Diab-Pont Magazin

nálunk minden a cukorbetegekről szól

Legújabb cikkeink

1 1 1 1 1 (0 Értékelés)

Egy újonnan végzett vizsgálat azt bizonyítja, hogy a vízivás segíthet a fogyásban és az elért súly megtartásában. A Virginia Intézet táplálkozástudományi professzora, Dr. Brenda Davy az általa irányított vizsgálat eredményei alapján úgy gondolja, hogy az étkezések előtt elfogyasztott kétszer két és fél deciliter víz segít megszabadulni a súlyfeleslegtől.

A vizsgálat eredményeit a Bostonban megrendezett Amerikai Vegyészeti Társaság országos összejövetelén mutatták be 2010-ben

Ez volt az első olyan alkalom, amikor véletlenszerűen kiválasztott alanyokkal célzott vizsgálat eredményeit mutatták be azt bizonyítva, hogy a nagyobb ivóvízfogyasztás hatékony eszköz a súlycsökkenés elérésében. Korábbi vizsgálatok is igazolták már, hogy azok a középkorú vagy idősebb emberek, akik a evés előtt közvetlenül két pohár vizet megisznak, akár 75-90 kalóriával kevesebbet fogyasztanak el az étkezés során.

Az előadás során Dr. Davy azt is kiemelte, hogy az elmúlt 30-40 év során drasztikusan megváltoztak a szomjoltó italfogyasztási szokások: ivóvíz helyett egyre inkább ízesített/édesített folyadékot isznak az emberek.

Dr. Davy a kutatása során 48 - 55 és 75 év közötti – felnőttet vizsgált, akiket két csoportba osztott. Az egyik csoport tagjai közvetlenül minden étkezés előtt megittak 2 pohár vizet, és mindkét csoport tagjai alacsony kalóriájú diétát folytattak a vizsgálat során.

12 hét elteltével azok, akik megitták a két pohár vizet az étkezés előtt, kb. 7 kg-ot fogytak, szemben a másik csoport tagjaival, akik nem egészen 5 kg-ot. (A kísérletben résztvevők a vizsgálat előtt napi mindössze 1,5 pohár vizet ittak.)

Az eredményekből az is kiderült, hogy nem csak a fogyás volt nagyobb mértékű a vizet fogyasztók között, de a kísérlet végeztével ezt a súlycsökkenést egy teljes évig fent tudták tartani, sőt a legtöbbjüknél további 1-2 kg-os fogyás volt tapasztalható.

De hogyan segíti a vízfogyasztás a súlycsökkenést?

Dr. Davy szerint a hagyományok és a mindennapi tapasztalatok alapján sokan gondolják, hogy az ivóvíz fogyasztása segít a súlycsökkenésben, de ezidáig igen kevés tudományos vizsgálat támasztotta igazolta ezt a tényt.

Ez persze nem jelenti azt, hogy a H2O az valamilyen varázsital; egyszerűen arról van szó, hogy a vízivás úgy segít a kilók eltüntetésében, hogy nincs benne kalória, megtölti a gyomrot, ezáltal kevésbé érezzük magukat éhesnek. És mivel a víz telítettségi érzést okoz, ez kevesebb evésre ösztönöz bennünket. Jó hír a diétás és édesítőszerrel készült italok fogyasztóinak, hogy a professzornő állítása szerint ezek a frissítők is kalória nélkül eltelítik a gyomrot, azonban óva int a cukrozott és magas gyümölcscukortartalmú italoktól, szörpöktől, amelyek rendkívül kalóriadúsak.

Dr. Davy szerint nem lehet postosan meghatározni, hogy naponta hány pohár folyadék szükséges a szervezet számára, azonban ő azt ajánlja, hogy a nők legalább 9, a férfiak legalább 13 pohárnyit fogyasszanak átlagosan.

cukorbetegwebaruhaz