Diab-Pont Magazin

nálunk minden a cukorbetegekről szól

Legújabb cikkeink

1 1 1 1 1 (1 Értékelés)

Bizonyos vélekedés szerint a húsfogyasztás természetellenes és káros az egészségre, mások szerint viszont egyenesen nélkülözhetetlen az egészséges táplálkozáshoz. Ezt a vitát nem kívánjuk felvenni étlapunkra, viszont a húsnak fontos szerepe van a cukorbeteg étrend kialakításában ezért nem ár néhány dologgal tisztában lenni.

A húsnak fontos szerepe van a cukorbeteg étrend kialakításában

A hús szénhidrát mentes fehérjeforrás, tehát elméletileg korlátlanul fogyasztható, azonban jelentős mennyiségű zsírt is tartalmaz, ami viszont nem előnyös a cukorbetegeknek sem. Veseproblémák esetén korlátozni kell a fogyaszását.

A hús a magyar konyha része ősidők óta, rendkívül sokféle formában és minőségben elérhető és változatosan feldolgozható és a szokásos napi étrendbe könnyen beilleszthető.

Nyersen natúr formában viszonylag kevés helyen eszik a húst, az íze ilyenkor nem olyan kellemes, nehezen rágható, szívós, ezért főzéssel, sütéssel, pácolással, füstöléssel alakítják élvezhetővé. Elkészítés előtt a húst hűvös helyen több órán át állni kell hagyni, mert a rostjai ilyenkor tudnak felpuhulni a tejsavképződés alatt.

A hús elkészítési módja a tápértékére is befolyással van.

A hús jelentős fehérjét tartalmaz, az ember táplálékai között az első helyen van. Már régóta ismerik a nagy tápértékére vonatkozó tényt, ugyanis a régi idők nagy munkaerővégzésénél kitapasztalták. A húsfogyasztás fokmérője lett az anyagi jólétének, mert nehezen illetve drágán beszerezhető termék volt.

Főzésnél, ha egyszerre tesszük forró vízbe, a felső rétegekben a fehérje megalszik és akadályt képez az izomnedv kiszivárgásának és a többi tápanyagnak. Ha a vizet a hússal együtt melegítjük forrásig, akkor sokkal több anyag oldódik a vízbe, a fehérjéből is bizonyos mennyiség feloldódik. A főzésnek először említett módjánál a leves kevéssé ízletes, de jobb ízű a hús, az utóbbi módnál a leves táplálóbb és jobb ízű, de a legértékesebb anyagaitól megfosztott hús ízetlen és csekély értékű.

Párolás közben a hús hasonló átalakulásokon megy át, csak kevés körülötte a víz, a tápanyagokból és a sókból csak keveset veszít, jobb ízű és táplálóbb lesz, mint a megfőzött.

Sütésnél az anyagok bennmaradnak, a sütés közben az izomnedvből új anyagok is keletkeznek, melyek az ízletességet még fokozzák. A fehérje a hús belsejében is megalszik; ha a sütés hirtelen és rövid ideig történik, akkor belül az izom vörös színt kap, az izomnedv pedig folyékony maradhat (sültek angol módra). Az elkészítés mindegyik módja csökkenti a hús súlyát és főleg annak víztartalmát.

A hús eltartása

A módok különfélék, de mind azt célozza, hogy a húsban a bomlást vagy rothadást okozó baktériumok szaporodása megakadályozza.

szárításnál a húst hosszú szíjalakú darabokban egymástól konyhasórétegekkel elválasztva nagy rakásokba rakják és azután a levegőn szárítják, sós íze és a szárított hús szívóssága miatt nem mindenhol kedvelik.

lehűtés és ezt követő tartós hideg változatlanul megőrzi a hús minőségét. Hosszú ideig való eltartásra azért nem célszerű, mert a jégtől nedves levegőből a vízpárák a húsra lecsapódnak, az átnedvesedett felső rétegekben gombák gyűlnek össze, melyek azután a húsdarabok kivétele után igen rohamosan szaporodnak.

pácolás és a füstölés konzerváló hatása abban áll, hogy vizet vonnak el, a só, a füst egyenesen is gátolja a gombák szaporodását. Pácolás közben a pácból a só átáramlik a húsba, a pácolt hús ez okból igen sós ízű, e mellett szívósabb és keményebb is. A disznóhússal ez kis mértékben történik meg, mert a sok zsír a pác beszivárgásának útját állja.

Hazánkban fokozatosan csökken az egy főre eső éves húsfogyasztás mennyisége.

Ebben több tényező is szerepet játszhat, a húsfogyasztás negatív szerepének eltúlzott hangsúlyozása az elhízásban vagy a szív-és érrendszeri és egyéb betegségek kialakulásában, illetve az egyes országokban időnként fellépő különböző járványos állatbetegségek. És sajnos a jó minőségű hús nem olcsó.

Pedig:

A hús rengeteg, az életfunkcióinkhoz nélkülözhetetlen tápanyagot tartalmaz, nagyon fontos fehérje-, zsír-, vitamin- és ásványianyag-forrás. A természetes körülmények között tenyésztett állatok húsa jobb minőségű és nagyobb élelmiszer-biztonságot jelent a fogyasztónak, mert nincsenek vagy kisebb mennyiségben találhatók bennük nitrit- és nitrátsók, valamint más adalékanyagok.

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

cukorbetegwebaruhaz