Diab-Pont Magazin

nálunk minden a cukorbetegekről szól

Legújabb cikkeink

1 1 1 1 1 (9 Értékelés)

A kenyér történetéről és a fehér illetve teljes kiőrlésű kenyér közötti különbségről már olvashattak, de lássuk, hogy a cukorbetegeknek közülük mi, mennyi és milyen formában ajánlható.

A kenyereknek igenis fontos részét kell alkotnia a cukorbetegek étrendjének. Még ma is széles körben elterjedt tévhit, hogy cukorbetegeknek nem szabad kenyeret enniük. Ez nem igaz. A kenyér egyrészt fontos B-vitamin forrás, másrészt a belőle származó szénhidrátra is szükség van.

Elavult diétás módszer a beteg szénhidrát bevitelét zsemlében megadni, ugyanis a 160 grammra kiszámolt 3-4 zsemle ( 90-120 gramm szénhidrát) nem veszi figyelembe, hogy az adott illető mennyit fog még a zsemléken kívül szénhidrátból elfogyasztani. (Későbbiekben mutatunk a zsemlés módszerre példát)

A zsemlés módszer miatt nagyon sok idős cukorbeteg még ma is kitart amellett, hogy nem eszik semmilyen kenyérfélét, mert azt tanácsolták neki, hogy csak a zsemle jó. Ez nem így van. A zsemle felszívódási sebessége a ugyanolyan magas, mint a kenyéré, ezért azon kívül, hogy egyszerű porciózni, más előny nem származik belőle.

A cukorbetegek étrendjében és szénhidrátbevitelében a legfontosabb szempont, hogy az elfogyasztott táplálék lassan szívódjon fel, ezáltal lassan emelje meg a vércukorszintet. Erre a feladatra pedig a sem a fehér kenyér, sem a zsemle nem alkalmas. A vércukorszint emelés gyorsaságát fejezi ki a glikémiás index (GI), amely minél alacsonyab, annál kedvezőbb a cukorbetegek számára. Mint azt már tárgyaltuk, a vércukoremelkedést elhúzza az ételek magas rosttartalma, tehát törekedni kell arra, hogy a pékárukból ilyen kerüljön elfogyasztásra. Kenyérből leginkább a teljes kiőrlésű, a tönkölybúza és a rozskenyér ajánlott.

Ezek tükrében néhány élelmiszer glikémiás indexe:

fehérkenyér

72 GI

rozskenyér

41 GI

teljes kiőrlésű kenyér

61 GI

tönkölybúza kenyér

50 GI

gyümölcskenyér

65 GI

spagetti 10 perces

44 GI

makaróni

47 GI

kukorica

48 GI

barnarizs

50 GI

hosszúszemű rizs

55 GI

basmati rizs

58 GI

zabkása

42 GI

müzli

56 GI

hajdina

54 GI

pita

57 GI

zabpehely

55 GI

pizza

60 GI

A cukorbetegek kenyérfogyasztása függ attól, hogy hány gramm szénhidrátot ehetnek egy nap.

  • 150 gramm szénhidráttartalmú diétánál 1-3 zsemle vagy 60-180 gramm kenyér
  • 180 gramm szénhidráttartalmú diétánál 1-4 zsemle vagy 60-240 gramm kenyér
  • 225 gramm szénhidráttartalmú diétánál 2-5 zsemle vagy 120-300 gramm kenyér
  • 260 gramm szénhidráttartalmú diétánál 4-6 zsemle vagy 120-360 gramm kenyér

Az egészséges táplálkozásban a napi 100 % bevitt energiából 58%-nak kell szénhidrátból állnia, a cukorbetegek étrendje nem különbözik ettől drasztikusan, a 100 %-ból 50% lehet és kell, hogy a szénhidrát legyen.

Gyakori, hogy a szénhidrátbevitel csökkentésére, extrudált kenyereket részesítenek előnyben a diétázók. Ezeket csak kisétkezésre, tehát tízóraira vagy uzsonnára szabad elfogyasztani. Olyan eljárással készülnek, mely által az emésztőenzimek könnyen lebontják a keményítőt szőlőcukorrá, ami egyből fel tud szívódni. Aki szereti őket elrágcsálni, a korpás változatokból válogasson.

I-es és II.-es típusú cukorbetegek diétájánál ugyanaz az elv javasolható, a diéta az étkezések időpontjában, az elfogyasztott szénhidrát mennyiségében különbözik. A cél mindkét esetben, hogy elérjük: a vércukorszint lassan emelkedjen meg!

A diéta annak, aki megfelelő felvilágosítást kapott és megtanulta a szabályokat, igazán könnyű feladat. Vannak esetek, amikor sajnos társbetegség bonyolít a diéta betartásán.

Gyakori a cukorbetegség + gluténérzékenyég kombináció. Ők semmilyen búzát tartalmazó ételt nem fogyaszthatnak, de az árpa, zab és rozs is tiltva van számukra. Szerencsére széles már a skála azokból a gluténmentes termékekből, amikből válogathatnak az érintettek. Márka nevet nem említve létezik:

  • kenyér
  • kenyérpor
  • süteménypor
  • extrudált kenyér
  • száraztészta
  • kész sütemény

Ezekben a szénhidrátokat a következőkkel pótolhatják: rizs, burgonya, kukorica, szója, babliszt, szezámmag, guar, lupin, amarant, quinoa, teff, hajdina, sárgaborsó és az ezekből előállított liszt, pehely, keményítő.

A gluténmentes élelmiszerekben gyakran használatosak az úgynevezett pszeudocereáliák: cirok, köles, hajdina, quinoa, amarant, taragumi, szentjánoskenyérfamag liszt, lupinusliszt, sóskababgumi, sago, tápiókaliszt, maniókaliszt, agar-agar, nyílgyökér, xanthan gumi. Ezek szintén tartalmaznak szénhidrátot, amiknek a mennyiségét a csomagoláson feltüntetik és a tápanyagtáblázatban is megtalálható. A cukorbetegek diátájába ezt természetesen bele kell számolni.

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

cukorbetegwebaruhaz