Diab-Pont Magazin

nálunk minden a cukorbetegekről szól

Legújabb cikkeink

1 1 1 1 1 (1 Értékelés)

A gépjárművezetés ma már szinte egyet jelent a szabadsággal és függetlenséggel, hiszen magunk határozzuk meg, hogy hová és mikor indulunk. A vezetés megkönnyítette és felgyorsította életünket, hiszen ennek köszönhetően sokkal több dolgot tudunk elintézni ugyanannyi idő alatt. Azon persze lehet vitatkozni vagy elmélkedni, hogy ez valóban pozitív változást hozott-e az életünkbe, hiszen, miközben ennyire gyorsan eljutunk szinte bárhova, egyre kevesebbet mozgunk, viszont jelentős stresszhatás ér bennünket miközben a dugóban állunk és tehetetlenül tűrjük az idő múlását.


Mindenekelőtt azonban egy kis történelem:
A világon az első jogosítványt Karl Benz, a modern autógyártás megteremtője kapta 1888-ban a badeni nagyhercegtől. Ez az engedély felhatalmazta őt arra, hogy autómobiljaival közlekedhessen a közutakon, mivel sok panasz érkezett büdös és hangos szerkezeteire.
1903-ban az Egyesült Királyságban vezették be az első olyan törvényt, amely előírta jogosítvány kiállítását minden gépjármű tulajdonos számára, amelyet a helyi hatóságok bocsátottak ki. A jogosítvánnyal – amelyet 17 évnél fiatalabbak nem kaphattak - maximum 32 km/órás sebességgel lehetett közlekedni az utakon. Mai értelemben vett KRESZ vizsga csak 1934-től vált kötelezővé.
Magyarországon 1895-ben bukkantak fel az első automobilok, vezetésükhöz azonban csak 1901-től volt szükség jogosítványra. Elsősorban az a konfliktus vezetett a dokumentum bevezetéséhez, amely a lovas kocsit hajtók és az autóvezetők között alakult ki Budapesten. A szokatlanul nagy zajt keltő járművektől ugyanis megriadtak a lovak. Budapest területén belül 1901-ben szabályozták a motoros közúti járművek közlekedését. Ennek értelmében csak az vezethetett autót, aki sikeres vizsgát tett.
Az első vizsgát 1901 júliusában tartották Budapesten a Városliget szélén, ünnepélyes körülmények között: cigányzene kíséretében, néhány pohár bor elfogyasztása után kellett a vezetőknek bizonyítani jártasságukat. Magyarország egész területén 1910-ben vezették be a kötelező járművezetői engedélyt.
Ma az Európai Unió tagállamaiban több, mint 110 különböző jogosítványformátum van érvényben, és a témában elfogadott direktíva értelmében a tagállamonként eltérő okmányt 2031-ben egységes európai engedély váltja majd fel.
A cukorbetegség nem jelenti azt, hogy abba kell hagyni az autóvezetést, azonban van néhány körülmény, amit alaposan mérlegelni kell. Emellett – mint oly sok minden másra – erre is alaposabban és körültekintőbben fel kell készülni előzetesen.
A gépjárművezetés egy nagyon összetett feladat, amelynek feltétele a jól működő érzékelés, gyors döntési képesség és a megfelelő fizikai állapot. Cukorbetegek esetében azonban több tényező is megakadályozhatja ezt az egységet:

 • hypoglikémia (túl alacsony vércukorszint)
 • hyperglikémia (túl magas vércukorszint)
 • retinopátia (a szemben található kiserek károsodása) vagy a vércukor-ingadozásból adódó homályos látás
 • neuropátia (idegkárosodás) okozta végtagzsibbadás

A gépjárművezetéshez szükséges érzékelést jelentősen befolyásolhatja, ha a vércukorszint 5mmol/l alá esik és néhány diabétesz gyógyszer előidézhet hypoglikémiát. A hypoglikémiának lehetnek tünetei (remegés, izzadás, ingerlékenység, éhség stb), azonban ezt egyéne válogatja, és van, akinél tünet nélkül következik be. Rendkívül veszélyes lehet, ha ez vezetés közben történik, hiszen a vezető nem érzékeli, hogy koncentrációja és reakcióideje lecsökken. Súlyos esetben akár eszméletvesztés is történhet. Az inzulinnal vagy vércukorszint csökkentő gyógyszerekkel kezelt cukorbetegek esetében a hirtelen, észlelés nélküli hypoglikémia jelenti a legnagyobb veszélyt vezetés közben, azonban a legtöbb baj megelőzhető. Az alábbiakat mindig tartsa be, mielőtt volánhoz ül:

 • Vezetés előtt mérje meg vércukorszintjét és győződjön meg arról, hogy nincs 5mmol/l alatt.
 • Amennyiben hosszabb útra indul, kétóránként ellenőrizze vércukorszintjét, és győződjön meg arról, hogy az nincs 5mmol/l alatt.
 • Mindig legyen önnél gyorsan felszívódó szénhidrátot tartalmazó enni és innivaló (hypo-csomag)!
 • Ha azt gyanítja, hogy vércukra 5mmol/l alá esik, azonnal álljon félre, egyen legalább 15g gyors felszívódású szénhidrátot tartalmazó ennivalót a hypoglikémia megszüntetése érdekében, majd egyen valamennyi lassabb felszívódásút. Győződjön meg arról, hogy vércukorszintje 5mmol/l fölé ment. Várjon legalább 30 percet, majd újból mérje meg. Csak akkor folytassa útját, ha vércukorszintje 5mmol/l felett van!
 • Feltétlenül készüljünk fel hosszabb utazás előtt, amelyhez segítséget nyújthat „Utazás cukorbetegen" című írásunk.

Jogosítvány feltételei cukorbetegség esetén

A diabétesszel élők gépjárművezetésének engedélyezésekor 2 alapvető szempontot kell mérlegelni: milyen kockázatot jelent ez önmaga, illetve milyet a közlekedés többi résztvevője számára. A gépjárművezetői engedély egészségügyi alkalmasságát a mindenkori jogszabályok írják elő, melyek időről időre változnak. A véleményezést minden esetben befolyásolja, hogy az alkalmasság minősítését új vagy meglévő jogosítványhoz kérik-e, hivatásos vagy nem hivatásos körben kívánják-e érvényesíteni, továbbá hogy hivatásos jogosítvánnyal rendelkező személy személyszállításhoz vagy anélkül kéri-e alkalmassága véleményezését.
Cukorbetegek esetében - a nem cukorbetegekhez képest - általában rövidebb időre (max. 5 évre) adják meg az egészségügyi alkalmasságot annak érdekében, hogy az engedély lejártakor lehetővé váljon az anyagcserehelyzet és az esetleges szövődmények, illetve társbetegségek teljes körű felmérésére.


A jelenleg érvényes szabályozás szerint

 • személyszállításra jogosító hivatásos engedélyt (PÁV autóbusz, trolibusz, taxi stb) inzulinnal kezelt cukorbeteg nem kaphat.
 • rendezett anyagcsere-állapotú, előrehaladott szövődményektől mentes cukorbetegek szakorvosi (diabetológus) vélemény alapján kaphatnak nem hivatásos gépjárművezetői engedélyt.

Cukorbetegek hivatásos gépjárművezetői engedélyt csak az alábbi feltételek mellett kaphatnak:

 • ha a beteg inzulin-kezelés mellett stabil anyagcserével rendelkezik és hipoglykémia egy éve nem fordult elő.
 • szájon át szedett (per os antidiabeticum) diabétesz gyógyszert szed, stabil anyagcserével rendelkezik és hipoglykémia egy éve nem fordult elő.
 • rendszeres kontroll és napi legalább 2x-i vércukormérés.

Aki cukorbetegségének felfedezése előtt azzal már rendelkezett, bizonyos feltételek mellett lehetővé válik az engedély meghosszabbítása.
Vitás esetekben az Országos Orvosszakértői Intézet (OOSZI) szakvéleménye a döntő.

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

cukorbetegwebaruhaz