Diab-Pont Magazin

nálunk minden a cukorbetegekről szól

Legújabb cikkeink

Cukorbeteg hírmondó

Cukorbeteg hírmondó

Ha a terhesség alatti cukorbetegséggel kezelt nők egészségesen táplálkoznak a szülést követően, nagymértékben csökkentik a 2-es típusú diabétesz kialakulásának kockázatát - derült ki egy új kutatásból.

2012-10-18

Forrás: Betegszoba

A legújabb kutatás szerint a 2-es típusú diabéteszben szenvedő betegek emésztőszervrendszerében más a baktériumok egyensúlya, mint az egészségesekben.

2012-10-06

Forrás: Betegszoba

Napi egy csészényi bab, lencse vagy más száraz hüvelyes elfogyasztása segít karban tartani a 2-es típusú diabéteszes páciensek vércukorszintjét és csökkenti náluk a szívroham vagy szélütés kockázatát - állapították meg kisméretű tanulmányukban kanadai kutatók.

2012-10-24

Forrás: HVGonline

2013. január 1-jéig folyamatosan jelennek meg a rendszerben olyan betegek, akik esetében először történik meg a terápia felülvizsgálata az új szabályozás szerint. Ezért az OEP a szabályozás változásának hatását csak azután tudják korrekt módon megadni.

2012-10-19

Forrás: Informed

Létrehoztak egy új képalkotó eszközt, amely kifejezetten háziorvosok számára készült. A kézi szkenner segítségével jobban megvizsgálhatják a betegeket, segítségével az orvosok könnyedén követhetik majd cukorbetegeknél a retina változásait.

2012-10-03

Forrás: Index

Az egyre gyakrabban jelentkező terhességi cukorbetegség megfelelő kezelés híján mind az anya, mind a születendő gyermek egészségére komoly veszélyt jelenthet, ám megfelelő diagnózissal és terápiával könnyen kordában tartható az állapot.

2012-10-09

Forrás: Betegszoba

A 2-es cukorbetegséggel kapcsolatos pécsi kutatást tíz éve kezdték. Két éve adták be az érszövődménnyel érintő uniós szabadalmat, és eddig kellett várni az eredményre – olvasható a cikkben. Wittmann István, a PTE ÁOK II. sz. Belgyógyászati Klinika és Nephrologiai Centrumának vezetője a lapnak elmondta, hogy mindegyik szabadalmukat elfogadta az Európai Unió. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy hiába folynak máshol is hasonló jellegű kutatások, a pécsiek állíthatnak elő ebből a jövőben gyógyszert.

2015-05-11

Forrás: HVGonline

Kapcsolat lehet az alvás és a cukorbetegség között: azoknál a cukorbetegnél, akik alvási zavarokkal küzdenek, nőhet az inzulinrezisztencia, emiatt nehezebbé válik a kezelés - olvasható a Diabetes Care júniusi számában. Kristen Knutson és munkatársai megállapították, hogy cukorbeteg esetén rossz alvásminőség rontja a szervezet vércukor-kontrollját, vagyis megnő a szövődmények kialakulásnak kockázata, és csökken a várható élettartam.

2015-05-11

Forrás: Betegszoba

A magas vérnyomás és a cukorbetegség kialakulási mechanizmusában is megfejtettek egy-egy lépcsőt, ami újfajta terápiás opciók kifejlesztéséhez vezethet. A Johns Hopkins Egyetem kutatói megfejtették, hogy milyen mechanizmus révén károsítja a krónikusan magas vércukorszint a mitokondriumokat, ezáltal egy régóta ismert rejtély megoldásához jutottunk közelebb: mi annak az oka, hogy bár maga a cukor nem toxikus, mégis alapvetően károsítja a szervezetet. A válasz, úgy tűnik, a következő: a magas vércukorszint tönkreteszi a mitokondriumok energiatermelő folyamatát.

2015-05-11

Forrás: Medicalonline

Miközben a cukorbetegeknek törekedniük kell a táplálékbevitel, valamint testsúlyuk szigorú kontrolljára, éhségérzetükért az alkalmazott kezelést kiáltják ki bűnbaknak- állítják a kutatók. A vizsgálat, mely 90 10-17 év közötti cukorbeteg gyermekre terjedt ki, megállapította, hogy a probléma kezelésére komplex megoldásokat kell alkalmazni, mely magában foglalja az evési szokások tanulását, illetve a pszichológiai támogatást.

2015-05-09

Forrás: Betegszoba

cukorbetegwebaruhaz