Diab-Pont Magazin

nálunk minden a cukorbetegekről szól

Legújabb cikkeink

1 1 1 1 1 (1 Értékelés)

A téli időszámítással vasárnap hajnalban kell az órákat hajnali 3-ról 2-re visszaállítani. Nyerünk tehát egy órát, de vajon nem jelent-e ez több problémát, mint előnyt?

Alarm ClockAz már közismert tény, hogy az óraátállításra energiatakarékossági okokból volt szükség, azonban az 1970-es évekhez képest – az energiaválság miatt ekkor vált ugyanis általánosan elterjedtté – sok minden megváltozott. Bár még ma is számottevő az ebből adódó megtakarítás, az átállás több területen is okoz problémát és esetenként furcsaságokat.


Cukorbetegként nem csak az ébresztőóra miatt kell erre odafigyelnünk, hanem az idő eltolódását be kell építenünk a mindennapi rutinba is, nem felejtkezve meg az alábbiakról:

  • az inzulin pumpát használóknak a pumpán lévő órát is át kell állítaniuk
  • a vércukormérő készülék óráját is ehhez kell igazítani
  • az időeltolódás miatt gyakrabban lehet szükség a vércukorszint ellenőrzésére

1999 szeptemberében palesztin terroristák időzített bombákat készítettek elő, azonban az időátállítás miatt a bombák egy órával korábban robbantak fel a tervezettnél, megölve három terroristát a két busznyi áldozat helyett.

Ikerszüléseknél előfordulhat az a nagyon különös helyzet, hogy az első baba pl. hajnali 1:55-kor születik, a második, aki valójában10 perccel később, az papíron korábban, 1:05-kor látja meg a napvilágot az időátállítás miatt.

Izland földrajzi elhelyezkedése miatt a napkelték és a napnyugták időpontjai több órával eltérnek egymástól az év különböző szakaszaiban. Egy órával átállítani az órákat nem jelentene valódi nyereséget, így ez az egyetlen európai ország, amely nem alkalmazza a nyári időszámítást.


2007-ben Hugo Chávez egyedi időzónát hozott létre Venezuelában: az órákat fél órával tekerték vissza a korábbihoz képest.


A világ több táján vannak egyébként európai gondolkodással nézvést furcsa időzónák óraállítás nélkül is. Indiáé nem egy, hanem fél órával különbözik a többitől, Afganisztánban, Iránban, Srí Lankán pedig szintén csak tizenöt-harminc perc az eltérés a „normális" időzónáktól, nem pedig egy kerek, teljes óra.

 

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

cukorbetegwebaruhaz