Diab-Pont Magazin

nálunk minden a cukorbetegekről szól

Legújabb cikkeink

×

Üzenet

Failed loading XML... Opening and ending tag mismatch: link line 1 and head Namespace prefix gcse on search is not defined Entity 'nbsp' not defined Entity 'nbsp' not defined Entity 'nbsp' not defined Entity 'nbsp' not defined attributes construct error Couldn't find end of Start Tag script line 1 Opening and ending tag mismatch: p line 1 and script Opening and ending tag mismatch: div line 1 and p Entity 'nbsp' not defined Entity 'nbsp' not defined Entity 'nbsp' not defined Opening and ending tag mismatch: body line 1 and div Opening and ending tag mismatch: link line 1 and body Opening and ending tag mismatch: link line 1 and html Premature end of data in tag head line 1 Premature end of data in tag html line 1
1 1 1 1 1 (5 Értékelés)

A cukorbetegséget sajnos nem lehet itthon hagyni és elutazni, hogy kipihenhessük a betegség okozta fáradalmakat, de egy kis odafigyeléssel és tervezéssel a nyári szabadság remekül sikerülhet a diabétesszel együtt is.

 Az előkészületek attól függnek, hogy hová, hogyan és mennyi időre utazunk, hiszen egy kéthetes hátizsákos túrázás más előkészületeket igényel, mint egy egyhetes nyaralás a tengerparton. Az sem mellékes szempont, hogy lesz-e időeltolódás, aktívabbak vagy passzívabbak leszünk-e a megszokottnál, milyen típusú ételeket fogunk enni stb.?

Felkészülés

Egy hosszabb, több hetes út előtt mindenképpen essünk át a szükséges vizsgálatokon azért, hogy biztosak legyünk abban, hogy cukorbetegségünk megfelelően karbantartott-e? Bárhová utazunk is, az alábbiakat mindenképpen szerezzünk be orvosunktól: egy zárójelentést cukorbetegségünkről, annak kezeléséről (milyen fajta gyógyszert vagy inzulint szedünk), esetleges étel vagy gyógyszerallergiáinkról, és írassunk fel gyógyszert és inzulint, hogy legyen elegendő az utazás végéig.

Tartsunk magunknál egy kis kártyát, amelyre magyarul, angolul és németül is ráírjuk, hogy "Cukorbeteg vagyok" (I have diabetes, Ich bin diabetisch) és nagyon hasznos lehet, ha megtanuljuk hogyan mondják a célország nyelvén azt, hogy "narancslevet, legyen szíves".

Csomagolás

A második szabály utazás esetén egy cukorbeteg számára az, hogy mindig legalább kétszer annyi gyógyszert és a vércukor méréséhez szükséges eszközt (tesztcsík, ujjbegyszúró, fertőtlenítő kendő stb.) csomagoljunk, mint amennyit szükségesnek gondolunk, és ennek egy része legyen mindig nálunk a kézi- vagy övtáskánkban.

Függetlenül attól, hogy levegőben vízen, autóval, biciklin vagy gyalog utazunk, az alábbiak mindig legyenek közvetlenül a kezünk ügyében:

  • az utazás időtartamára szükséges inzulin és adagoló,
  • vércukorszintmérő eszközök (tartalék elemmel)
  • cukorbetegségre szedett valamennyi gyógyszerünk
  • egyéb gyógyszereink (glukagon, hasmenés elleni gyógyszer, antibiotikumos kenőcs, hányinger elleni készítmény
  • személyi igazolvány vagy útlevél és a cukorbetegséget jelző kártyácska
  • légmentesen lezárt úticsomag-zacskó keksszel, gyümölccsel, 100%-os üdítővel és szőlőcukorral arra az esetre, ha lezuhanna a vércukorszintünk.

Étkezés a repülőn

Ha repülővel utazunk, általában van arra lehetőség, hogy cukor, zsír vagy koleszterinmentes ételt kérjünk, de ezt az igényünket legalább két nappal az utazás előtt jelezni kell a légitársaságnak. Az étkezés előtti inzulint addig ne adjuk be magunknak, amíg nem látjuk a folyosón közeledni az ételt, mert bármilyen, a kiszolgálásban adódó késlekedés miatt túlságosan leeshet a vércukorszintünk. A biztonság kedvéért mindig legyen nálunk egy kis élelem, így ha valamilyen fennakadás adódna vagy esetleg ételünket elkeverik, nem maradunk éhen.

Az inzulin

Ha inzulinos cukorbetegek vagyunk, gondoljuk át, hogy hol fogjuk tartani az eszközeinket az utazás során. Az inzulint nem szükséges hűtőszekrényben tárolni, ám túl magas vagy túl alacsony hőmérséklet hatására az inzulin veszít hatásosságából. Ne tegyük az inzulint a kocsi kesztyűtartójába vagy a csomagtartóba, de a hátizsák is nagyon felmelegedhet a napsütés hatására. Az utazás során védjük meg az inzulint; erre nagyon alkalmas egy kisalakú hűtőtáska, amely hűvösen tartja.

Időeltolódás

Inzulinnal kezelt cukorbetegeknek ajánlatos konzultálni a diabetológussal abban az esetben, ha az utazás során számolni kell az időeltolódással. Ne feledjük: a kelet felé történő utazás rövidebb napot jelent, tehát kevesebb inzulinra lehet szükségünk, a nyugat felé történő utazás pedig hosszabb napot, így több inzulint jelenthet.

Az időzónákon történő átkelés idején tartsuk magunkat a megszokott inzulinbeadáshoz és étkezéshez, és az óránkat se állítsuk át egészen a megérkezésünket követő reggelig.

A vércukorszint ellenőrzése az utazás során is ugyanolyan fontos, mint otthon. Érkezést követően a lehető legtöbbször mérjük meg, mert nehéz előre megmondani, hogy az időeltolódás túl magas vagy túl alacsony vércukorszintet eredményez-e majd.

Megérkezés

Hosszú utazás után pihenjünk néhány napot, és gyakran ellenőrizzük vércukorszintünket. Ha a megszokottnál többet mozgunk, túlságosan leeshet a vércukorszintünk, ezért mindig legyen nálunk valamilyen kis rágcsálnivaló még városnézés közben is, mert könnyen előfordulhat, hogy nem találunk éppen akkor üzletet, amikor szükségünk lenne rá.

Függetlenül attól, hogy milyen típusú cukorbetegségünk van, nagyon oda kell figyelni arra, hogy mit eszünk és iszunk az utazásunk alatt. Kerüljük a csapvizet és az abból készült jégkockát, és mindig derítsük ki, hogy milyen összetevőket tartalmaznak a számunkra ismeretlen ételek.

Kényelmes cipőt viseljünk, soha ne mászkáljunk mezítláb és naponta ellenőrizzük a talpunkat. Ha csípést, vágást, gyulladást, pirosságot vagy akár csak karcolást találunk, azonnal kezeljük a kérdéses bőrfelületet.

Biztosítás

Utazás előtt feltétlenül gondoskodjunk baleset-és betegbiztosításról! Közöljük, hogy cukorbetegek vagyunk, és derítsük ki, hogy a megkötendő biztosítás pontosan milyen események bekövetkeztekor nyújt fedezetet.

2004. május 1. után a rövid idejű tartózkodás céljából beutazóknak (üzleti célból beutazók, turisták stb.), amennyiben baleset, vagy megbetegedés miatt sürgősségi egészségügyi ellátásra szorulnak – az EU tagállam, melynek területén éppen tartózkodnak, a saját állampolgáraival azonos feltételek mellett ellátást nyújt. Az ellátás költségeit az a biztosító vállalja (általában utólagos, biztosítók közötti elszámolás mellett), amelyiknél az illető személy ténylegesen biztosítva van (azaz általában a hazai társadalombiztosítás). Mindennek azonban feltétele, hogy az utazó rendelkezzen Európai Betegbiztosítási Kártyával, melyen a biztosító – a biztosítási jogviszony alapján - előzetesen vállalja a felmerülő költségek fedezetét. Az ingyenes vagy kedvezményes orvosi szolgáltatás csak a közegészségügyi ellátásra vonatkozik, s ennek körét a tagállamok nemzeti joga határozza meg. Néhány esetben az orvosi ellátás egésze ingyenes, máskor csak egy része, és előfordulhat az is, hogy a kezelés költsége csak utólagosan igényelhető vissza. Ezért fontos a számlák és receptek megőrzése.

Az Európai Betegbiztosítási Kártyát és további információkat – a külföldre távozás előtt minden esetben, azaz újbóli külföldre utazásnál ismételten – az Országos Egészségbiztosítási Pénztárnál, illetőleg a lakóhely szerint illetékes Megyei Egészségbiztosítási Pénztárnál kell igényelni és kitöltetni.

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

cukorbetegwebaruhaz