Diab-Pont Magazin

nálunk minden a cukorbetegekről szól

Legújabb cikkeink

Cukorbeteg hírmondó

Cukorbeteg hírmondó

A 2-es cukorbetegséggel kapcsolatos pécsi kutatást tíz éve kezdték. Két éve adták be az érszövődménnyel érintő uniós szabadalmat, és eddig kellett várni az eredményre – olvasható a cikkben. Wittmann István, a PTE ÁOK II. sz. Belgyógyászati Klinika és Nephrologiai Centrumának vezetője a lapnak elmondta, hogy mindegyik szabadalmukat elfogadta az Európai Unió. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy hiába folynak máshol is hasonló jellegű kutatások, a pécsiek állíthatnak elő ebből a jövőben gyógyszert.

2015-05-11

Forrás: HVGonline

Kapcsolat lehet az alvás és a cukorbetegség között: azoknál a cukorbetegnél, akik alvási zavarokkal küzdenek, nőhet az inzulinrezisztencia, emiatt nehezebbé válik a kezelés - olvasható a Diabetes Care júniusi számában. Kristen Knutson és munkatársai megállapították, hogy cukorbeteg esetén rossz alvásminőség rontja a szervezet vércukor-kontrollját, vagyis megnő a szövődmények kialakulásnak kockázata, és csökken a várható élettartam.

2015-05-11

Forrás: Betegszoba

A magas vérnyomás és a cukorbetegség kialakulási mechanizmusában is megfejtettek egy-egy lépcsőt, ami újfajta terápiás opciók kifejlesztéséhez vezethet. A Johns Hopkins Egyetem kutatói megfejtették, hogy milyen mechanizmus révén károsítja a krónikusan magas vércukorszint a mitokondriumokat, ezáltal egy régóta ismert rejtély megoldásához jutottunk közelebb: mi annak az oka, hogy bár maga a cukor nem toxikus, mégis alapvetően károsítja a szervezetet. A válasz, úgy tűnik, a következő: a magas vércukorszint tönkreteszi a mitokondriumok energiatermelő folyamatát.

2015-05-11

Forrás: Medicalonline

Miközben a cukorbetegeknek törekedniük kell a táplálékbevitel, valamint testsúlyuk szigorú kontrolljára, éhségérzetükért az alkalmazott kezelést kiáltják ki bűnbaknak- állítják a kutatók. A vizsgálat, mely 90 10-17 év közötti cukorbeteg gyermekre terjedt ki, megállapította, hogy a probléma kezelésére komplex megoldásokat kell alkalmazni, mely magában foglalja az evési szokások tanulását, illetve a pszichológiai támogatást.

2015-05-09

Forrás: Betegszoba

Természetes szüléssel megszületett az első kisbaba a világon, akinek 1-es típusú cukorbeteg édesanyja számára mesterséges hasnyálmirigy termelte az inzulint terhessége alatt. Az eszközt a Cambridge-i Egyetem kutatói fejlesztették ki. A kutatók az év második felében tervezik tanulmányban közreadni eredményeiket. Ha az eredmények ígéretesnek bizonyulnak, akkor az új technológiai jóval több cukorbeteg nő számára teszi lehetővé, hogy terhességet vállaljon.

2015-05-03

Forrás: Informed

A túl magas vércukorszint hátrányosan befolyásolja az agy fejlődését – olvasható a Journal of the American Medical Association április 14-i számában. Az eredmények szerint 1000 cukorbetegséggel szövődött terhességre 7-tel több autista jut, mint ahol ez az állapot nem jelentkezett, ami enyhe, de szignifikáns kockázatfokozódást jelent. Azonban a terhesség előtt felismert 2-es típusú diabétesz nem hozott járulékos kockázatot – vélhetően azért, mert esetükben a beállított kezelésnek hála megfelelő volt a cukorkontroll.

2015-05-01

Forrás: Vital.hu

A korábbi feltételezésekkel ellentétben a mesterséges édesítés nem növeli a cukorbetegség kockázatát. Amikor semmi más szempontot nem vontak be a vizsgálatba, azt találták, hogy a mesterséges édesítőt tartalmazó italok is veszélyesek, a vérnyomást és a koleszterinszintet is figyelembe véve azonban már más eredményre jutottak. ”Az elhízott emberek szívesebben vásárolnak diétás termékeket, mert ez egyszerűbb, mint fogyókúrázni.” - mondta el Rebecca Brown az amerikai Nemzeti Egészségügyi Intézet endorkinológusa.

2015-04-26

Forrás: Betegszoba

Egy szakértő csapat fogyasztóműtétet javasol súlyosan elhízott betegek kettestípusú cukorbetegségének a kezelésére. A Nemzetközi Diabétesz Társaság közleménye szerint egyre valószínűbb, hogy a kettes típusú cukorbetegséggel küzdő elhízott emberek egészségi állapotán javítani lehet az ilyen műtétekkel. A kutatók úgy vélik, hogy a 35-nél magasabb BMI-vel rendelkezők esetében, akiknek túlsúlyuk mellett még kettestípusú cukorbetegségük is van, automatikusan szóba kell jönnie a fogyasztó műtét lehetőségének.

2015-04-24

Forrás: Betegszoba

Depresszió és 2-es típusú cukorbetegség esetén nagyobb a valószínűsége a demencia kialakulásának, és ez az arány még rosszabb, ha a páciens mindkét problémával küzd – tudtuk meg egy friss kutatásból, amely a JAMA Psychiatry oldalán került publikálásra. Csak maga a diabétesz esetén 20 százalékkal nagyobb az esélye a demencia kialakulásának, a depresszió pedig 83 százalékkal teszi valószínűbbé ezt az időskori problémát, mindkét betegség pedig 117 százalékkal növeli a demencia esélyét.

2015-04-22

Forrás: Vital.hu

A súlyos gyermekkori életesemények megháromszorozzák az 1-es típusú diabétesz kialakulásának kockázatát; az 1-es típusú diabéteszben szenvedő nők nagyobb eséllyel szenvednek kardiovaszkuláris betegségben, mint a férfiak, és a bármilyen okból bekövetkező halál többletkockázata is magasabb a körükben.

2015-04-20

Forrás: Medicalonline