Diab-Pont Magazin

nálunk minden a cukorbetegekről szól

Legújabb cikkeink

1 1 1 1 1 (2 Értékelés)

hamburgerTetszik - nem tetszik, a gyorséttermek életünk részévé váltak, és nem csak egy gyors ebéd vagy vacsora erejéig ugrunk be, hanem sokszor itt találkozunk ismerőseinkkel, bonyolítjuk üzleti megbeszéléseinket. Persze mindenki tudja, hogy a hamburger és a sült krumpli nem diétás étel, de azért a választék nem merül ki ennyiben. Még ezeken a helyeken is lehetséges a diéta betartása.

Időnként mindannyian elcsábulunk és nem tudunk ellenállni kedvenc gyorséttermünknek. Abban valószínűleg mindenki egyetért, hogy a friss gyümölcsökből, zöldségekből, gabonamagvakból, alacsony zsírtartalmú tejtermékekből és sovány húsból álló ebéd az ideális, de adódnak olyan helyzetek, amikor a barátokkal egy gyorsétteremben tudunk találkozni, és ilyenkor azt hihetjük, hogy lőttek az egészséges étkezésnek. Azonban nem árt tudni, hogy még ezeken a helyeken is lelkiismeret-furdalás nélkül ehetünk, ha betartjuk a mennyiségeket és tisztában vagyunk a lehetőségekkel.

A gyorséttermek kínálata általában kevés rostot és komplex szénhidrátot tartalmaz, viszont nagyon jelentős a zsír-, só- és cukortartalmuk. A zsír kb. kétszer annyi kalóriát tartalmaz, mint egy azonos mennyiségű, de szénhidrátban vagy fehérjében gazdag étel, ezért a gyorséttermek kínálatának legtöbbje igazi kalória-bomba. Nem kell sokat enni ahhoz, hogy túl sok kalóriát fogyasszunk el. Egy rántott csirkés vagy halas szendvics sült krumplival nem igazán bőséges vacsora, de több mint a fele zsírból áll.

Íme néhány tény és tipp, amelyek bármely közkedvelt gyorsétteremben segíthetnek a számunkra legjobb választás összeállításában.

Tények a gyors éttermekről:

 • Egy átlagos gyorséttermi fogás akár 1000 kalóriát vagy annál többet is tartalmazhat. Ez a kalóriamennyiség több mint a fele egy átlagos felnőtt teljes napi kalóriaigényének.
 • A legtöbb gyorsétterem honlapján megtalálható a kínálatukra vonatkozó tápanyagtáblázat, amelynek segítségével összeállíthatjuk a későbbi rendelésünket, és így előre kikalkulálható a benne található kalória-és szénhidrát-mennyiség.
 • Ne felejtsük el, hogy a majonéz nagyon csalóka: egyetlen evőkanál 90 kalóriát és 9 g zsírt tartalmaz!
 • 3 dkg sajt 100 kalóriát és 8 g zsírt tartalmaz!
 • Egy közepes adag sült krumpli kb. 47 g szénhidrátot tartalmaz!

Tippek:

 • Mondjunk le a majonézről vagy a sajtról - de ha a derékbőségünknek is szeretnénk kedvezni, akkor mindkettőről.
 • Legyen „Happy” és ne „Super”! Tudta, hogy a gyerekek számára kínált „Happy Meal” a tökéletes méretű adag? Rendeljünk normál vagy gyerek adagot, és messze kerüljük el a „jumbo”, „extra”, „dupla” vagy „szuper” méretű adagokat!
 • Több gyorsétterem is kínál a sült krumplinál egészségesebb alternatívát, mint pl. a friss gyümölcsök vagy a különböző saláták. Azonban ha nem tudunk ellenállni a sült krumplinak, egy kis adagot osszunk meg a barátunkkal.
 • Ne higgyük azt, hogy csak azért, mert hal vagy a csirke, már egészségesebb is. A rántott = zsíros, a roston sült = jó választás!
 • Sok étterem tart a választékában salátát. Ez nagyszerű, de ne felejtsük el, hogy az öntetek segítségével villámgyorsan megnő a kalóriatartalmuk!
 • Ha az egyik étkezésünket gyorsétteremben költöttük el, figyeljünk arra, hogy aznap már csak egészséges ételeket (friss zöldség, gyümölcs, teljes kiőrlésű kenyér, alacsony zsírtartalmú tejtermék) fogyasszunk.

Burger King

Javaslat: Csirkesaláta (144 kalóriát és 4 g zsírt tartalmaz), Whopper Jr. (349 kalóriát és 19 g zsírt tartalmaz)

Kerülendő: Burger King Fish King szendvics (451 kalóriát és 24 g zsírt tartalmaz), Hagymakarika (mindössze 8 db 305 kalóriát és 19 g zsírt tartalmaz).

McDonald's

Javaslat: Hamburgerek (255 kalóriát és 13 g zsírt tartalmaznak), Csirkés Cézár saláta (115 kalória, 4 g zsír), normál adag sült krumpli (235 kalóriát és 12 g zsírt tartalmaz. A nagy adag sült krumpli ezzel szemben már 470 kalóriát és 23 g zsírt tartalmaz!).

Kerülendő: Tojásos-baconos McMuffin (340 kalóriát és 18 g zsírt tartalmaz), Filet-O-Fish ( 350 kalóriát és 16 g zsírt tartalmaz).

Kentucky

Javaslat: Roston sült csirkés szendvics szósz nélkül (270 kalóriát és 5 g zsírt tartalmaz), sült bab (190 kalóriát és 3 g zsírt tartalmaz).

Kerülendő: KFC 2 db-os rántott csirke, burgonyapüré, gravy szósz (összesen 1232 kalóriát és 57g zsírt tartalmaz).

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

cukorbetegwebaruhaz