Diab-Pont Magazin

nálunk minden a cukorbetegekről szól

Legújabb cikkeink

1 1 1 1 1 (1 Értékelés)

Általában minden cukorbeteg imádja a gyümölcsöket. Főleg nyáron, vagy amíg tart a meleg, szívesen fogyasztunk olyan fajtát, aminek magas a létartalma. A magas létartalom általában gyors felszívódással jár, de a kiemelt gyümölcseink még magas szénhidráttartalmukról is híresek.

A cukorbetegeknek ezek a gyümölcsök csak minimális mennyiségben, vagy akkor ajánlottak, ha a vércukorszintjük alacsony, ami gyors rendezést kíván.

A szőlő

100 grammjában 18 gramm szénhidráttartalom jellemzi. De egy fürt sosem csak ekkora. A szőlőből könnyű sokat enni és egy közepes fürt gyakran kitesz 300-350 grammot.

Jó vértisztító, izomregeneráló, idegerősítő hatású. Jótékony hatásai közé tartozik még:

 • A bél megbetegedéseit gyógyítja, a vese és a hólyag kövesedését akadályozza, a belső összenövéseket is oldja.
 • Fokozza az epeválasztást és ürítést.
 • A nagy mennyiségben elfogyasztott szőlő a vizelet savasságát is csökkenti.
 • Jó hatású szamárköhögésnél és a daganatos betegségeknél. Reuma, májbetegségek, vízkór esetén a fehér vagy zöldes színű szőlők a legjobbak, a hurutokat a fekete és kék szőlők oldják a leghatásosabban.
 • Gyors tápanyagforrás az agynak, ezért szellemi munka esetén kifejezetten ajánlott.

Mivel a szőlő nagyrésze szőlőcukor, ami a leggyorsabban felszívódó szénhidrát, ezért kúraszerűen ajánlható fizikai gyengeségre, betegségből való lábadozás idején fő táplálékul, székrekedésre, aranyérre, mindenféle gyulladásos megbetegedés gyógyszereként, májpangásra, gyomorhurutra és női betegségekre. Ha a test súlyát akarjuk növelni és a bélműködést fokozni, célszerű édesszőlőkúrát tartani. Hasmenésnél, reumánál a savanyú szőlő előnyös. Semmiképp se folytassanak szőlőkúrát a szoptatós anyák, a cukorbetegek és az enteritis (bélhurut) betegségben szenvedők.

A szőlő héjában és magjában antioxidánsok, gyógyító erejű ásványi anyagok találhatók, mint például a kálium és a szelén. A szőlőmag kivonata, a szőlőmag-olaj segít megvédeni az agyat és az idegrendszert a károsodástól, erősíti az érfalakat és megelőzi az érelmeszesedést.

Ami még cukorbetegségben is engedélyezett a belőle készült száraz vörösbor fogyasztása. Naponta 1 dl-t főétkezés után elfogyasztani nem ártalmas. Ha gyümölcs salátában csak elvétve található egy két szem, akkor baj még nem történik. A legjobb ha túróval keverjük el, ugyanis a túró magas fehérjetartalma elhúzhatja a szénhidrát gyors felszívódását.

A füge

100 grammjában 68 kalória és 16 gramm szénhidrát van, így nem sokkal kedvezőbb a cukorbetegek számára a fogyasztása a szőlőnél.

Gyógyhatása a fügének is szép számmal van, íme néhány:

 • csökkenti a vérzékenységet, hűsítő hatása van a belső gyulladásokra
 • tele van rostokkal, így jótékony hatású az emésztésre
 • magas káliumtartalma a szívműködésre is előnyös hatású
 • nyugtatólag hat az idegrendszerre
 • A fügében található egy érdekes vegyület, a pszoralensz. Ettől nem csak egyenletesen s gyorsan barnulhatunk, hanem a pigmentációs hibákat okozó bőrbetegségeket is megelőzi.
 • magas B vitamintartalma prosztatabántalmakra jótékony hatású

Mint mindennél, itt is számít a mérték. 1 db fügétől még bajunk nem lehet, de nagyon óvakodjunk a nagy mennyiségű fogyasztásától.

A gránátalma

A szőlő és a füge között helyezkedik el a rangsorban. 100 grammjában 17 gramm szénhidrát található.

Számos előnyös tulajdonsága is van ezek mellett. Gazdag antioxidáns, C-vitamin forrás. Sejtvédő hatása többszörös a zöldteával és a vörösborral szemben. Fogyasztása jótékonyan hat az LDL-koleszterin szint csökkentésére. Csökkenti a daganatok burjánzását és a vérnyomást is. Erős gyulladásgátló tulajdonsága van. Támogatja a szívműködést, jó gyógyír krónikus fáradtság ellen. Egyes kutatások szerint csökkenti a cukor felszívódását a bélben, mérsékli a vércukorszintet, így segít megelőzni a diabétesz kialakulását.

Összefoglalva

A felsorolt gyümölcsök nem képezik egy cukorbeteg étrendjének gerincét. Leginkább akkor ajánlható számukra, ha hypoglikémia közelében vannak, vércukorszintjük vészesen alacsony. A szőlő magas létartalmánál fogva és miután szinte csak szőlőcukor van benne, a vércukorszintet hamar rendezi. A fügének kisebb a létartalma, de hasonlóan emeli a vércukorszintet. A gránátalmáról rengeteg olyan bizonyított kutatás látott napvilágot, mely szerint képes csökkenteni a vércukorszintet. De töményen, nagy mennyiségben semmiképp sem ajánlott.

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

cukorbetegwebaruhaz