Diab-Pont Magazin

nálunk minden a cukorbetegekről szól

Legújabb cikkeink

1 1 1 1 1 (1 Értékelés)

Valamilyen furcsa okból kifolyólag a diabétesszel élőket időnként úgy kezelik, mintha nem tehetnének meg bármit, ami meglehetősen frusztráló lehet már csak azért is, mert ez az elképzelés nagyon messze áll a valóságtól.

 „A cukorbetegek nem tetováltathatnak!” hangzik valószínű azoknak a szájából, akik olyanokat is mondanak, hogy „A cukorbetegek nem ehetnek szénhidrátot!”. Ez nem csak hogy felháborító, téves információkra alapozó ellenséges vélemény, hanem egyszerűen helytelen. A diabétesz megléte nem jelenti azt, hogy le kell mondanunk a tetoválásról, sőt a cukorbetegségre utaló tetoválások egyfajta személyiségi jegyek is lehetnek. Persze nagyon fontos az elhatározás, hogy valóban szeretnénk tetoválást, mert a divat gyakran és folyamatosan változik, egy tetoválás eltávolítása pedig sok esetben költségesebb lehet, mint megalkotása.

A tetováltatás egy személyes döntés, amit ha meghoz valaki, akkor diabétesztől függetlenül is  érdemes odafigyelni az alábbiakra :
- a tetováló szalon érvényes engedéllyel rendelkezzen és legyen tiszta
- a tetoválást végző személynek jók legyenek a referenciái nem csak magával a tetoválás elkészítésével, hanem a gyógyulási folyamattal kapcsolatban is
- 100%-osan be kell tartani a tetoválást végző gyógyulási folyamatra vonatkozó utasításait

Számos zugtetováló vagy utcai tetováló kínálja művészetét, ami lehet, hogy sokkal olcsóbb, de semmiképpen nem szabad kockáztatnunk az egészségünket takarékossági okokból. Az életünk számos területe igazolhatja, hogy az olcsóbb nem jelenti a jobbat, sőt sokszor rosszabb minőséggel párosul.

Tattoo ShopA fenti egyszerű tanácsok betartásával a tetoválás általában és nem diabétesszel élők esetében nem okozhat problémát. Cukorbetegeknél azonban van két olyan dolog, amire nagyon oda kell figyelni: a HbA1c és a sebgyógyulási idő.

A tetováláshoz szükséges HbA1c érték

Amennyire időnként ki nem állhatjuk a HbA1c mérést és az ehhez szükséges odafigyelést, annyira jó eszköznek tekinthető ez az érték abból a szempontból, hogy megmutatja a vércukorszint alakulását. Függetlenül attól, hogy mekkora méretű tetoválást akarunk, biztosnak kell lennünk abban, hogy rendben van a HbA1c értékünk.

A magas HbA1c értékkel történő tetoválás túlzott vérbőséget eredményezhet, a magas vércukorszint csökkent immunválaszt okoz. A tetoválás során a bőrt percenként 3000-szer szúrják meg. Magasabb HbA1c szintnél jóval nagyobb a fertőzés veszélye, és az elfertőződött tetoválás nagyon veszélyes az egészségre.

A magasabb HbA1c azt jelzi, hogy valamilyen gond lehet, amiért a vércukorszintünket nem tudjuk a célérték közelében tartani. Ezt előidézheti valamilyen életünkben bekövetkezett változás, több stressz, kevesebb mozgás, de mindenesetre nagyon fontos, hogy kiderítsük ennek okát és megfelelő módon változtassunk rajta. Érdemes ebben a kezelőorvosunk tanácsát is kikérni.

A tetováló szalonokba higiéniai okokból általában nem szabad bevinni ételt, de fogyasztani biztosan, és az embernek általában nincs kedve ki-be mászkálni, ha muszáj enni az alacsony vércukor miatt. Maga a tetoválás egy stresszhelyzetet okoz a szervezet számára, ami valószínűleg átmenetileg megemeli a vércukorszintet. A tetoválás előtt érdemes egyeztetnünk kezelőorvosunkkal az esetlegesen felmerülő helyzetek kezeléséről.

ribbon design diabetes tattooNagyon fontos, hogy a tetoválást készítővel előzetesen közöljük a cukorbetegség meglétét, tartsunk nagyobb szüneteket, amikor megmérhetjük a vércukorszintünket és szükség esetén együnk vagy éppen mozogjunk egy kicsit attól függően az túl alacsony vagy túl magas.

A tetoválást követő napokban érdemes gyakrabban mérni a vércukorszintet, mert jelentkezhet bármilyen, a beavatkozás okozta következmény, amit ezáltal időben észre lehet venni .

A tetoválás szinte bármelyik testrészre kerülhet, azonban cukorbetegség esetén tanácsos elkerülni azokat a helyeket, ahol a vérkeringés nem túl jó. Ilyen például a fenék, a láb, a boka, de azokra a részekre sem javasolt tetováltatni, amelyeket gyakran szúrunk vércukormérés vagy inzulinbeadás miatt (karok, combok, hastájék).

Az elmúlt években egyre jobban elterjedtek az úgynevezett „diabos tetoválások”, amelyek a cukorbetegséggel élők esetében egyértelműen jelzik a diabétesz meglétét.

A tetoválás veszélyei

Diabétesztől függetlenül a tetoválás az alábbi veszélyekkel járhat:

  • Gyulladás: a tetovált bőrfelület elfertőződhet, ha nem megfelelően fertőtlenített eszközöket használnak vagy a beavatkozás után nem kellő körültekintéssel és alapossággal történik az ápolás.
  • Allergiás reakció: a tinta összetevői vagy a használt eszközök kiválthatnak allergiás reakciókat. Nagyon ritkán ugyan, de az is előfordulhat, hogy már évek óta meglévő tetoválás okoz allergiát.
  • Varasodás – a tetoválást követő varasodás/hegesedés nagyon irritáló és fájdalmas is lehet.
  • Vér útján terjedő fertőző betegség – ha egyáltalán nem vagy nem megfelőlen történik a tetováláshoz használt eszközök fertőtlenítése, akkor nagyon súlyos fertőző betegségek (AIDS, hepatisi A, B) kockázatának lehetünk kitéve.

 A tetoválás gyógyulása diabéteszeseknél

Valóban jó minőségű tetoválást készítő művészt találni fél siker. Ha azonban a tetoválás nem gyógyul megfelelően, akkor halványnak, színtelennek látszik és nem lesz olyan éles, mint ahogy reméltük. Általában a tetoválás ára órabér alapú, ha belefér 60 perce, akkor 8 - 10.000Ft. Az ezután következő 10-12 óra igen fájdalmas, ezért érdemes betartani minden olyan tanácsot, amit a tetoválást végző szakember a gyógyulás érdekében javasol.

eszközökA diabétesz miatt nagyon valószínű, hogy a tetoválás gyógyulási folyamata az átlagosnál tovább fog tartani. A gyógyulási idő egyébként is mindenkinél változó, 1 -3 hétig is eltarthat, cukorbetegeknél ez ennél akár kétszer több időt is igénybe vehet. A gyógyulás akkor fejeződött be, amikor a tetoválás területén a bőr már teljesen lehámlott (magától!), egyáltalán nem viszket és nem érzékeny. Az interneten és a hirdetésekben számtalan ígéretet hirdetnek a rövid gyógyulási idővel kapcsolatban, azonban nagyon fontos, hogy csak arra a tetoválást végző szakemberre figyeljünk, aki nekünk csinálta, és akinek megszavaztuk a bizalmat. Ne kockáztassuk se egészségünket, se pénzünket, se elkészült tetoválásunk minőségét néhány napért cserébe vagy azért, mert lusták vagyunk!

Az azonban tény, hogy a cukorbetegséggel élők esetében a gyógyulási idő hosszabb és a fertőzés veszélye is nagyobb, életbe vágóan fontos tehát, hogy már hónapokkal a tetoválás előtt rendbe tegyük vércukrunkat és a gyógyulás érdekében valamennyi előírást és utasítást lelkiismeretesen betartsunk. A diabétesz nem jelent akadályt tetováláskor és nem is veszélyesebb, ha tisztában vagyunk saját állapotunkkal és valóban eltökéltük, hogy betartjuk a biztonsági előírásokat.

Tudományos tetoválás

nanotechtetkoA kutatók már évek óta próbálkoznak olyan módszerekkel, amelyek alkalmasak lehetnek a szúrás nélküli vércukorszint monitorozásra. 2014-ben a San Diego-i Kalifornia Egyetem kutatói kifejlesztettek egy olyan rugalmas eszközt, amely a bőrre tapasztva képes a vércukorszint mérésére. Ez egy tetováláshoz hasonlít leginkább, azonban a kijelzéshez szükséges eszközt még várat magára ahogy az is, hogy ez a szenzor tartósabb lehessen, mivel jelenleg mindössze 24 órán át képes működni.

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

cukorbetegwebaruhaz