Diab-Pont Magazin

nálunk minden a cukorbetegekről szól

Legújabb cikkeink

1 1 1 1 1 (0 Értékelés)

A nyár a legjobban karbantartott cukorbetegségben is változásokat, a szokásostól eltérő helyzeteket okozhat a gyerekeknél, amely egyaránt jelentkezhet az étkezésükben, alvási és játszási szokásaikban, ezért érdemes felkészülni és átgondolni néhány dolgot.

  1. A nyári hőség önmagában is jelentős ingadozást okozhat a vércukorszintben.

  2. A nagy melegben végzett mozgás, fizikai aktivitás eredmény nem mindig jelentkezik azonnal, akár 24 óra múlva is lehet hatása. A szokásosnál sokkal gyakrabban – akár félóránként! -  kell mérni a vércukrot a szabadtéri tevékenység során!

  3. Magas vércukorszint esetén azonnal pihennie kell a gyereknek, és ilyenkor a vizeletében is érdemes megnézni a ketonszintet.

  4. Gondoskodjunk arról, hogy a gyerek rendszeres időközönként pihenjen, hogy szervezete is le tudjon nyugodni.  10-15 perces kirakózás, kártyázás az árnyékban elegendő lehet az egyensúly fenntartásához.

  5. A gyerekek túlságosan elfoglaltak a játékkal, ezért nem érzik a szomjúságot, így a kiszáradás veszélye őket a felnőtteknél sokkal jobban fenyegeti. A nem elegendő folyadékfogyasztás a vércukorszintet is befolyásolja.

  6. Az inzulinpumpát is óvni kell a tűző naptól és a nagy melegtől, ezért (is) érdemes a pumpás gyerekeket időről-időre a hűsítő árnyékban pihentetni.

  7. Mindig kenjük be a gyereket magas faktorszámú, jó minőségű napvédő krémmel, mert a leégés bőrsérülést és vércukorszint emelkedést okoz.

  8. Legyen kéznél rovar és szúnyogcsípés esetére megfelelő készítmény!

  9. A gyerek lábán mindig legyen lehetőség szerint könnyű nyári szandál, amely védi a sérülésektől, de naponta ellenőrizzük talpát és lábfejét.

  10. Ne felejtsük el, hogy a nyári, szabadban töltött játék során több szénhidrátra szüksége a gyerek szervezetének, így ennek megfelelően csomagoljunk ennivalót szem előtt tartva azt is, hogy a nagy forróságban sok, addig jól bevált rágcsálnivaló elolvad, szétfolyik.

Szülőként tegyünk meg mindent annak érdekében, hogy a nyár gyermekünk számára önfeledt vakáció legyen, és mindannyian kellemes élményekkel térhessünk haza!

cukorbetegwebaruhaz