Diab-Pont Magazin

nálunk minden a cukorbetegekről szól

Legújabb cikkeink

1 1 1 1 1 (0 Értékelés)

Minden érintett ismeri a szokásos "kezdődik az iskola" témákat: tankönyvek, füzetcsomagok, írószerek, stb. Azonban a cukorbeteg gyermeket nevelő szülőkre további, az iskolakezdéshez kapcsolódó teendők várnak.

Gondoskodni kell arról, hogy a gyerek iskolájában mindenki ismerje azokat a feltételeket, amelyek szükségesek ahhoz, hogy a gyerek biztonságban legyen az ő felügyeletük alatt is.

Ez a szülői feladat egyszerűnek és magától értetődőnek tűnik, azonban nem feltétlenül az. Sajnos vannak olyan tanárok, akik nem gondolják, hogy bármilyen "orvosi" jellegű feladat az ő dolguk lenne, ezért minden ilyen kérdést/kérést visszautasítanak. Jó ha tudjuk azonban, hogy minden egyes tanárnak nem csak feladata, hanem kötelessége is, hogy a gondjaira bízott, bármely szempontból különleges igényű gyermekről - és a cukorbetegség idetartozik - legalább alapszintű ismeretekkel bírjon.

További problémát jelenthet, ha - bár segítőkész - a tanár azt kéri, hogy az osztály előtt tartsák titokban a gyerek cukorbetegségét. Ez a helyzet elsősorban alsós gyerekeknél merül fel, azonban sok kérdést és esetenként igen nagy veszélyeket rejt:

 • egyrészt hogyan lehet elmagyarázni a többikenek, hogy ő miért ehet bizonyos helyzetekben a szüneteken kívül is?
 • mit mond a társainak, mit csinál, ha inzulint kell beadnia magának vagy vércukrot kell mérnie?
 • ha pumpás, akkor hogyan öltözik át pl. torna órára, hogy ne veygék észre a készüléket?

És az tagadhatatlan, hogy a titkolózás felesleges stresszt és frusztrációt okoz a cukorbeteg gyereknél, aki így nem tud barátokat szerezni, egyedül és kiközösítve tölti kis életének legnagyobb részét az iskolában. Arra pedig egyáltalán nincs biztosíték, hogy nem fog kiderülni a cukorbetegsége, ami mindenképpen bizalmatlanságot és gyanút fog kelteni az osztálytársakban és szüleikben. És még egy nagyon fontos dolog:ha az osztálytársak nincsenek tisztában azzal, hogy egyik kis társuk esetleges rosszulléte a diabétesszel kapcsolatos lehet, akkor ők sem tudnak segíteni és a felnőttek figyelmét sem tudják felhívni a vészhelyzetre. A hypoglikémia pedig azonnal bevaatkozást igényel!

De mi lehet a következő lépés, ha a tanárok részéről megvan az együttműködési szándék?

Kisiskolások, de természetesen nagyobb gyerekek esetében is mindenképpen érdemes összeállítani egy dossziét ami tartalmazza az alábbi alapvető információkat:

 • a gyerek betegséggel kapcsolatos adatai,
 • rövid összefoglaló a cukorbetegségről,
 • mi a teendő vészhelyzetben,
 • az értesítendő személyek adatai.

A dosszié külső borítójára érdemes egy képet ragasztani a gyerekről és a neve alá feltüntetni, hogy I. típusú cukorbeteg és minden egyes, a gyermeket tanító pedagógusnak és az igazgatónak adjunk egy példányt!

A dossziét minden tanévkezdéskor tanácsos újból elkészíteni

frissítve a megváltozott adatokat - és ismételten odaadni a tanároknak. Ezzel egyrészt emlékeztetni lehet őket arra, hogy a gyerekre jobban oda kell figyelniük, másrészt ki tudja, hogy az egy évvel korábbi anyag megvan-e még?

Szülőként talán úgy érezzük, hogy az iskola magától is mindent elkövet a gyerek biztonsága érdekében, de sajnos a legtöbb helyen nem ez a jellemző. Egy valamilyen szempontból többlet figyelmet igénylő gyerek pluszmunkát jelent az iskolának, hiszen könnyen előfordulhat, hogy a tanároknak semmilyen ezzel kapcsolatos tapasztalatuk nincs, azonban nem is érzik annyira magukénak a problémát, hogy tájékozódjanak. A gyerek érdekében ilyenkor a szülő feladata, hogy valamilyen módon felvilágosítsa a pedagógust, és egy minden tanár számára elkészített dosszié ehhez tökéletes eszköz.

Amit az iskola mindenképpen köteles biztosítani egy cukorbeteg gyermek számára tanórák alatt is:

Ha az összes információ-átadásra vonatkozó kísérletünk kudarcba fullad, van néhány olyan feltétel, amelyet az iskolának mindenképpen biztosítania kell ahhoz, hogy garantálni tudja a cukorbeteg gyerek épségét. Ennek érdekében, ha gyerek szükségét érzi:

 • ki kell őt engedni a mosdóba,
 • biztosítani kell, hogy folyadékhoz jusson,
 • megmérhesse a vércukrát,
 • beadhassa magának az inzulint,
 • ehessen,

még ha mindez tanóra alatt történik is.

A tájékoztatás kapcsán nem szabad elfelejtkezni az osztálytársakról sem

A tapasztalat azt mutatja, hogy a gyerekek mindenkinél nyitottabbak, érdeklődőbbek és együttműködőbbek! Kérjük az osztályfőnök segítségét abban, hogy rögtön az év elején egy rövid tájékoztatót lehessen tartani az osztálynak - természetesen úgy, hogy a gyerekek megértésék azt -, mert így nagyon sok kellemetlen helyzetet és kérdést előzhetünk meg.

Letölthető dokumentumok:

DownloadCukorbeteg gyermek adatlap

DownloadCukorbetegség tájékoztató tanároknak

cukorbetegwebaruhaz