Diab-Pont Magazin

nálunk minden a cukorbetegekről szól

Legújabb cikkeink

1 1 1 1 1 (4 Értékelés)

A száraz bőr nagyon gyakori jelenség, azonban ha a cukorbetegség okozza ezt az állapotot, elhanyagolása súlyos következményekkel járhat. Mi vezet a bőr kiszáradásához cukorbetegeknél és mit tehetünk ellene?

A cukorbetegség a test minden részére kihathat, így érintheti a bőrt és a lábfejeket is. Léteznek olyan bőrelváltozások, amelyek mindenkinél előfordulhatnak, de a cukorbetegségben szenvedőknél ezek könnyebben kialakulnak (bakteriális és gombás fertőzések, bőrszárazság), és vannak olyanok, amelyek főleg vagy csak a diabétesz szövődményei, ezekkel részletesen foglalkozunk "A cukorbetegség okozta bőrproblémák" című írásunkban.

Mik a cukorbetegek bőrszárazságának fő okai és következményei?

 • Magas vércukorszint esetén a test nedvességet veszít, siettetve ezáltal a bőr kiszáradását. A száraz bőr gyakran viszket és kirepedezik, így a baktériumok könnyen bejuthatnak alá és fertőzést okoznak. Ha magas a vércukorszint, ez táplálékul szolgál a baktériumok számára is, ami a fertőzéseket csak súlyosbítja.
 • Az idegek károsodása csökkenti az izzadság mennyiségét, amely a bőr szárazságához vezet. Ezen túlmenően azok a cukorbetegek, akiknek a lábában idegkárosodás van (neuropátiában szenvednek), érzéketlenebbek a fájdalom, a szélsőséges meleg és hideg észlelésében, amely bőrsérülésekhez és fertőzésekhez vezethet.
 • A rossz vérkeringés – azaz perifériás érrendszeri megbetegedés - a cukorbetegség egyik nagyon súlyos szövődménye. Akkor alakul ki, amikor nem jut elég vér a lábakba és lábfejekbe, és ezáltal a bőr kiszáradásán kívül lelassul a sebek és fertőzések gyógyulásának folyamata. A dohányzás a vérkeringési problémákat tovább súlyosbítja.

A cukorbetegség miatt kialakuló bőrszárazság ellen megfelelő minőségű, erre a célra kifejlesztett testápoló használatával védekezhetünk és így megóvhatjuk a bőr külső rétegét:

 • egyrészt azáltal, hogy így nem veszít nedvességet,
 • másrészt a külső szennyeződéseket nem engedi a bőr alsóbb rétegeibe jutni,
 • harmadrészt megvédi a vegyi anyagokkal szemben, így segíti a gyógyulását.

Az alábbi módszerekkel hosszútávon megőrizhetjük bőrünk egészségét:

 • Kezeljük megfelelően cukorbetegségünket. A magas vércukorszint elősegíti a bőr kiszáradását és gyengíti a szervezet baktériumok elleni védekezőképességét. Mindkét tényező jelentősen növeli a fertőzések kockázatát.
 • A hajlatokban (hónalj, ágyék, lábujjközök) tartsuk bőrünket tisztán és szárazon. Használjunk hintőport azokon a testtájakon, ahol bőr bőrrel érintkezik.
 • Kerüljük a túl forró vízzel történő fürdést és zuhanyzást. Ha bőrünk száraz, ne használjunk habfürdőt, hidratáló szappannal fürödjünk. Fürdés után kenjük be bőrünket hidratáló testápolóval, de a lábujjaink közé ne kerüljön krém, mert ez elősegítheti a gombásodást.
 • Kerüljük el bőrünk kiszáradását. A viszkető, kicserepesedett bőr felnyílhat, és repedésekben megtelepedő baktériumok fertőzést okozhatnak. A kiszáradás elkerülése érdekében rendszeresen kenjük hidratáló krémmel bőrünket, főleg hideg, szeles időben.
 • A sebeket azonnal ápoljuk le. A kisebb sérüléseket mossuk ki szappannal és vízzel. Ne tisztítsuk a sebet alkohollal vagy jódos fertőtlenítővel. A kisebb vágásokat kössük be steril gézzel. Ha nagyobb sérülés, égés vagy fertőzés keletkezik, azonnal menjünk el az orvoshoz.
 • A hideg és száraz hónapokban használjunk otthonunkban párásítót. Ezekben az időszakokban inkább zuhanyozzunk fürdés helyett.
 • Ápoljuk rendszeresen lábfejünket, talpunkat. Ellenőrizzük minden nap, hogy nem keletkezett-e rajtuk valamilyen sérülés vagy seb. Felhúzás előtt mindig nézzük meg cipőnket, hogy nem került-e bele valamilyen idegen tárgy.

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

cukorbetegwebaruhaz