Diab-Pont Magazin

nálunk minden a cukorbetegekről szól

Legújabb cikkeink

1 1 1 1 1 (4 Értékelés)

Van, aki jobban, van aki kevésbé szereti a nyarat, a nagy meleget, a napsütést, azonban a cukorbetegeknek ilyenkor több dologra is külön figyelmet kell fordítaniuk, és érdemes előre felkészülni bizonyos helyzetekre.

Az inzulin tárolása

Nem vihetjük a strandtáskában

Az inzulint használók számára az egyik legfontosabb feladat annak megoldása, hogy a nagy melegben hogyan viszik magukkal az inzulint. Ez nem könnyű feladat, hiszen a szobahőmérsékleten tárolandó inzulin nem bírja sem a hőséget, sem a tűző napfényt, így nem vihető egyszerűen csak a strandtáskánkban.

Nem tehetjük közvetlenül a jégakku mellé

Ha autóval közlekedünk, akkor mindenképpen érdemes egy hűtőládát vagy egy jó minőségű hűtőtáskát beszerezni, ami több szempontból is jó szolgálatot teljesít: az inzulin akkor is biztonságban van benne, ha kint meg lehet sülni a melegtől, és néhány liter ásványvíz is hűthető benne, ami a kiszáradás ellen véd. Természetesen az inzulint nem lehet közvetlenül a jégakku mellé tenni, mert ha megfagy majd felolvad, akkor hatása teljesen megváltozik. A hűtőtáska a kocsiban hagyható, és így már nyugodtan élvezhetjük a nyári meleget. Érdemes beszerezni egy kimondottan az inzulin tárolásár alkalmas hűtőtasakot, amely két méretben is kapható attól függően, hogy két vagy több pent akarunk tárolni benne. Használata rendkívül egyszerű, és ezzel valóban biztonságban tudhatjuk inzulinunkat. A WELLION Frigo hűtőtáskáról bővebben itt olvashat. WellionFrigoL

Kezünkkel melegíthetjük beadás előtt

Sokaknak problémát okoz, hogy a hideg inzulin beadása fájdalmas, ám ha egy kicsit felmelegítjük az ampullát a kezünkkel, akkor a folyadék normál szobahőmérsékletű lesz.

A kiszáradás elkerülése

Az egyik legfontosabb része a nyári hőség elleni védekezésnek a megfelelő mennyiségű folyadékpótlás.

vizNagy melegben a kiszáradás lehetősége mindig fennáll, főleg ha a szabadban tartózkodunk. A kiszáradás elkerülése a nyári hónapokban mindenki számára életbevágó, főleg, ha sok időt töltünk a szabadban. A szervezet megfelelő folyadékszintjének biztosítása segít megelőzni a vércukorszint ingadozását vagy az olyan, a hőséggel összefüggő problémákat, mint a hőguta vagy a hőstressz.

Többnyire elegendő annyit tennünk, hogy rengeteg vizet iszunk.

Azonban ha hosszan tartó vagy nagyon megterhelő fizikai tevékenységet végünk a szabadban, akkor ennek során a szervezetben lévő ásványi sókból és más elektrolitokból jelentős mennyiséget veszthetünk, amelyeket pótolni kell. Erre alkalmasak lehetnek olyan sport italok, amelyek nem tartalmaznak cukrot, vagy a különböző ásványvizek. Tartózkodjunk azonban a helyi csapvíz fogyasztásától, különösen, ha az utazási iroda, vagy az úticélunk ismertetését tartalmazó kiadvány is ezt ajánlja!

Magas vércukorszint mellett a szervezetben megnő a vizeletkiválasztódás, így még nagyobb lehet a folyadékvesztés.

A megfelelő diéta és a rendszeresen végzett testmozgás segít a megfelelő vércukorszint fenntartásában, ezért ezt ne szüneteltessük a tikkasztó nyári melegben sem! A testmozgást a hűvösebb reggeli vagy esti órákban végezzük, így kisebb megterhelést jelent szervezetünknek.

Kerüljük a koffeint és alkoholt tartalmazó italokat!nocofenoalcohol

Nem szabad elfelejtenünk, hogy a koffein és az alkohol is vízhajtó hatású, vagyis fokozzák a vizeletkiválasztást, ami növelheti a kiszáradás kockázatát.

Ha megbetegszünk, külföldön is orvoshoz kell menni!

Amennyiben enyhébb panaszaink 1-2 nap alatt nem múlnak el, vagy ismeretlen tüneteket észlelünk, érdemes mielőbb helyi szakember segítségét kérnünk, megelőzve egy esetleges súlyosabb megbetegedést. Külföldön azonban gyakran fizetni kell az egészségügyi szolgáltatásokért, ezért utazás előtt ne felejtsünk olyan biztosítást kötni, amely az orvosi kezelésre is kiterjed.

Akár életmentő szerepe is lehet a cukorbeteg kártyának

Első olvasatra talán jelentéktelennek tűnik, de a cukorbeteg kártyát, amely a cukorbetegség tényét, a beteg adatait és a segítő tennivalóit rögzíti tanácsos a személyi iratok között magunknál tartani az év minden napján. Ha nyaralni megyünk, mindenképpen kötelező része utazásunknak, mert így elkerülhető hogy az esetleges rosszullétet részegségnek gondolják, és a sürgősségi ellátásban is nagyon fontos, hogy tudjanak cukorbetegségünkről és a szedett gyógyszerekről, inzulinról akkor is, ha nem beszéljük a helyi nyelvet.

Gondtalan nyaralásukhoz mi is szeretnénk hozzájárulni

A cukorbetegségéről tájékoztató kártyát – amely tartalmazza a rosszullét esetén szükséges információkat (értesítendő személy elérhetősége, alkalmazott kezelés, stb.) - ingyenesen biztosítjuk Önnek angol és a nyaralás helyszínéül választott ország nyelvén. Ehhez mindössze egy e-mailt kell írnia ügyfélszolgálatunk címére a feltüntetni kívánt adatokkal, és néhány napon belül postázzuk Önnek a kártyát.

Akár elutazunk, akár itthon töltjük a nyarat, mindenképpen érdemes beszereznünk olyan kiegészítőt, amelyről - rosszullét esetén - rögtön kiderül, hogy cukorbetegek vagyunk, mert ennek segítségével rövid időn belül célzott segítséget kaphatunk. Ilyen kiegészítő lehet egy medál vagy egy karkötő, amelyen szerepel a cukorbetegség és esetleg a néhány saját adatunk (pl. név, értesítendő személy). Létezik már olyan karkötő is, amelyen magyarul és angolul is szerepel a "Cukorbeteg vagyok" felirat, így külföldön is nagyobb biztonságban lehetünk. Erről a karkötőről részletesebben az alábbi linken tájékozódhat: Cukorbeteg karkötő

És végül, de nem utolsó sorban

Nem szabad elfelejtenünk, hogy

  • a nagy meleg befolyásolja a vércukorszintet, amely a hőség hatására jelentősen leeshet,
  • az utazás során sokkal többet mozgunk, mint általában (úszás, labdajátékok a strandon, városnézés stb), ami szintén a megszokottól eltérő reakciókat (vércukor esést) válthat ki szervezetünkből,
  • nyaralunk, tehát tegyünk meg mindent annak érdekében, hogy zavartalanul élvezhessük a szabadságunkat!

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

cukorbetegwebaruhaz