Diab-Pont Magazin

nálunk minden a cukorbetegekről szól

Legújabb cikkeink

1 1 1 1 1 (2 Értékelés)

Ferjancsik5Ferjancsik Domonkos sportpályafutása egyáltalán nem nevezhető mindennapinak, hiszen túl azon, hogy a kiváló eredményekért keményen kellett megküzdenie, örök társául szegődött egyik legnagyobb ellenfele, a cukorbetegség.

A nyírgyházi cukorbeteg gyerekek farsangján beszélt arról, hogy mennyire értetlenül állt a hirtelen jött betegség ténye előtt, és akkor, 21 évesen – bár az orvosok hallani sem akartak az élsport folytatásáról - ő nem adta fel!

Kisfiúként teniszezni szeretett volna, de mivel a vívásedzés közelebb volt lakásukhoz , így szülei is könnyebb szívvel engedték el egyedül, és bátyja is odajárt, ezért hét évesen vívni kezdett. Tehetsége korán megmutatkozott, hisze 10 évvel az első edzés után több junior VB helyezést is elért.

A nyírgyházi cukorbeteg gyerekek farsangján beszélt arról, hogy mennyire értetlenül állt a hirtelen jött betegség ténye előtt, és akkor, 21 évesen – bár az orvosok hallani sem akartak az élsport folytatásáról - ő nem adta fel! Addig keresett, amíg rátalált Tamás Gyula professzorra, akivel együtt kísérletezték ki azokat a technikákat, amelyekkel kezelni lehetett az edzésekkel, versenyekkel járó fizikai és lelki megterhelést, a lehető legjobb vércukorértékek mellett. Attól kezdve a professzor minden sporteseményre elkísérte.

Ferjancsik4Mit szóltak a sporttársak, amikor kiderült a betegsége? - kérdezte az egyik kis lelkes hallgató.

FD: Először nagyon örültek, hogy már nem jelentek versenytársat a számukra, de nem sokára nagyon meglepődtek, mert a valódi sportsikereimet már cukorbetegen értem el. Meg akartam mutatni, elsősorben saját magamnak, hogy semmiben sem vagyok rosszabb, mint a betegség előtt, és azt hiszem, ez sikerült is.

Nem jelentett nehézséget a cukorbetegség a versenyeken? - kérdezte egy apuka.

FD: Sokat és folyamatosan kísérleteztünk annak érdekében, hogy a vércukorszintem a versenyek alatt is a megfelelő szinten legyen. Ezek a versenyek a fizikai megterhelés mellett óriási stresszel, idegi megterheléssel is járnak, aminek köszönhetően nálam soha nem sikerült 10 alá nyomni a vércukorszintemet. Persze ez egyén függő, nálam ez volt az elérhető legjobb cukoreredmény ilyenkor.

Bár élsportolói pályafutását befejezte, a sport ma is Ferjancsik Domonkos mindennapjainak szerves része. Saját magának keres kihívásokat: tavaly például a maratont futotta le, amelyről így beszéltÍ:

"Nem volt egyszerű feladat annak ellenére, hogy hosszú időn át rengeteget készültem rá."

Arra a szülői kérdésre, hogy hogyan tudta megakadályozni azt, hogy vércukra lezuhanjon és hipózzon futás közben, mosolyogva válaszolt:

FD: Ennek is megvolt a jól kitapasztalt trükkje: 5 kilométerenként megettem egy banánt. Az sem volt persze könnyű feladat – a szó szoros értelmében - , hogy a szükséges banánmennyiséget magammal vigyem futás közben. A 32. kilométer után még így is nagyon nehéz volt, és bár nem értem el a magam elé célul kitűzött időeredményt, azért elég jól lefutottam a 42 kilométert.

És hogy mi lenne az a legfontosabb dolog, amit a cukorbeteg gyerekeknek tanácsolhatna?

FD: Semiképpen ne hagyjuk lebeszélni magunkat a sportról a cukorbetegség miatt, mert a legkiválóbb eredményeket is el tudjuk érni, és ez csak rajtunk múlik.

Ferjancsik3

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

cukorbetegwebaruhaz