Diab-Pont Magazin

nálunk minden a cukorbetegekről szól

Legújabb cikkeink

1 1 1 1 1 (2 Értékelés)

A születéskori súly a magzati élettől valamint genetikai tényezőktől is függ, és az alacsony születéskori súly előrevetíti a cukorbetegség kialakulásának veszélyét. Mit tehetünk ellene?

Helsinki, Finnország - A Nemzeti Közegészségügyi Intézet kutatói szerint a rendkívül alacsony súllyal születettek között a kettes típusú cukorbetegség és a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának jelentős kockázata van a későbbiekben. A kutatók vizsgálatai alapján a rendkívül kis súllyal (kevesebb, mint 1500g) született fiatal felnőttek között gyakrabban fordul elő a szervezet glükóz szabályozásának zavara. Szerencsére - mondják a kutatók - a nagyon alacsony születési súly és az ehhez kapcsolódó betegség kockázatának ismerete azt is jelenti, hogy az érintettek javítani tudnak esélyeiken és így elkerülhetik a kettes típusú cukorbetegség kialakulását a későbbiekben.

A nagyon alacsony születési súly késői következményei

"Már a terhesség alatt fel kell ismerjük a kis súlyú magzatokat, annak érdekében, hogy folyamatosan monitorozni tudjuk őket." - kommentálta a vizsgálat eredményeit Dr. Robert Rapaport, a Mount Sinai Egyetem Diabétesz és Gyermek-endokrinológiai részlegének igazgatója. A kutatók a vizsgálatok során 163, 18-27 év közötti, rendkívül kis súllyal, koraszülöttként világra jött, és 169 hasonló korú, legalább 3,400 grammal született fiatal felnőttet hasonlítottak össze. A koraszülöttként, kis súllyal születettek esetében az inzulin-rezisztencia 20%-kal magasabb volt. A normál súllyal, időben születettekkel összehasonlítva az is kiderült, hogy a kis súlyú koraszülött egyének esetében az orális glükóz-tolerancia teszt (OGTT) által meghatározott kétórás vércukor szintben közel 10% növekedés volt; több mint 15%-os növekedés az éhhomi inzulin koncentrációban; és 40%-os növekedés a kétórás inzulin koncentrációban.

Miért ilyen ártalmas a rendkívül alacsony születési súly a glükóz-szabályzásra nézve?

A tanulmány készítőinek magyarázata alapján a terhesség harmadik szakaszában alakul ki a cukor anyagcsere-rendszer a magzatban. Így az idő előtt, kis súllyal világra jött koraszülötteknél részben vagy teljesen hiányoznak a méhen belüli fejlődés fontos szakaszai. Korábbi tanulmányok azt mutatták, hogy még az időben, de nagyon kis súllyal világra jött újszülöttek esetében is magas az inzulin-rezisztencia kockázata életük későbbi szakaszában.

Az alacsony születési súly örökölhető?

A Nature Genetics című tudományos lapban 2010. áprilisában közzétett tanulmány szerint több gén is felelőssé tehető az alacsony születési súly kialakulásáért. Ezek közül az egyik bizonyítottan szerepet játszik a felnőttkori kettes típusú cukorbetegség kialakulásában is, ami alátámasztja a fenti megfigyeléseket. Mindazonáltal a genetikai háttér csak egy tényező a sok közül, az anya egészséges (vagy egészségtelen) életmódja befolyásolja leginkább a születendő baba súlyát.

Tévhit, hogy a gyerek elveszi, amire szüksége van!

Azt már régebb óta tudjuk, hogy anya éhezése igenis kihat a magzatra. Ezért veszélyes terhesség alatt egyoldalú diéta szerint élni, például a vegetáriánusoknak különösen oda kell figyelni a megfelelő tápanyagbevitelre. Holland kutatók figyeltek fel először arra, hogy a nagy gazdasági válság idején (1930-as évek elején), valamint a II. világháború alatt születettek között, 50-60 éves korukban gyakrabban fordult elő szívinfarktus és felnőttkori cukorbetegség, mint a békeévekben, jó körülmények között születetteknél. A a jelenség létezését később több vizsgálatban, más országokban is igazolták és egyértelmű összefüggést találtak a születési súly és a későbbi betegségek között. Az alacsony súllyal születettek a magzati életben „éheznek”, ami károsan befolyásolja egyes szerveik fejlődését. A tudósok feltételezése szerint évtizedekkel később ez az oka a súlyos betegségekre való hajlam fokozódásának.

Mit tegyünk a kockázatok kivédésére?

A kis súlyú koraszülötteket világra hozók közül sok nő rosszul táplált, dohányzik, kábítószert fogyaszt a terhesség alatt aminek a koraszülés és az alacsony testsúly mellett számos egyéb káros hatása van. A méhlepény valamint a magzati anyagcsere rendellenességei szintén eredményezhetik a túl korai, kis súlyú születést, ennek elkerülése érdekében a terhesség alatt a kismamák táplálkozzanak megfelelően és rendszeresen járjanak terhesgondozásra. A nagyon kis súllyal született gyerekeket a későbbiekben rendszeresen monitorozni szükséges a cukorbetegség kockázata szempontjából.

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

cukorbetegwebaruhaz