Diab-Pont Magazin

nálunk minden a cukorbetegekről szól

Legújabb cikkeink

Friss hírek

Amit eszel, olyan leszel - A cukorbeteg diéta alapja az egészséges étrend

tea
A tea a víz után a világon a második legtöbbet fogyasztott ital. És itt rögtön tisztázni kell, hogy a tea megnevezés szigorúan véve csupán a teacserjéből készült italt takarja, azonban abból is – a feldolgozás módjának köszönhetően – több mint 3000-féle tea létezik.

A gyakoribb, közel 800 ezer embert érintő 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának oka közt is szerepel a mozgásszegény életmód, és magasabb kalóriatartalmú étkezések mellett kialakuló – elsősorban hasra lokalizálódó (sörhas) – túlsúly. Sajnos az életkor előrehaladtával az 1-es típusú cukorbetegek is hízhatnak, és bármilyen hihetetlen, 30-40 %-uk ugyanúgy szembesül a metabolikus szindróma (halálos négyes: elhízás, cukoranyagcsere zavar, magas vérnyomás, magas vérzsírok) problémájával, mint a 2-es típusú, túlsúlyos cukorbetegek többsége.

Eddig a cukorbetegek által is fogyasztható termékek a „különleges igényeket kielégítő termékek" csoportjába voltak sorolva. De, mivel a „diabetikus" termékjelölést csak Magyarországon használták, egy 2013-ban hozott EU-s rendelet alapján, mely 2013. július 20-tól lépett érvénybe, 2016 július 20-tól a megszokott jelölés nem használható.

Jól tudjuk, hogy a minél magasabb gyümölcs és zöldség fogyasztás az egészséges életmód alapja és bár a cukorbeteg étrendben szintén ajánlottak, mégis, főleg a gyümölcsök esetében, figyelnünk kell a szénhidrát tartalomra. A hétköznapi gyümölcsöknél, mint az alma, vagy a barack, ez nem is okoz gondot, hiszen ismerjük azok tápanyagtartalmát. De mi a helyzet az olyan egzotikus gyümölcsökkel, mint a licsi, vagy a papaya, amikről azt sem tudjuk „mi fán terem"?

Akinek cukorbetegsége van – pláne 2-es típusú diabéteszes, és túlsúlyos -, nem egyszer hallja az alábbiakat:
„Fogyjon le!", „Egyen kevesebb szénhidrátot!", „Egyen több zöldséget, főzeléket!", „Ne egyen kenyeret, tésztát, krumplit!", „Egyen teljes kiőrlésű gabonát!" stb.
Sokszor ellentmondó információkat is kap orvostól, más cukorbetegektől, dietetikustól, az interneten olvasható cikkekről nem is beszélve. Fel is merül rögtön a probléma: Akkor mit is csináljak? Kire hallgassak?