Diab-Pont Magazin

nálunk minden a cukorbetegekről szól

Legújabb cikkeink

1 1 1 1 1 (5 Értékelés)

A cukorbetegeknek természetes, hogy a szükséges gyógyszereket, az inzulint és a hipózás elhárítására szolgáló dolgokat magukkal viszik. Hosszabb útnál érdemes alaposan végiggondolni, hogy mit vigyünk magunkkal.

Függetlenül attól, hogy belföldön nyaralunk-e vagy szabadságunk alatt beutazzuk a világot, igyekszünk minden helyzetre felkészülni, ezért sok - időnként túl sok - gyógyszert viszünk magunkkal. Annak érdekében, hogy utazásunk alatt is biztonságban tudhassuk egészségünket, az alábbi szempontok figyelembevételével állítsuk össze útipatikánkat:

 1. Rendszeresen szedett gyógyszereink: ha repülővel utazunk, legalább 1 heti mennyiséget vigyünk ezekből a készítményekből a kézipoggyászunkban, mert előfordulhat, hogy a feladott csomag elvész vagy késik. Az inzulint és a vércukor méréséhez szükséges tesztcsíkot minden esetben a kézipoggyászunkba tegyük, mert a repülőgépre feladott csomagok sok esetben szélsőséges hőmérsékletnek – általában túl hidegnek -, vannak kitéve, és ez jelentősen befolyásolhatja hatásukat. A tervezett út hosszának megfelelő mennyiség kétszeresét vigyük magunkkal, és a felét tartsuk mindig magunknál, másik felét a szállásunkon. Így ha elveszítjük, vagy ellopják, nem leszünk bajban. Nagyon drága lehet a nélkülözhetetlen gyógyszerek vagy a tesztcsíkok pótlása!
 2. Jellegzetes helyi betegségek kezeléséhez szükséges készítmények: attól függően, hogy hová utazunk, és hogy milyen korábbi tapasztalataink vannak saját szervezetünk működésével kapcsolatban, érdemes megbeszélni háziorvosunkkal, hogy milyen antibiotikumot szedhetünk közepes vagy súlyos hasmenés esetén. Ha egzotikus országot választunk nyaralásunk helyszínéül, akkor az Országos Epidemiológiai Központ ad felvilágosítást az esetlegesen szükséges védőoltásokról. Ne feledkezzünk meg a rovarriasztó és fényvédő készítményekről sem! Ügyeljünk arra is, hogy mindig legyen nálunk fertőtlenítő törlőkendő, mossunk gyakran kezet, hogy lehetőség szerint elkerülhessük a fertőzéseket.
 3. Gyomor-és bélrendszeri készítmények: jó szolgálatot tehet egy hasmenés elleni készítmény, egy enyhe hashajtó és valamilyen savlekötő.
 4. Allergiagyógyszerek: közepes mértékű allergiás reakciók kezelésére mindenképpen érdemes magunkkal vinnünk orrdugulást gátló cseppet vagy sprayt, krémet és valamilyen vény nélkül kapható szert.
 5. Meghűlés kezeléséhez szükséges készítmények: a légkondicionálók miatt gyakran előfordul meghűléses megbetegedés a legnagyobb nyári melegben is. Ennek kezelésére szükség esetén köhögéscsillapító, torokfertőtlenítő szopogatós tabletta, esetleg orrcsepp alkalmazása javasolt. A betegség lefutását C-vitamin tabletta vagy kapszula bevitelével is gyorsíthatjuk.
 6. Tengeribetegség enyhítésére szolgáló készítmények: sokszor előfordul, hogy az arra érzékenyek rosszul érzik magukat egy-egy hosszabb autóút, hajóút vagy repülőút alatt vagy után. Korábbi tapasztalataink alapján, ha szükségesnek tartjuk, akkor készüljünk fel ezekre a kellemetlen esetekre – amelynek tünetei lehetnek a hányinger, hányás, kimerültség, fejfájás, szédülés – megfelelő gyógyszerrel.
 7. Láz –és fájdalomcsillapító: bármi kiválthat akár egy egyszerű fej- vagy fogfájást, jobb egy fájdalomcsillapítóval kezelni átmenetileg a bajt, mint hagyni, hogy élvezhetetlenné tegye szabadságunk akár egyetlen percét is! Ne feledkezzünk meg a lázcsillapítóról sem, sok folyadék bevitelével együtt alkalmazva gyorsan csökkenthetjük magas testhőmérsékletünket.
 8. Gombás és bakteriális fertőzések elleni szerek: gyakran bőrünk az első olyan szerv, amelyen meglátszanak a nem megszokott körülmények – mint pl. egy egzotikus hely – okozta jelek.A gomba és a baktérium elleni kenőcsök és krémek segítenek a bőrnek az irritációval és fertőzésekkel szembeni védekezésben.
 9. Nedvesítő (lubrikáns) szemcsepp: szemünk reggeltől estig igénybevételnek van kitéve, miközben folyamatosan káros hatások érik. A napsütés, a szél, a por, a légkondicionálás, a szem kiszáradását okozhatják, amely gyulladást válthat ki és kellemetlen tünetekkel járhat. Ennek elkerüléséhez mindössze néhány csepp nedvesítő folyadékra van szükség.
 10. Elsősegély-felszerelés: gyerekekkel utazóknak mindenképpen ajánlatos összeállítani egy elsősegély felszerelést, amely a kisebb, a bőr felületét érintő, vagy éppen a rándulásos sérülések ellátására szolgál. Ennek tartalmaznia kell az alábbiakat: vízálló ragtapasz, kötszerek, jódtartalmú fertőtlenítőszer fásli. Az utóbbi években megnőtt a kullancsok által fertőzött területek száma, ezért tanácsos kullancskiszedő csipeszt is tenni felszerelésünkbe.

Az útipatika tartalmának listája:

Rendszeresen használt gyógyszerek (magunkra vonatkoztatva):

 1. Inzulin
 2. Vércukorszint csökkentő tabletta
 3. Vérnyomáscsökkentő
 4. Szívgyógyszerek
 5. stb.

Gyógyszerek szükség esetére:

 1. Glucagen hypokit
 2. hasmenés elleni készítmény
 3. enyhe hashajtó
 4. savlekötő
 5. allergia elleni orrspray/orrcsepp
 6. allergia elleni krém
 7. allergia elleni tabletta
 8. kalcium tabletta
 9. köhögéscsillapító
 10. torokfertőtlenítő tabletta
 11. C-vitamin
 12. hányinger elleni tabletta
 13. fájdalomcsillapító
 14. lázcsillapító
 15. gombás/bakteriális bőrirritáció elleni krém/kenőcs
 16. lubrikáns szemcsepp

Elsősegély-felszerelés:

 1. vízálló ragtapasz
 2. leukoplast
 3. steril mull-lap
 4. géz
 5. fásli
 6. jódos fertőtlenítő
 7. kullancskiszedő csipesz

Egyéb készítmények:

 1. naptej
 2. leégés utáni gyulladáscsökkentő spray/hab
 3. rovarriasztó

Jó előre írjunk listát (vagy nyomtassuk ki) a szükséges gyógyszerekről és mennyiségekről, ellenőrizzük, hogy nem járt-e le a Glucagen és szükség esetén írassuk fel kezelőorvosunkkal, nehogy indulás előtt vegyük észre, hogy szűkösek a készleteink!

Dr. Kiss Gyöngyi gyógyszerész ajánlásával

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

cukorbetegwebaruhaz