Diab-Pont Magazin

nálunk minden a cukorbetegekről szól

Legújabb cikkeink

1 1 1 1 1 (0 Értékelés)

Cukorbeteg gyerekek esetében az iskolakezdés szokásos problémái mellett további feladatok is várnak a szülőkre: mindenekelőtt fel kell készíteni a gyereket néhány dologra, így ő is nyugodtabban tudja majd eltölteni az első néhány zűrzavaros napot az iskolában. Ehhez szeretnénk néhány további ötletet adni.

Az iskoláskorú gyerekek szülei jól ismerik az évente megismétlődő stresszt, ami az iskolakezdéssel jár, főleg ha ez nem csak egyetlen csemetét érint a családban. Talán a legegyszerűbb része a tanszerek és egyéb felszerelések beszerzése, mert a különböző elfoglaltságok, különórák megszervezés és összehangolása a család életével komoly logisztikai feladat. Cukorbeteg gyerekek esetében azonban további feladatok is várnak a szülőkre: mindenekelőtt fel kell készíteni a gyereket néhány dologra, így ő is nyugodtabban tudja majd eltölteni az első néhány zűrzavaros napot az iskolában. Bár minden helyzetre nem lehet előre felkészülni, van néhány dolog, amely biztonságérzetet ad gyermekünknek és nekünk is. Íme néhány jól bevált ötlet:

1. Készítsük össze a szükséges eszközöket!

A gyereknek szüksége van a „diabétesz-felszerelésére”, amellyel a vércukorszint változásait követni és kezelni tudja. Fontos, hogy a gyerekkel együtt állítsuk össze – és a továbbiakban rendszeresen nézzük át - ezt a csomagot, amely az alábbiakat tartalmazza:

  • vércukormérő-felszerelés (testcsík, ujjbegyszúró, lándzsa, tartalék elem a mérőkészülékhez)
  • inzulin
  • fertőtlenítő kendő, hogy mindig meg tudja tisztítani a bőrfelületet a méréshez és az inzulin beadásához
  • víz
  • „hipo-csomag”, amely a hirtelen vércukor-esés esetére jelent gyors megoldást, mivel gyorsan felszívódó szénhidrátot tartalmaz. (Már van lehetőség előre összeállított hipo-csomag megvásárlására is!) Ilyen gyorsan felszívódó szénhidrát pl. egy csomag szőlőcukor, háztartási keksz, 1dl 100%-os narancslé vagy a Wellion Orange illetve a WELLION Gold folyékony cukorszirup, amely nagyon rövid idő alatt képes megemelni a vércukorszintet, könnyű tárolni, és a keksszel vagy a szőlőcukorral ellentétben nem morzsolódik, és nem törik szét. Glucagon-injekció vészhelyzetre, amelynek használatáról – csakúgy, mint a hipo-csomag szükségességéről - mindenképpen tájékoztatni kell a tanárokat is!

2. Győződjünk meg arról, hogy gyermekünk a korának megfelelően tudja-e kezelni a cukorbetegségét!

Ha a gyerek egyedül méri a vércukrát, fontos, hogy ez a feladat ne okozzon neki kényelmetlenséget. Frissen felfedezett, iskolába induló kisgyerekeknél okozhat problémát, hogy még nem ismerik a számokat és előfordul, hogy ilyenkor átmenetileg a tanító méri meg a vércukrát. Ebben az esetben nagyon fontos, hogy a gyerek felismerje azokat a saját állapotában bekövetkező változásokat, amikor szükséges a mérés. Feltétlenül beszéljük át a gyerekkel, hogy magas vagy alacsony vércukorszint esetén mi a teendője és kihez fordulhat segítségért az iskolában.

3. Ösztönözzük arra, hogy egészséges ételeket fogyasszon!

Soha ne engedjük el reggeli nélkül a gyereket az iskolában! A megfelelően összeállított reggeli segít a koncentrálásban és megfelelő energiatartalékot nyújthat a délelőtt folyamán. Ha magunk csomagoljuk az ebédet, ne feledkezzünk meg a friss zöldségről és gyümölcsről sem és válasszunk kevésbé zsíros húsokat (pl. pulyka). Tízórai vagy az uzsonna mellé érdemes diót, mandulát vagy egyéb növényi magokat is tenni. Törekedjünk a változatosságra bármilyen nehéz is, mert csak így tudjuk elkerülni – egy ideig legalábbis-, hogy a gyerek az iskolai büfében „üres szénhidrátokkal” csillapítsa éhségét.

Jónéhány tízóraira és uzsonnának is megfelelő termék közül választhat az alábbi linken: Tízórai finomságok gyerekeknek

Ha a menzán ebédel a gyerek, figyeljünk arra, hogy meglegyen a szükséges szénhidrát-mennyiség. Nagyon sok iskolában kifüggesztik a következő heti étrendet, így pontosan tudjuk követni, hogy mikor kell kiegészíteni, helyettesíteni vagy esetleg kicserélni egy ételt. Érdemes előzetesen megismerkedni a konyhás nénikkel, mert ők tudnak segíteni a gyereknek a benti étkezés folyamán.

4. Alakítsuk úgy, hogy a napi legalább 60 perces testmozgás a gyerek életének természetes része legyen!

A diabétesz nem jelenti azt, hogy a gyerek nem lehet fizikailag aktív vagy hogy fel kell őt menteni a torna óra alól. Pont ellenkezőleg! A testmozgás alapvetően hozzájárul a megfelelő vércukorszint eléréséhez. Ennek érdekében azonban limitálni kell a tévézésre, a számítógépezésre vagy a videó játékokra fordított időt, amely napi maximum 1-2 órát jelenthet. Mutassunk jó példát, és a testmozgás legyen közös program minden nap – sétáltassuk együtt a kutyát, menjünk biciklizni a gyerekkel -, így mi is egészségesebben fogunk élni.

5. Segítsünk a gyereknek elkerülni a betegségeket!

A különböző betegségek – megfázás, influenza, légúti fertőzések stb. -, cukorbeteg gyerekeknél hosszabb lefolyású lehet, és jelentősen megzavarhatja a vércukorszintüket. Ennek érdekében feltétlenül konzultáljunk a kezelő vagy háziorvossal a különböző megelőző oltásokról, hogy elkerülhetőek legyenek a fertőző megbetegedések. Ezt nagymértékben segítheti az is, ha megértetjük a gyerekkel, hogy mennyire fontos a gyakori kézmosás.
A diabétesz önmagában nem fosztja meg a jó élményektől gyermekünket az iskolás évek alatt sem. Ehhez viszont arra van szükség, hogy nekünk szülőknek és a pedagógusoknak van egy alapvető, közös célunk: a cukorbeteg gyerek az iskolában töltött idő alatt is biztonságban legyen!

Kapcsolódó anyagaink:

DownloadCukorbeteg gyermek adatlap

DownloadCukorbetegség tájékoztató tanároknak

cukorbetegwebaruhaz