanaszokat is.
A napallergia okozta csalánkiütés ellen sokszor antihisztamin krém használatát javasolják, de érdemes megfontolni egy bőrnyugtató, gyulladáscsökkentő növényi kivonatokat – kamillát, körömvirágot, aprócsalánt – tartalmazó, napégés és viszketés ellen egyaránt hatékony krém alkalmazását is. (pl. Calmiderm krémcalmiderm tubus
A napallergia kezelése házilag gyulladáscsökkentő viszketés elleni krém alkalmazásával abban az esetben javasolt, ha az allergia tünetei nem súlyosak. Amennyiben több testrészre vagy nagy területre kiterjedő csalánkiütések, a nyak illetve a fej területén jelentkező nagy mértékű duzzanat, illetve felhólyagosodó kiütések megjelenését tapasztalja, forduljon orvoshoz, mert a napallergia kezelése ilyen esetekben gyógyszeres terápiát is igényelhet!

Melegkiütés kezelése

Kisgyermekeknél gyakori, de felnőtteknél is előforduló jelenség a nagy nyári melegben apró pöttyökkel, kipirosodó bőrrel jelentkező melegkiütés (miliaria). A melegkiütés a nagyfokú izzadásnak kitett területeken, jellemzően inkább a felsőtesten, a mellkason vagy a háton illetve a hajlatokban; a hónaljban, a combok belső oldalán vagy a mellek alatt megjelenő apró, pattanásszerű hólyagok sokasága. Kialakulásának oka általában a nagy melegben ruhával fedett testrészen az izzadság elpárolgásának akadályozottsága. A fokozott izzadás mellett kialakuló páradús környezetben eltömődő verejtékmirigyek bőrfelszíni kivezető nyílásainak helyén jelennek meg a pici hólyagocskák. A melegkiütés kezelése enyhébb esetekben nem igényel különösebb beavatkozást, mert a hólyagok maguktól, kisebb érintésre, húzódásra is felfakadnak, ezáltal a verejtékmirigyek kivezető nyílása újra felszínre kerül, ami lehetővé teszi, hogy meginduljon a normál verejtékezés.
Ha a melegkiütések helyén a bőr kipirosodik és viszketni kezd, a melegkiütés gyulladásos formája okozza a panaszokat. A melegkiütés kezelése ezekben az esetekben elsődlegesen az okok megszüntetésére, azaz az izzadás mértékének csökkentésére illetve megfelelően szellőző ruházat biztosítására irányul, ezen felül azonban fontos a viszketés és a gyulladás csökkentése is. A viszketésre krém alkalmazása ajánlott, azonban érdemes olyan terméket választani, amely a viszketés csökkentése mellett hatékonyan enyhíti a bőr gyulladásos tüneteit is. A gyógynövénykivonatokat, bőrnyugtató, gyulladáscsökkentő kamillát, aloe verát, körömvirágot, levendulát, aprócsalánt, hűsítő mentolt tartalmazó viszketés elleni krémek segítségével a melegkiütés kezelése a verejtékmirigyek gyulladásával, viszketéssel járó esetekben is hatékony lehet.

Forrás: egeszsegszakerto.hu

 

Mentés

Mentés

Mentés

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

cukorbetegwebaruhaz