Diab-Pont Magazin

nálunk minden a cukorbetegekről szól

Legújabb cikkeink

1 1 1 1 1 (8 Értékelés)

Jó hír, hogy a kimondott cukorbeteg diéta természeténél fogva elősegíti a fogyást, ezáltal hozzájárul sok egészségügyi probléma elkerüléséhez.

A II. típusú diabéteszben szenvedők számára a diéta nem csupán a vércukor megfelelő szinten tartását, hanem a fogyást is szolgálja, amely alapvető fontosságú ahhoz, hogy a betegséggel járó szövődmények kialakulásának kockázata csökkenthető legyen. A cukorbeteg diéta végső célja a szükséges kalóriamennyiség és tápanyagok biztosítása a vércukor megfelelő szinten tartása mellett úgy, hogy közben lehetővé váljon a testsúly csökkenése is.

Sok cukorbeteg számára nagyon nyomasztó egy előre meghatározott szénhidrátmennyiség pontos betartása. A múltban minden érintett gyakorlatilag ugyanazt az általános irányelvet követte, azonban ez a felfogás mostanában már változik. A diéták ma már személyre szabottak, és a legfontosabb szempont az egyes érintettek tolerancia szintje és a megfelelő vércukor fenntartására irányuló képessége határozza meg.

A cukorbeteg diéta az egyes étkezések során elfogyasztott szénhidrát, zsír és fehérje egyensúlyának fenntartásán alapul. A diéta kevés telített zsírt, koleszterint és cukrot tartalmaz, ezzel szemben viszont mértékkel alkalmazza a leveles zöldségeket és gyümölcsöket magas cukor- és keményítőtartalmuk miatt, valamint a magas rosttartalmú gabonamagvakat. A sovány húsokban lévő fehérje szintén nagyon fontos, főleg a magas omega 3 zsírsavakból származó, amely bizonyos halfélékben – pl. lazac – található meg. A cukorbeteg diéta megkezdése előtt érdemes alaposan tanulmányozni az ételpiramist.

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

cukorbetegwebaruhaz