Diab-Pont Magazin

nálunk minden a cukorbetegekről szól

Legújabb cikkeink

1 1 1 1 1 (2 Értékelés)

Cikkünket ajánljuk mindazon gyakorlott és kezdő cukorbetegnek és hozzátartozóinak, akik valóban szeretnének mindent megtenni annak érdekében, hogy a cukorbetegség okozta szövődményeket elkerüljék vagy lelassítsák kialakulásuk folyamatát. Ehhez nagyon gyakran évtizedes szokásokon kell változtatni, de cserébe sokkal jobb életminőséget és hosszabb jövőt érhetnek el.

Sokan egyáltalán nem tudják, hogy a dietetikus felbecsülhetetlen értékű segítséget nyújthat éppen akkor, amikor arra a legnagyobb szükség van: egy frissen diagnosztizált cukorbeteg - és gyakran a legközelebbi hozzátartozói is - kétségbeesnek a hír hallatán, és nem igazán tudják elképzelni, hogy hogyan tovább. Aztán persze idővel minden kialakul valahogy, mindenki beletörődik a megváltoztathatatlanba, azonban a beteg kilátásai, állapota, életminősége alapvetően attól függ, hogy ő maga mit tesz meg ennek érdekében.

Sajnos az egészségbiztosítás Magyarországon még nem támogatja a dietetikai szaktanácsadást olyan mértékben, ahogy erre szükség és igény lenne. Az ehhez kapcsolódó ismereteket elsősorban a diabetológiai szakasszisztensektől és esetleg a háziorvosoktól kaphatják meg a betegek, annak a néhány találkozásnak az alkalmával, amikor időpontjuk van, de ez sajnos nem elegendő. Mindenkinek ajánlott keresni és felkeresni egy jó dietetikust, aki az étkezéssel kapcsolatban felmerülő számos kérdésre ismeri a választ, segít kialakítani és alkalmazni az egyénre szabott étrendet, megtanít kiigazodni a különböző élelmiszerek cimkéin feltüntetett adatok között: vagyis a helyes táplálkozás kialakításán keresztül hozzájárul a vércukorszint célérték és a megfelelő testsúly eléréséhez.

Azok, akik a vércukor beállítása miatt kórházba kerülnek, bent létük során egyszer biztosan találkoznak dietetikussal, de gyakran úgy emlékeznek erre a találkozásra, hogy nem sokat ért. Valószínűleg igazuk is van, mert egy alkalom nem elegendő. A betegséggel együtt az érintetteknek meg kell szerezniük egy sor olyan alapismeretet (táplálkozástudományi, kémiai, biológiai), amelyekkel addig nem kellett foglalkozniuk, nélkülük azonban nem tudják betartani a szükséges előírásokat. A legalapvetőbb kérdései egy frissen felfedezett cukorbetegnek, hogy pontosan mit ehet és hogy melyek a legjobb módszerek az étkezéssel kapcsolatban? Ilyenkor nagy segítség a dietetikus, aki egy igazi táplálkozási GPS: segít kialakítani egy új étkezési stílust - és ebbe beletartozik a konkrét étrend, receptek, sőt akár a bevesárló lista összeállítása is annak érdekében, hogy a beteg ezt az új életmódot minél gyorsabban és egyszerűbben illeszthesse be az általában egyébként is túlzsúfolt életébe. Sajnos a dietetikus nem lehet mindig jelen, ezért az első időszakban érdemes rendszeres időközönként (hetente, kéthetente, személyesen, telefonon) felkeresni összegyűjtött kérdésekkel, problémákkal, az addig szerzett jó vagy rossz tapasztalatokkal, így a beteg számára is egyszerűbb és gyorsabb egy jó életminőség fenntartásához szükséges tudás elsajátítása.

Annak érdekében, hogy a dietetikus valóban körültekintően tudja összeállítani a személyre szabott étrendet, ismernie kell a beteg pontos diagnózisát, az orvos által előírt kezelést, a napi bevihető szénhidrát mennyiséget, és természetesen a beteg étkezési szokásait, preferenciáját és bizonyos mértékben az életvitelét is. Mindezek alapján a dietetikus az alábbi, a cukorbetegséggel kapcsolatban szinte naponta felmerülő problémák megoldását tudja megtanítani a hozzá fordulóknak:

  • Milyen típusú ételeket és azokból mennyit fogyasszon a beteg naponta?
  • Mennyi a napi szénhidrát-igény a vércukorszint megfelelő szinten tartásához (amennyiben az orvos nem írta elő), és hogy hogyan kell szénhidrátot számolni?
  • Mennyi a megengedett bevihető zsírmennyiség naponta? - Sok cukorbeteg esik abba a hibába, hogy kontrollálatlanul eszik húst és sajtféléket, mert azokban nincs szénhidrát, viszont annál több zsír. Ez a módszer viszont nagyon gyorsan súlygyarapodást eredményez.
  • Hogyan lehet összeegyeztetni az étkezést a testmozgással? - Kellemes időben mindenki többet tölt a szabadban, többet mozog, kertészkedik, amelynek hatására a vércukor általában leesik.
  • Melyek azok az élelmiszerek, amelyek azonnali segítséget nyújtanak a hypoglkémiánál (túl alacsony vércukorszint) vagy olyankor, amikor valamilyen betegség hatására az érintett nem tudja betartani az előírásokat? - Hányással és/vagy hasmenéssel járó betegség esetén nem egyszerű étkezéssel biztosítani a napi szénhidrátmennyiséget, amelynek hatására lezuhanhat a vércukorszint és akár eszméletvesztés is előfordulhat. Az ilyen helyzetekre minden cukorbetegnek fel kell készülnie, mert rendkívül veszélyes lehet. (Betegnek lenni cukorbetegen című írásunk részletesen foglalkozik ezzel a témával.)
  • Új ötletekkel, tippekkel segíti az étkezések összeállítását. - Időnként érdemes felváltani a megszokott ízeket és ételeket, új addig még ki nem próbált receptekkel, főleg, ha azok elkészítése nem jelent sok idő-, pénz- és energiaráfordítást, és mindezt úgy, hogy az új étrend beilleszthető a beteg napi életritmusába.
  • Hogyan lehet figyelni és csökkenteni a napi sóbevitelt? - Sok betegség kialakulását lehet megelőzni a megfelelő típusú (pl. csökkentett nátriumtartalmú) és mennyiségű só fogyasztásával, de ez a szempont kevéssé érvényesül a magyar főzési kultúrában.
  • Milyen szempontokat kell figyelembe venni különleges étrend esetén? - A cukorbetegség szövődményeként felmerülő vagy azzal párhuzamosan jelentkező egyéb betegségek (pl. veseelégtelenség, magas vérnyomás, lisztérzékenység stb.) gyakran speciális, rendkívül szigorú diétát igényelnek, amelyeknek betartása nélkülözhetetlen a beteg állapotának további romlásának elkerülése érdekében.

A dietetikus által nyújtott tanácsadás hatékonyságának alapja a személyes kapcsolat, az odafigyelés, a bizalom, az aktív részvétel és a kölcsönös tisztelet szakember és beteg között.

Ne feledje: a Diab-Pont dietetikus szakértője honlapunkon keresztül igyekszik tanácsadással segítséget nyújtani valamennyi, hozzáforduló cukorbeteg számára!

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

cukorbetegwebaruhaz