Diab-Pont Magazin

nálunk minden a cukorbetegekről szól

Legújabb cikkeink

1 1 1 1 1 (5 Értékelés)

A téli időjárás és az év végi ünnepek a cukorbetegek számára számos megoldandó feladatot tartogatnak és a szokásosnál is nagyobb odafigyelést igényelnek. Összegyűjtöttünk néhány ötletet és tanácsot.

1. Tartsuk magunkat melegen!

Mindig az időjárásnak megfelelően és rétegesen öltözködjünk. Azon túl, hogy magunkat alaposan szigeteljük a hideg ellen, ne feledkezzünk meg a vércukormérőről és az egyéb eszközökről sem, amelyeket szintén meg kell óvni a szélsőséges környezeti hatásoktól. Ha túl sokat tartózkodunk a hidegben és hóban, akkor érdemes a ezeket a mérőműszereket egy külön táskában tartani, amely megvédi a túlzott hidegtől és a nedvességtől.

2. Figyeljünk a kilókra!

Az ünnepekkel járó csábítások és a barátságtalan időjárás megzavarhatja a megszokott, testmozgásra fordított órarendünket, és a tél egyszerűen 3-4 kg testsúlynövekedést jelent sokak számára. Figyeljünk arra, hogy a megváltozott körülmények között is aktívak maradjunk, tervezzünk be alternatív mozgási lehetőségeket. Ha nem kedveljük a fitneszórákat, akkor akár a környékbeli bevásárlóközpontban való nézelődés is lehet egyik nap a mozgásunk. Érdemes egy lépésszámlálót magunkra tenni – már 500 Ft-ért is lehet kapni egyszerűbb szerkezetet, amellyel ellenőrizhető, hogy mennyit mozogtunk akár a lakásunk falain belül. Napi legalább tízezer lépés megtétele ajánlott mindenki számára!

3. Ismerjük fel a depresszió jeleit!

Sokszor előfordul, hogy a szürke, fázós téli hónapok során kedvetlenné, szomorúvá vagy akár depresszióssá válhatunk. Ez bárkivel előfordulhat, de egy cukorbeteg esetében ennek esélye jóval nagyobb. És minél több szövődménye jelentkezik a cukorbetegségnek, a depresszió kialakulása is annál valószínűbb. A depresszió hatással van a fizikai és szellemi tevékenységünkre egyaránt és ebben az állapotban egyre kevésbé leszünk képesek betartani a megfelelő diétát vagy a gyógyszeres kezelést. Ha a depresszió tüneteit észleljük magunkon, forduljunk orvoshoz, mert ez az állapot jól kezelhető és a lelki egyensúly visszaállítható.

4. Tartsuk melegen a lábunkat!

A cukorbetegséggel összefüggő keringési és idegrendszeri problémákra utaló egyik nagyon gyakori jel a hideg lábfej. Napközben viseljünk kényelmes cipőt és puha, meleg gyapjúzoknit! Neuropátiás tünetek esetén nem ajánlott meleg vizes palack vagy melegítő párna használata, helyette használjunk nem túl szoros, varrás nélküli zoknit alváshoz is, mert így megfelelő hőmérsékletet biztosíthatunk lábainknak.

5. Figyeljünk a szárazság jeleire!

A kinti hideg időjárás és a benti meleg hőmérséklet közötti különbség rengeteg ember számára okoz bőr-és szemszárazságot. Ezen problémák enyhítése érdekében egyrészt használjunk fürdés után jó minőségű, kimondottan száraz és nagyon száraz bőrtípusra ajánlott alkoholmentes hidratáló testápolót. Ha otthonunkban a fűtés miatt száraz a levegő, használjunk párásítót! A szemszárazság ellen a leghatékonyabb a műkönny, amely szemcsepp formájában bármely patikában vagy optikusnál megvásárolható. És természetesen ne felejtsünk el elegendő, napi 2-3 liter folyadékot inni!

6. Kerüljük az ünnepek okozta stresszt!

A stressz gyakran megemeli a vércukorszintet, ezért próbáljuk az ünnepeket nyugalomban eltölteni. Ha túlhajszoljuk magunkat, akkor az ünnep örömteli teendői elvégzendő kötelességgé válnak, amit teljesíteni kell. Ennek elkerülése érdekében az ünneppel kapcsolatos feladatokat és a bevásárlólistákat próbáljuk ésszerűen, a rendelkezésre álló időnk, erőnk és lehetőségeink alapján kialakítani. Talán semmi sem okoz akkora stresszt, mint amikor többet költünk, mint amennyit megengedhetünk, - és aztán ebbe bele is betegedünk! Hogyan kerülhetjük el a stresszt a rengeteg teendő közepette?

7. Erősítsük az immunrendszerünket!

A hideg idő beköszöntével megkezdődik a nátha és influenza időszaka is. Az influenzás megbetegedések október, november folyamán kezdődnek és akár májusig is eltarthatnak. Feltétlenül, már a legelején adassuk be háziorvosunkkal az influenza elleni védőoltást mert az influenza okozta szövődmények kialakulásának kockázata cukorbetegek esetében hatszor nagyobb, mint átlagos embertársaiknál! Az influenza légzőszervi megbetegedés, amelyet az influenza vírus okoz. Cukorbetegek és más krónikus betegségben szenvedőknél a vírus annyira legyengítheti az immunrendszert, hogy komoly szövődmények, akár tüdőgyulladás is kialakulhat. Az influenza vírus általában emberről emberre terjed köhögéssel, tüsszentéssel, vagyis cseppfertőzés útján. A tünetek már 1 nap múltán is jelentkezhetnek. A védőoltás beadását követően kb. 2 héttel válik a szervezet védetté a vírus ellen.

8. Tippelés helyett mérjünk!

A hőmérséklet jelentős változása befolyással lehet a vércukorszintre is. Az időjárás alakulásával egyidejűleg mérjük gyakrabban vércukorszintünket, és szükség esetén konzultáljunk kezelőorvosunkkal, ha úgy gondoljuk, hogy az addigi beállításon változtatni kell.

9. Mossunk gyakran kezet!

A téli hónapokban, és főleg az ünnepek körüli időszakban gyakrabban fogunk kezet másokkal, amely jelentősen megnöveli a különböző fertőző betegségek terjedésének kockázatát. A cukorbetegek egyébként is fogékonyabbak a fertőzésekre, úgyhogy mossunk gyakrabban kezet, mert így egy sor felesleges kellemetlenségtől és betegségtől kímélhetjük meg magunkat!

10. Étkezzünk megfelelően!

Amikor csak tehetjük, tartsuk be az előírt diétát, mert a karácsony és a szilveszter körüli vendégjárás a legfegyelmezettebb diétázók számára is nagy csábítást jelent. Egy kis bűnözés belefér ilyenkor, de ehhez előtte és utána is "böjtölni" kell. Ez az időszak nem alkalmas a fogyókúrára, ezért ne azt tűzzük ki célul, hogy hány kilótól szabadulunk meg az ünnepeket alatt, hanem azt, hogy a meglévő súlyunkhoz nem hízunk! Néhány ötletet a fájdalommentes ünnepi diétához

11. Figyeljünk az idősebbekre!

A hideg időjárás beköszöntével az idősebb emberek testhőmérséklete is könnyebben csökken, mivel hőháztartásuk már lelassult és a bőr alatti zsírtartalékuk is kevesebb. A testhőmérséklet jelentős csökkenése akár kihűléshez is vezethet, ezért erre nagyon oda kell figyelni.

 

 

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

cukorbetegwebaruhaz