Diab-Pont Magazin

nálunk minden a cukorbetegekről szól

Legújabb cikkeink

1 1 1 1 1 (3 Értékelés)

Népünk története szorosan összekapcsolódik az állattartással, hiszen munkavégzésen túl a húsuk, tejük miatt is tartották őket. Sokszor, sokféleképpen fogyasztották elsősorban a szarvasmarha és a juhtejet, amely a táplálkozás elengedhetetlen része volt.

A pásztorok a pusztán nem fejték a marhát, mert nem adott sok tejet, és a zsírtartalma is magas volt, helyette fejős tehenet tartottak saját szükségletük kielégítésére. Az első hazai tejüzem Szombathelyen létesült 1882-ben. Használták a tejet gyógyászati, kozmetikai célokra is. Szent György napján mágikus szertartásokkal próbálták biztosítani az állatok védelmét, szaporaságát, bőséges tejhozamát.

Tej alatt a szarvasmarha tejét értjük, az összes többi tejnél meg kell nevezni a tejet adó állat fajtáját (juhtej, kecsketej).

A teljes tej a frissen kifejt tej, amelynek alkotórészeiből semmit sem vontak el és idegen anyagot pedig nem adtak hozzá. A tejet a baktériumok szaporodásának meggátlása céljából fejés után azonnal 10 fokra le kell hűteni. A közvetlen fogyasztásra szánt tejféleségeket elegytejből pasztőrözéssel készítik.

A tej legfőbb előnye, hogy tartalmazza a szervezet számára szükséges összes tápanyagot, a felnőtt szervezet számára a legmegfelelőbb arányban. 1 dl tej energiatartalma: 62 kalória. Tej koleszterintartalma 10 mg/100 g, jóval kevesebb a többi állati eredetű termék koleszterintartalmánál, tartalmazza az összes vitamint, különösen a B vitamin csoport tagjainak fontos forrása.

A tejzsírnak jó az emészthetősége, a refluxos betegek panaszait csillapítja, bevonja a nyálkahártyát és megóvja a savasodástól. A koffein fokozza a savas panaszokat, egy kis tejszínt beleöntve csillapodhatnak a koffein által okozott tünetek.

A tej jellemző szénhidrátja a laktóz, ami miatt cukorbetegeknek a napi bevihető szénhidrátmennyiségbe be kell számítania minden egyes megivott dl tej szénhidráttartalmát. Jótékony tulajdonsága, hogy javítja a kalcium, magnézium és foszfor felszívódását.

Cukorbetegség esetén kerülendő a rendszeres tejfogyasztás

A tej gyosrsan és nagymértékben emeli a vércukorszintet, ezért a szénhidrát tartalom beszámításán túl is vigyázni kell vele. Ugyanakkor ez a tulajdonsága hipoglikémia esetén hasznunkra is fordítható.

Laktóz-érzékenység akkor lép fel, ha a laktózt a laktáz enzim nem tudja lebontani, mert vagy hiányzik az enzim vagy csökkent a mennyisége. Ez a probléma az emberek jelentős hányadánál előfordul, így cukorbetegeknél is. Mivel hasmenést okoz, felborítja a diétát, ezért nekik különösen oda kell figyelni, mert számos élelmiszerben van tejpor, ami tejcukrot i tartalmaz.

A tejet sokféle módon feldolgozzák, ami befolyásolja diétás tulajdonságait

Ízesített tejkészítmények pasztőrözött tejből, ízesítőanyagok (kakaópor, csokoládé, kávé stb.), aromák, cukor hozzáadásával készülnek. Folyékony (kávés tej,csokis tej) és zselírozott kivitelben ( csokis puding, vaníliás puding) kerülnek forgalomba. Energiatartalmukat a hozzáadott cukor nagyban megnöveli, energiatartalmuk a tejénél 10-30%-kal nagyobb.

Savanyú tejkészítmények alapja szintén a pasztőrözött elegytej. Jellegzetes ízüket készítésükhöz felhasznált mikroorganizmus kultúrák által termelt anyagok adják. Készítésük alapja az alvasztás, amelyet a termékre jellemző mikroorganizmus kultúrával és hőmérsékleten végeznek.

A tejszínkészítmények jóval nagyobb energiatartalommal rendelkeznek. A tejzsír és a zsírban oldódó vitaminok aránya nagyobb, mint a tejben. Zsírtartalmuk 16-30 %, ennek megfelelő az energiatartalmuk is. A tejszínt a tej fölözésekor kapják. A kávétejszín 16% zsírtartalmú, nem verhető habbá, kávé dúsítására használják. A habtejszín 30 % zsírtartalmú, energiatartalma is jóval nagyobb a tejénél. Legjobban akkor verhető habbá, ha előtte pár órát 4-5 fokon tárolták. A tejfölt úgy állítják elő, hogy a tejszínt vajkultúrával érlelik. 12%, 15%, 20%-os zsírtartalommal kerül forgalomba.

Tartós termékeket ultrapasztőrözéssel érnek el. Ilyenek a tartós és a féltartós tej. Utóbbi eltarthatósági ideje 7 nap.

Tartósított termékek: tejből, tejszínből, íróból, savóból készítik. Eltarthatósági idejük 2-24 hónap.

Diétás célokra alkalmas tejtermékek

A vajgyártás mellékterméke a sovány tej és az író, a túró és sajtgyártásé a savó. Értékes termékek, felhasználásuk indokolt mind az egészséges, mind a beteg ember táplálkozásában. A sovány tej a zsír kivételével a tej összes tápanyagát tartalmazza. Felhasználják sovány tejpor, friss fogyasztású termékek (pl. sovány kakaó), sajtok (pl. pogácsasajt) készítésére. Az írónak jelentős lecitin és tejsavtartalma van. Üdítő íze miatt gyermekek, betegek étrendjében jól felhasználható. Étkezési írót 0,5 l-es műanyagtasakban hoznak forgalomba.

A tejipar forgalomba hoz zsírszegény, növelt fehérjetartalmú tejet és tejcukor érzékenyek számára laktózmentes tejet és kakaót.

A cukorbetegek és fogyókúrázók részére alkalmas termékek a mesterséges édesítőszerrel édesített light gyümölcsjoghurtok.

Sovány sajtoknak tekintjük azokat, amelyeknek 10%-nál kisebb a zsírtartalmuk és emiatt kevesebb az energiatartalmuk, így zsírszegény és energiaszegény étrendben is alkalmasak. Köményes, fokhagymás, lestyános, pritaminos stb. ízesítéssel is elérhetők.

Kálciummal dúsított a Kalci sajt.

Tejfehérje koncentrátum a Sportrobi. Az eredetileg sportolók részére készített készítmény jól használható olyan betegek diétjában, ahol rövid idő alatt nagy mennyiségű fehérje bevitelére van szükség (műtét utáni állapot, égett betegek).

Néhány tipp a cukorbeteg diétához:

  • Sovány túróból szendvicskrémet készíthetünk zöldfűszer, reszelt főtt tojás, kockára vágott sovány sonka hozzáadásával.
  • Ha édességet kívánunk: keverjünk natúr joghurtba felkockázott almát. Sült almát is készíthetünk túróval, ha a magházát kivájjuk az almának és sovány túrót töltünk a közepébe.
  • Kisétkezésre sovány joghurtot, kefirt ehetünk.
  • Főzésnél tejszín helyett használjunk sovány joghurtot, kefirt.
  • Sovány sajtot akkor is fogyaszthatunk, ha a napi bevihető szénhidráttartalomba már nem fér bele több étel.

 

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

cukorbetegwebaruhaz