Diab-Pont Magazin

nálunk minden a cukorbetegekről szól

Legújabb cikkeink

Friss hírek

1 1 1 1 1 (18 Értékelés)

A gyümölcsök egész évben jelentős vitamin mennyiséggel látnak el minket, ha rendszeresen fogyasztunk minden fajtájukból. Cukorbetegeknek természetesen a gyümölcsök sincsenek megtiltva csak tudni kell, hogy mikor és mekkora mennyiséget fogyaszthatnak belőlük.

A gyümölcsök egész évben jelentős vitamin mennyiséggel látnak el minket, ha rendszeresen fogyasztunk minden fajtájukból. Cukorbetegeknek természetesen a gyümölcsök sincsenek megtiltva csak tudni kell, hogy mikor és mekkora mennyiséget fogyaszthatnak belőlük. Glikémiás indexük általában alacsony (kivéve a szőlő, banán és a magas víztartalmú dinnye), tehát lassabban szívódik fel a fruktóz, vagyis a gyümölcscukor, ezért hívják diétás cukornak. Gyakran írják ki a háziorvosok a betegeiknek a patikában kapható kilós formát, amit főzésre, sütésre használhatnak, de nem célszerű nagyobb mennyiségben fogyasztani, ugyanis szénhidráttartalma ugyanúgy van, mint más cukornak és még a triglicerid szintet is megemeli.

A gyümölcsök, mivel sok növényi rostot tartalmaznak, csökkenteni tudják a vér koleszterinszintjét. Leginkább ajánlott az alma, a citrom, az egres, az eper, a grapefruit, a körte, a málna, a meggy, a narancs és a ribizli. A koleszterinszintet csökkenti még a csipkebogyóíz (hecsedli), a mandula, a mogyoró és a valódi csipkeszörp is. Cukorbetegek és fogyókúrázók részére gyártott változatuk is kapható, magnézium-tartalmuk 300 mg/100 g.

A sok növényi rost tartalmuk által nem csak a magas koleszterin szintet tudják csökkenteni, de a bélmozgásra való jótékony hatásuk által a vastagbél megbetegedéseit is megelőzi. Ha a rostszegény étrend tüneteként mégis kialakul a székrekedés a következő gyümölcsök fogyasztásával rendeződhet a panasz: málna, ribiszke, körte, szilva, meggy, alma, egres, eper, kajszibarack (természetesen csak módjával, egyszerre 10-20 dkg-t fogyasztva).

Egyes gyümölcsök (bogyósok) magas antioxidáns tartalmuk révén gyökfogó hatással rendelkeznek, így megakadályozzák a káros oxidációs folyamatok végbemenetelét, ami például daganatos megbetegedésekhez is vezethet.

Tápanyagtartalom a lédús gyümölcsökre vonatkozóan:

Fehérjéi nem tartalmaznak esszenciális aminosavakat, tehát nem teljes értékűek.

Szénhidráttartalmuk 100 grammban 2-24 grammig változhat. Az aszalt gyümölcsöké ennél jóval magasabb 60-65 gramm szénhidrát 100 grammban.

Zsírtartalmuk nincsen. Fogyókúrában jól alkalmazhatók.

A C-vitamin és a B-vitamincsoport tagjai, valamint a karotintartalom a legjellemzőbb a gyümölcsökre, az ásványi anyagok tekintetében jellemzően káliumot, kálciumot, magnéziumot, foszfort, vasat, ezen kívül néhány nyomelemet tartalmaznak.

Tápanyagtartalom a héjas gyümölcsökre vonatkozóan:

Fehérjéi szintén nem teljes értékűek, de nitrogéntartalmuk magasabb mint a lédús változatoknál.

Zsírtartalmuk korántsem elhanyagolható, 50-60%.

Vitaminok közül a legjellemzőbb képviselők a B1-, B2-, és E-vitaminok. A száraztermésű, héjas gyümölcsök ásványi anyagokban gazdag gyümölcsfajták (kálium, kálcium, magnézium, foszfor, cink, mangán, vas).

Fogyasztásuk: Leginkább frissen fogyasztva ajánljuk ugyanis főzés hatására veszít vitamin és ásványi anyagtartalmából. A lédús gyümölcsök fogyasztása hozzájárul a napi folyadékbevitelünk kiegészítéséhez.

A gyümölcsök csoportosítása

Almatermésűek

Alma, Birsalma, Birskörte, Körte Naspolya

Csonthéjasok

Cseresznye, Kajszi, Meggy, Őszibarack, Szilva

Bogyósgyümölcsűek

Áfonya, Bodza, Csipkebogyó, Egres, Faeper, Kökény, Málna, Ribiszke, Szamóca, Szeder, Szőlő

Száraz termésű héjasok

Dió, Gesztenye, Kesudió, Mandula, Mogyoró, Paradió, Pisztácia, Sulyom

Déligyümölcsök

Ananász, Avokádó, Banán, Citrom, Datolya, Füge, Gránátalma, Grapefruit, Karambola, Kivi, Kókuszdió, Mandarin, Mangó, Narancs

gyümölcsökA gyümölccsel kapcsolatban mindig merülnek fel kérdések: vajon a gyümölcslé gyorsabban megemeli a vércukorszintet, mint egy szelet gyümölcs? Kerülendő-e a reggeli gyümölcsfogyasztás, amikor a vércukorszint ilyenkor esetleg magasabb, mint más napszakban? Ajánlatos-e a gyümölcsfogyasztás az étkezések során? A szénhidrát, legyen az rizsben, burgonyában vagy gyümölcslében, körülbelül azonos mértékben emeli meg a vércukorszintet. Általánosságban elmondható, hogy ugyanannyi szénhidrát mennyiség (pl. 15 g) - fél pohár grapefruit lé vagy 4 szelet vékony pirítós - azonos mértékben és sebességgel emeli meg a vércukorszintet.

Számos egyéb tényező eredményezhet azonban különbséget attól függően, hogy magas zsírtartalmú étel után esszük-e a gyümölcsöt, vagy éppen éhgyomorra iszunk-e meg egy pohár gyümölcslevet, milyen magas adott pillanatban a vércukorszintünk, friss gyümölcsöt vagy pároltat fogyasztunk-e, milyen jellegű diabétesz kezelést kapunk stb.

Mindehhez járulnak a csak az illetőre jellemző egyéni különbségek. Ezek alapján mindenkinek magának kell kitapasztalnia a gyümölcsfogyasztás saját szervezetére gyakorolt hatásait. A reggel megevett gyümölcs megnehezíti a vércukor szinten tartását a nap folyamán? Van olyan gyümölcs, amitől vércukorszintünk az egekbe szökik? Az uzsonnára elfogyasztott gyümölcs biztosít-e megfelelő mennyiségű szénhidrátot vacsoráig? A kérdések megválaszolásához használjuk vércukorszint mérőnket!

Együnk minden nap gyümölcsöt, hiszen ezáltal vitaminhoz, ásványi anyagokhoz és rostokhoz juttatjuk szervezetünket. Legyünk őszinték önmagunkkal szemben az egyes étkezések mennyiségét illetően! Észre sem vesszük, és már megittunk néhány extra pohár gyümölcslevet vagy megettünk egy jókora gyümölcsöt egyetlen étkezés alatt, pedig legalább két alkalomra kellett volna elosztani. Annak érdekében, hogy nyomon követhessük szervezetünknek a gyümölcsfogyasztásra adott válaszát, pontosan mérjük meg a gyümölcsöt, majd az elfogyasztás után másfél, két órával mérjük meg vércukorszintünket.

Néhány egyszerű ötlet gyümölcsfogyasztásunk növelésére:

  • A müzlire tegyünk néhány szelet banánt vagy barackot.
  • Minden reggel daraboljunk fel friss gyümölcsöket és töltsünk meg vele egy műanyag dobozkát. Fő étkezéseknél együnk belőle 1-2 szeletet, uzsonnára pedig öntsünk a tetejére cukormentes natúr joghurtot (így egy kicsit a kalcium-bevitelt is növeljük).
  • Minden nap vigyünk magunkkal néhány szem gyümölcsöt, és együk meg ebéd után, uzsonnára vagy használjuk fel éhségünk csillapítására a hazafelé tartó úton.
  • Mindig legyen a kezünk ügyében aszalt gyümölcs - füge, mazsola, barack, körte, szilva -, amely azonnal pótolni tudja energiánkat egy hosszú kirándulás vagy biciklizés során.
  • Szórjuk mazsolát, néhány szelet almát, aszalt barackot vagy ananász darabot a salátánkra.
  • A gyümölcsből tejjel készített italok rengeteg energiát rejtenek, egészségesek, és sok bennük a vitamin. Nemcsak sportolás után esik jól, hanem reggel vagy napközben is hasznos és tápláló lehet belőle egy pohárral. Egyszerűen elkészíthetők, hiszen a gyümölcsöt elég összeturmixolni, lereszelni, vagy villával áttörni, ehhez jön a tej, natúr joghurt - esetleg cukormentes fagylalt -, és máris fogyasztható.
  • Spájzunkban mindig tartsunk konzerves vagy üveges gyümölcsöt, amellyel kiegészíthetjük étkezéseinket - sertés szelet almaszósszal, vagy a szárnyas húsok áfonyaszósszal igazi gasztronómiai élményt nyújtanak.
  • Keverjünk gyümölcsöt a zöldségekhez - ananász darabokat a káposztasalátához, mazsolát a sárgarépasalátához, és magunk is meglepődünk majd, hogy néhány egyszerű változtatással egészségesebben étkezhetünk!

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

Hozzászólások   

+1 # Sütő Gyorgyné 2016-12-22 08:21
Szeretném meg tudni mivel én 2 tipúsu cukorbeteg vagyok eheteke fügét és datolyát ?
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
0 # Csoma Balázs 2015-12-09 11:24
Megszeretném tudni, hogy a gyümölcs nem konzerv ananászt eheti ecukorbeteg és pl ananászos csirkemellet ehetek-e
Üdv Bala
Válasz | Válasz idézettel | Idézet