Diab-Pont Magazin

nálunk minden a cukorbetegekről szól

Legújabb cikkeink

1 1 1 1 1 (0 Értékelés)

pitypangAz évszakok változása a szervezetünkben is változásokat idéz elő, hiszen a hőmérséklet vagy a szabadban eltöltött idő befolyásolja a vércukorszint alakulását. A tavaszi meleg majdnem minden ötödik ember számára azonban nem csak a nyíló virágokat és a virágzó fákat jelenti, hanem az allergiás tünetek megjelenését is.

 

Mi az allergia?

Az allergia az immunrendszer válasza egy allergénre. Az allergén sok minden lehet: pl. gyógyszerhatóanyag (pl. penicillin), valamilyen étel (pl. tojás, szója, tej, magvak stb.), poratka, állattól származó méreg (pl. méh), állati szőr, kozmetikai összetevők, mosószer. Nem túl gyakori ugyan, de van, aki a hidegre allergiás.
Az allergénekkel szemben a szervezetben ellentestek szabadulnak fel, majd ennek hatására hisztamin kerül a véráramba, és ekkor kezdődnek a tünetek. Ezek jelentkezhetnek egy bizonyos helyen vagy akár az egész testen is.
A legáltalánosabb – ami a legtöbb embert érinti – az általában tavasszal kezdődő pollen allergia. A pollen nagyon finom, fehér, sárga vagy zöld színű porszerű anyag, amely bizonyos fákról, gyomnövényekről, fűfélékről származik. Ezek a pollenek a szél segítségével bekerülnek a levegőbe, ráhullanak a többi növényre, és rengeteg embernek okoznak heteken, hónapokon át tartó kellemetlenséget és kényelmetlen tüneteket. Ilyen időszakokban az eső javít a helyzeten, hiszen elmossa a letelepedett polleneket, így a tünetek is enyhülnek átmenetileg

A leggyakoribb allergiás tünetekszem

 • orrfolyás
 • könnyezés
 • viszkető szem, orr, szájszél
 • tüsszögés
 • orrdugulás
 • nyomás az orrban és az arcüregben
 • füldugulás és pattogás
 • fekete karikás szem
 • kiütések

A homályos látás szintén gyakori allergiás tünet, azonban erre figyelni kell, mert hasonló tünet jelentkezhet a cukorbetegség okozta szemkárosodáskor is.

orrsprayAz allergia kezelése

A 2-es típusú cukorbetegek számára a szezonális allergia nem hat közvetlenül a vércukorra, azonban van néhány dolog, amire érdemes odafigyelni:
Az allergiás tünetekre vény nélkül is kapható antihisztamin tartalmú gyógyszerek jelenthetnek enyhülést, azonban tudni kell, hogy ez a hatóanyag álmosíthat. Ezért ha egy cukorbetege az allergiás gyógyszer miatt ledől egy kicsit szundítani, és emiatt kimarad egy étkezés, akkor ébredéskor túlságosan alacsony lehet a vércukorszintje. Már vannak kevésbé nyugtató hatású antihisztaminok is, érdemes ezzel kapcsolatban egyeztetni kezelőorvosunkkal vagy gyógyszerésszel.
Az allergiával együtt járó egyik legkellemetlenebb tünet az eldugult orr, amelytől orrspray használatával tudunk megszabadulni, legalábbis ideig-óráig. Fontos tudni, hogy az orrsprayk egy része szteroidot tartalmaz. A szteroidok azonban több glükóztermelésre ösztönzik a májat, így ilyenkor jóval magasabb vércukrot mérhetünk látszólag minden magyarázat nélkül. Mindenképpen beszéljünk kezelőorvosunkkal a látszólag ok nélkül jelentkező hatásokról megemlítve az allergiás tünetekre szedett készítményeket is.
Az allergia okozta nyálkahártya duzzanat csökkentésére hatékony módszer lehet orr öblítése különböző sóoldatos készítményekkel, mert ezáltal az ingerlő hatású anyagoktól kitisztul az orrüreg és könnyebben tudunk lélegzeni. A különböző orrtapaszok is megoldást jelentkeznek az allergiás problémák kiküszöbölésében.
A tavasszal jelentkező allergia gyakran járhat együtt köhögéssel és kiszáradt, kaparó torokkal. A köhögés elleni torokfertőtlenítők megoldást jelenthetnek erre a problémára, azonban minden esetben olvassuk el a készítmény összetételét és cukormentes változatot válasszunk.

Néhány trükk az allergia ellenmaszk

 • Az allergia hatását úgy lehet csökkenteni, ha megszüntetjük a kiváltó okait. Ennek érdekében érdemes kipróbálni az alábbi javaslatokat:
 • A szabadban eltöltött idő után zuhanyozzunk le, így eltávolíthatjuk a bőrünkre és hajunkra tapadt polleneket.
 • Száraz időben ne nyissunk ablakot – a kocsiban se. Használjunk levegőszűrőt vagy légkondicionálót, amely kiszűri az allergéneket.
 • Hűvös, nedves, esős időben sétáljunk nagyokat, mert ilyenkor jóval kevesebb pollen van a levegőben.
 • Mindig legyen nálunk kalcium pezsgőtabletta, amely ugyan csak átmeneti, de gyors segítséget jelent az allergiás tünetek enyhítésében.

A tavaszi allergia nagyon kellemetlen lehet, de szerencsére számos, a tüneteket enyhítő készítmény áll rendelkezésünkre, amelyeknek többsége nem befolyásolja a vércukorszintet. Ha azonban kétségeink támadnak ezzel kapcsolatban, mindenképpen beszéljünk kezelőorvosunkkal vagy gyógyszerésszel kérve tanácsát a számunkra legmegfelelőbb készítmény kiválasztásához.

A cikket lektorálta: Dr. Nagy Erzsébet, diabetológus

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

cukorbetegwebaruhaz