Diab-Pont Magazin

nálunk minden a cukorbetegekről szól

Legújabb cikkeink

1 1 1 1 1 (5 Értékelés)

Milyen kockázatokat jelent a nyári hőség a cukorbetegek számára a szokásos problémákon túl? Mit tehetünk ezek megelőzésére? 7 egyszerű jó tanács cukorbetegeknek. Ha ezekre odafigyelünk, megelőzhetjük a súlyos problémákat!

1. Fogyasszunk sok folyadékot!

A kiszáradás vagy a túlságosan nagy mértékű izzadás bárkivel előfordulhat a nyári hőségben akár cukorbeteg, akár nem. Egy cukorbeteg esetében azonban tovább rontja a helyzetet, ha nincs rendesen kontrollálva a vércukorszintje. Túl magas vércukorszintre a szervezet nagyobb vizeletkiválasztással reagál és méginkább nő a folyadékszükséglet. A kiszáradás elkerülése érdekében igyunk sok koffeinmentes folyadékot: vizet, szódát, cukormentes jeges teát és limonádét. Az alkoholfogyasztás nem ajánlott.

2. Figyeljünk a napszúrás jeleire!

Ez fokozottan érvényes akkor, ha a szabadban dolgozunk vagy mozgunk. A cukorbetegek és más krónikus betegségben – pl. szívbetegségben – szenvedők hajlamosabbak a túlmelegedésre. A lehetséges tünetek: szédülés vagy akár ájulás, jelentős izzadás, izomgörcs, hideg vagy nyirkos bőrfelület, fejfájás, felgyorsult szívverés és/vagy hányinger. Ha ezek közül bármelyik tünet jelentkezik, azonnal menjünk hűvösebb helyre, igyunk vizet vagy 100%-os gyümölcslevet majd keressünk egy orvost!

3. A napi testedzést hűvös helyen végezzük!

Erre megfelelő a légkondicionált edzőterem, vagy egyszerűen korán reggel illetve este a mérsékelt melegben mozogjunk. Igyekezzünk ezekre az időszakokra ütemezni bármely fizikailag megterhelő tevékenységünket (pl. házi és kerti munkát) és igyunk sokat!

4. Naponta legalább négyszer ellenőrizzük vércukorszintünket!

Amennyiben nem érezzük jól magunkat, akkor ennél többször is mérjünk. Nem szabad elfelejteni, hogy a meleg hatására a vércukorszint ingadozhat. Mindig legyen nálunk víz és valamilyen rágcsálnivaló.

5. A vércukormérőt, a tesztcsíkokat és az inzulint tartsuk száraz, hűvös helyen!

Soha ne tároljuk az inzulint közvetlenül a napfénynek kitéve, a kocsiban vagy a kesztyűtartóban mert a nagy melegtől a mérés pontatlanná az inzulin pedig hatástalanná válhat! Az inzulinnak megfagynia sem szabad, ezért mélyhűtőbe se tegyük. Rendszeresen ellenőrizzük az inzulin injekciót: a víztiszta inzulinnak (Regular, Humalog, Apidra, Novolog, Lantus, Levemir) víztisztának kell maradnia, és a fecskendőben nem lehet üledék vagy homályosság.

6. Védjük a lábainkat!

Nagyon fontos, hogy ne mászkáljunk mezítláb a forró talajon, mert így elkerülhető, hogy talpunk megsérüljön. A cukorbetegség hatására kialakult neuropátia miatt nem biztos hogy érezzük, ha megég a talpunk. A nem észlelt lábsérülések elfertőződhetnek és súlyos következményekkel járhatnak. Erről részletesen a Cukorbetegség és a láb problémái és Előzzük meg a cukorbeteg láb kialakulását! című cikkünkben olvashat.

7. Inzulinpumpát használók figyelmébe:

Az inzulinpumpát használók esetében a nagy melegben vagy kimerítő mozgás miatti túlzott verejtékezés problémát okozhat, mert ennek hatására meglazulhat a tű rögzítése. Ha az izzadás ilyen problémát okoz, akkor érdemes izzadásgátló sprayt használni az illesztés helyén a szokásos előkészületek során.

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

cukorbetegwebaruhaz